ZÁKLADY ŘÍZENÍ PROJEKTŮ NNO konference VKH Brno, 17. listopadu 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Hradec Králové. 9:00 – 10:00 Projektová část – obecné podmínky realizace grantových projektů, monitorovací zpráva 10:00 – 11:00 Základní vymezení.
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 14. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Techniky projektového řízení
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Ing. Milena Smržová vedoucí oddělení kontroly realizace Účetnictví projektu.
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
1 Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Evropská obchodní akademie1 Projektové řízení fundraising Evropská obchodní akademie Děčín projektové řízení klíčová kompetence školského pracovníka.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
III. Finanční řízení Ing. Michal Čech. Obsah Způsobilé výdaje Rozpočet projektu Osobní výdaje Vykazování výdajů Hodnotící kritéria Finanční milníky 2.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
MS2014+ Modul CBA Ekonomika projektu
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pracovní workshop pro příjemce 1. výzva 2. GG oblast.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Ekonomika malých a středních podniků
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
ROP JV – informace o novém programovém období
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Management projektu Fakulta sportovních studií MU Brno 2013 Ing
Pracovní workshop pro příjemce 2. výzva 2. GG oblast podpory 1. 1, 1
Interní postupy MAS Brdy
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Komunitární program PROGRESS
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

ZÁKLADY ŘÍZENÍ PROJEKTŮ NNO konference VKH Brno, 17. listopadu 2012

1) Co je to projekt Jedinečný záměr mimo běžné úkoly. Trojimperativ: čas – provedení (kvalita) – náklady Projekty: tvrdé – investiční měkké Základy řízení projektů NNO

Klíčové dokumenty  žádost o dotaci  smlouva o poskytnutí podpory  příručka pro příjemce (pravidla poskytování příspěvku)  metodické pokyny Základy řízení projektů NNO

Veřejná podpora  finance musí jít z veřejných prostředků  zvýhodňuje dotovaný subjekt  jde o narušení hospodářské soutěže  ovlivňuje obchod v EU NNO většinou nezakládají VP, ale!!  podpora de minimis Základy řízení projektů NNO

Základní pojmy  výzva  cíle  partner – finanční a nefinanční  žádost o dotaci, grant, finanční podporu  povinné přílohy  udržitelnost Základy řízení projektů NNO

Studie proveditelnosti  marketingová analýza  SWOT - silné a slabé stránky – interní vlivy - příležitosti, ohrožení – externí vlivy Základy řízení projektů NNO

Indikátory  VÝSTUPY - vztahují se k aktivitám a jejich přímým účastníkům.  VÝSLEDKY - vztahují se k přímým a okamžitým účinkům a postihují okamžité pozitivní efekty podpory.  DOPADY - Indikátory dopadů se vztahují k nepřímým následkům programu a mají prokázat udržitelnost a míru čistých efektů pomoci. Základy řízení projektů NNO

Kontroly  EX ANTE, INTERIM, EX POST  Zadavatel = řídící orgán  FÚ  OSSZ + ZP  Inspektorát bezpečnosti práce  ÚHOS =Úřad pro ochranu hospodářské soutěže  Nejvyšší kontrolní úřad  Evropská komise  EÚD = Evropský účetní dvůr  OLAF= Evropský Úřad pro potírání podvodné jednání Základy řízení projektů NNO

2) Individuální a firemní dárcovství  DAR - jednosměrka odečet ze základu daně  SPONZORING - příspěvek za kompenzaci v účetnictví nákladová položka  společenská odpovědnost firem Základy řízení projektů NNO

3) Rešerše finančních zdrojů Typy zdrojů - nadnárodní:  Evropské dotace  Strukturální fondy = › Operační programy  Kohezní fond neboli Fond soudržnosti  Komunitární programy  Nadnárodní fondy (Visegrádský fond, Norské fondy, Švýcarský fond) Základy řízení projektů NNO

Typy zdrojů národní:  státní rozpočet ČR (ministerstva, Úřad vlády, Rady vlády)  krajský rozpočet  obecní rozpočet, rozpočet města  nadace a nadační fondy Základy řízení projektů NNO

4) Orientace ve výzvě  termín a způsob odevzdání  podporované aktivity  cílová skupina  oprávněný příjemce  pravidla poskytování dotace Základy řízení projektů NNO

Grantové kalendáře      atd., atd., atd... Základy řízení projektů NNO

5) Rozpočet projektu  způsobilé, oprávněné, uznatelné výdaje  finanční limity  nepřímé náklady  křížové financování Základy řízení projektů NNO

Rozpočtové kapitoly  osobní náklady  cestovné  služby  zařízení a vybavení  propagace  přímá podpora Základy řízení projektů NNO

Nastavení rozpočtu, obvyklé ceny  hospodárnost, účelnost, efektivnost  oprávněnost výdajů  přiměřenost nákladů  drobný hmotný majetek x investice  soubor movitých věcí  pojištění Základy řízení projektů NNO

Cash flow  financování ex ante, ex post, zálohové Vedení účetnictví  střediska, analytika  jednoduché a podvojné Sledování nákladů - průběžně! Základy řízení projektů NNO

6) Harmonogram projektu  zahájení projektu  vnější vlivy  návaznost aktivit  plánování v čase  odpovědnost za aktivitu Základy řízení projektů NNO

7) Rizika projektu  Riziko = pravděpodobnost, že dojde k neočekávané události, která naruší realizaci projektu.  riziko je zapotřebí rozpoznat, snížit a zvládnout  preventivní opatření, regresivní opatření  proč hledat rizika projektu Základy řízení projektů NNO

Rizika při přípravě projektu  časová náročnost přípravy projektu  nedostatečné informace o zdroji  „našroubování“ aktivit na výzvu  externí projektová firma Základy řízení projektů NNO

Stanovení rizik projektu  nezájem účastníků  nedodržení smluv  personální změny v týmu  vše řídí (i realizuje) jeden člověk  chybování  nečekané události  nadhodnocené indikátory  nedostatečné cash flow  nesplnitelný harmonogram Základy řízení projektů NNO

8) Projektový tým  až 3 týmy: příprava, realizace, provoz  projektový tým – vlastní, externí  krátkodobý tým, multifunkcionální  vytvoření týmu  jsou nutné kompromisy  minimálně oddělit finanční a věcné řízení projektu Základy řízení projektů NNO

Řízení projektového týmu  PM je závislý na lidech, kteří mu nejsou podřízeni  úkoly písemně  komunikace v týmu – „spartakiáda“  ŽÁDNÉ: tohle jsme nikdy nedělali  Základy řízení projektů NNO

PŘEJI VÁM ÚSPĚCH V PODÁVÁNÍ, ŘÍZENÍ, UDRŽITELNOSTI I KONTROLÁCH VAŠICH PROJEKTŮ! Milada ŠNAJDROVÁ tel Základy řízení projektů NNO