Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Služby internetu 11. Maturitní okruh.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Informatika Internet.
11. SLUŽBY INTERNETU (WWW, , ON-LINE KOMUNIKACE, BEZPEČNÁ KOMUNIKACE, HLEDÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU)
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Služby internetu (11. Maturitní okruh)
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
SLUžby internetu (11.MO).
Internet.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Typy elektronické komunikace
Základní služby Internetu
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Sociální síť Sociální síť, zvaná též společenská síť, komunitní síť či komunita, anglicky social network, je propojená skupina lidí, kteří se navzájem.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
INTERNET.
Otázka č.10 INTERNET ALENA POLEDNOVÁ,4.A.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Internet struktura, fungování a přehled využití
S LUŽBY INTERNETU Ondřej Suk, VIII.A. WWW – WORLD WIDE WEB „celosvětová pavučina“ aplikace internetového protokolu HTTP soustava propojených hypertextových.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Elektronická pošta Název školy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Internet.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Multimediální elektronická komunikace
INTERNET.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
, KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Služby internetu Maturitní otázka č.11.
Internet,Historie,možnosti připojení,služby
Internet – pojmy, služby
Inf Elektronická komunikace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Další služby sítě Internet (1)
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých služeb musí mít uživatel na svém počítači nainstalován program, který dokáže prostřednictvím připojení k internetu komunikovat se servery poskytující konkrétní typ služby služby jsou zajišťovány počítačovými programy a programy navzájem komunikují pomocí protokolů

World Wide Web ve volném překladu je tím myšlena celosvětová pavučina je tím myšlena soustava propojených hypertextových dokumentů základem WWW je tzv. „hypertext“ = znamená systém vzájemně propojených dokumentů, které jsou přístupné s pomocí sítě Internet systém webových stránek zobrazovaných pomocí webového prohlížeče běžně používá protokol HTTP uživatel má možnost prohlížet dokumenty, vyhledávat data a přepínat mezi jednotlivými prostředky internetu pomocí sítě World Wide Web za „vynálezce“ služby www neboli webu je považován britský inženýr a počítačový vědec Sir Tim Berners-Lee HTML je hypertextový značkovací jazyk, sloužící pro „psaní“ webových stránek HTTP je webový protokol pro přenos dat mezi prohlížečem a webovým serverem  

Elektronická pošta písmenko E znamená - electronic = elektronická a mail znamená pošta je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy termín e-mail se používá jak pro internetový systém elektronické pošty, tak i pro intranetové systémy, které dovolují posílat si vzájemně zprávy uživatelům uvnitř jedné společnosti nebo organizace E-mailové konference jsou populární diskuzní skupiny, ve kterých probíhá hromadná výměna e-mailů mezi všemi účastníky Nevýhody: e-mailové zprávy nejsou všeobecně šifrované většina poskytovatelů internetového připojení ukládá na své servery kopie vašich e-mailových zpráv předtím, než je doručí.

File Transfer Protocol protokol pro přenos souborů, mezi počítači pomocí počítačové sítě umožňuje kompletní práci se soubory na vzdáleném počítači jako je kopírování, mazání, přejmenovávání, vytváření adresářů služba se jmenuje stejně jako protokol může být používán nezávisle na použitém operačním systému to je nejčastěji realizováno přes programy na používání FTP, u kterých si nemusíme pamatovat strukturu příkazů a pracují velice podobně jako běžný průzkumník Výhody a nevýhody : hesla a soubory jsou ve standardním protokolu zasílána jako běžný text (nejsou šifrovaná), což snižuje bezpečnost, ohrožuje jméno, heslo a přenášená data serverová část je jednodušší, než běžný HTTP server na rozdíl od HTTP má protokol širší možnosti (nastavení práv, mazání,..)

Telnet je v informatice označení protokolu používaném v počítačových sítích, který pomocí stejnojmenné aplikace umožňuje uživateli připojení ke vzdálenému počítači telnet je zároveň označení pro program, který realizoval komunikaci mezi dvěma počítači pomocí telnet protokolu program je dodnes součástí Microsoft Windows a unixových systémů dříve se používal pro připojení ke vzdálenému počítači prostřednictvím počítačové sítě , která poskytovala možnost práce uživatele na vzdáleném počítači v příkazovém řádku hlavní nevýhodou telnetu je absence šifrování přenášených dat, a proto dnes uživatelé místo telnetu používají protokol SSH

On-line komunikace internetová služba, umožňující svým uživatelům sledovat, kteří jejich přátelé jsou právě připojeni, a dle potřeby jim posílat zprávy, chatovat, přeposílat soubory mezi uživateli a i jinak komunikovat zpráva je doručena ve velmi krátké době od odeslání (většinou v rámci stovek milisekund) Výhody: zrychluje komunikaci a umožňuje snadnou spolupráci mezi více lidmi na rozdíl od e-mailu nebo telefonu druhá strana ví, zda je účastník k dispozici či nikoliv je ideální pro rychlou výměnu internetových adres, kusů zdrojového kódu a dalších věcí, které se např. v telefonní komunikaci špatně přenášejí Služby: Facebook (cca 400 milionů uživatelů) Skype (cca 309 milionů uživatelů) Windows Live Messenger (cca 330 milionů uživatelů) ICQ (cca 50 milionů aktivních uživatelů) Google Talk Meebo Yahoo! Messenger

Diskusní skupina diskusní skupiny (e-mailové konference) slouží k hromadné výměně e-mailů mezi všemi účastníky. můžou umísťovat „své reakce“ ve formě příspěvků slouží k diskuzím uživatelů na určitá témata, která většinou vystihují názvy jednotlivých skupin skupiny jsou uloženy na tzv. newsserveru na rozdíl od e-mailových zpráv, které jsou viditelné jen pro odesílatele a určené příjemce, může zprávy diskusní skupiny číst každý, kdo si zobrazí příslušnou diskusní skupinu. diskusní skupiny jsou mezinárodního rozsahu s účastníky ze všech koutů Internetu k zobrazení zpráv diskusní skupiny je potřebovat program pro čtení příspěvků, jakým je například program Windows Mail pomocí programu pro čtení příspěvků budete stahovat zprávy diskusní skupiny z diskusního serveru.

Elektronická konference představuje společenské setkání lidí z různých oborů ve virtuálním světě lidé spolu komunikují a sdílejí informace prostřednictvím internetu elektronická konference je služba pro hromadné rozesílání e-mailu mezi skupinou uživatelů. jde o velmi rychlý a účinný způsob komunikace mezi určitou skupinou uživatelů každá elektronická konference má svoji vlastní emailovou adresu. Na tuto adresu zasílají jednotliví účastníci konference svoje příspěvky (maily), které se automaticky rozesílají všem účastníkům konference konference je možné se účastnit aktivně (posílání příspěvků) nebo pasivně (pouhé přijímání - čtení příspěvků zaslaných do konference ostatními účastníky)

Hledání informací na internetu internetový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované informace cílem vyhledávačů je poskytnout uživateli při odpovědi na dotaz co nejlepší relevantní informace, a proto různými způsoby měří kvalitu webových stránek, které mají ve své databázi Vyhledávače : Google, Seznam, Centrum, Bing, … 27.3.2012

Děkuji za pozornost =) Vypracovala: Petra Hánlová Třída: 4.B 27.3.2012