EURES – vaše práce v Evropě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

EURES Evropské služby zaměstnanosti
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Uznávání odborných (profesních) kvalifikací v rámci Evropské unie I
Terénní sociální práce
1. Předmět mé činnosti je v oboru : Jsem: REGULACE PROFESÍ - NEZBYTNOST ČI PŘEKÁŽKA? (520 odpovědí) 1/14.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
JAK NA STÁŽ DO EVROPSKÉ INSTITUCE?
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
1 EURES European Employment Services Evropské služby zaměstnanosti
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Nezaměstnanost v OC kraji Internetový portál MPSV Krajská pobočka v Olomouci Bc. Jaroslav Mikšaník.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obsah: Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Možnosti pobytů v Evropské unii Do zemí EU po střední škole Do zemí EU po střední škole.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Jednotný vnitřní trh- osoby Evropské soutěžní právo Michal Částek.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
EURES Evropské služby zaměstnanosti Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace Bc. Kateřina Krčmářová , Plzeň.
EURES EURopean Employment Services Evropské služby zaměstnanosti.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Evropské služby zaměstnanosti EURopean Empolyment Services (EURES) Seminář Průvodce zdravotním a sociálním pojištěním v EU Hradec Králové,
Profesní inženýr nositel technických inovací Profesní titul euroinženýra a vedení registru jeho držitelů Ing. Zdenka Dahinterová EUR ING Praha
2. Systém a organizace profesního poradenství Jakým způsobem lze systém profesního poradenství vytvářet? S odvoláním na integritu poradenských systémů.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
UZNÁVÁNÍ ODBORNÝCH (PROFESNÍCH) KVALIFIKACÍ V RÁMCI EU Seminář 2016.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
1 MPSV - SSZ Úřad práce hl. m. Prahy tf Praha Helsinki
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Centrum mezistátních úhrad Tereza Hylmarová
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

EURES – vaše práce v Evropě Going Local Jana Fojtíková Úřad práce ve Zlíně 22.10.2008

Co je EURES? Síť EURES – základní nástroj Evropské komise pro usnadnění mobility pracovních sil v Evropě Tvoří ji veřejné služby zaměstnanosti zemí EU, EHP a Švýcarska Síť EURES je koordinována Evropskou komisí

Komu jsou určeny služby EURES Zájemci o zaměstnání Nezaměstnaní Studenti a absolventi škol Odbory Státní správa Zaměstnavatelé

Služby EURES Poskytování informací a poradenství v oblastech: Životních a pracovních podmínek v zemích EU/EHP a Švýcarska Volných pracovních míst Sociálního a zdravotního zabezpečení Volného pohybu osob Uznávání kvalifikací

Jak EURES funguje Oficiální evropský portál EURES http://eures.europa.eu Sekce EURES na portále Ministerstva práce ČR http://portal.mpsv.cz/eures Personální zázemí sítě EURES tvoří EURES poradci

Regulované / neregulované zaměstnání Neregulované povolání Není-li vámi vybrané povolání v regulované, jste oprávněni toto povolání vykonávat stejně jako státní příslušníci tohoto státu. Rozhodnutí o přijetí je pak na potenciálním zaměstnavateli. Regulované povolání Pro výkon regulovaného povolání nebo činnosti jsou právními předpisy členských států stanoveny určité požadavky, jejichž splnění podmiňuje výkon tohoto povolání. Určitými požadavky se rozumí např. stupeň a obor vzdělání, délka praxe nebo např. zdravotní způsobilost.

Uznávání kvalifikací – akademické / profesní Akademické uznávání Uznání diplomů, kvalifikací nebo částí studijních programů jedné vzdělávací instituce (zahraniční) jinou vzdělávací institucí nebo orgánem státní správy. Toto uznání je obvykle považováno jako základ pro přijetí na další studium v jiné instituci nebo jako uznání umožňující určitý druh výjimky z povinnosti opakovat studium některých částí studijního programu. Může být spojeno s uznáním akademické hodnosti nebo titulu. Je porovnáván obsah a rozsah zahraničního studia. Profesní uznávání Zaměřuje se na posouzení znalostí a schopností konkrétní osoby vykonávat tzv. regulované povolání. Tyto znalosti a schopnosti mohou být doloženy dokladem o formální kvalifikaci (tj. dokladem o vzdělání a přípravě), ale také mohou být doloženy dokladem o faktickém výkonu dané činnosti nebo jiným dokladem. Výsledkem procesu profesního uznávání je rozhodnutí o tom, zda dotyčná osoba má dostatečné znalosti a schopnosti, aby mohla vykonávat konkrétní regulované povolání nebo činnost.

Pracovní povolení Státy, které uplatňují vůči ČR přechodná opatření: Německo Rakousko Švýcarsko Belgie Dánsko Lichtenštejnsko

Než vycestujete Pracovní povolení Povolení k pobytu Zdravotní a sociální pojištění Uznání kvalifikace Daně Řidičský průkaz Bydlení

Užitečné odkazy http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/index_en.htm - seznam regulovaných profesí www.naric.cz – Centrum pro studium vysokého školství,uznávání kvalifikací www.nuov.cz – Národní ústav odborného vzdělávání, uznávání kvalifikací http://europa.eu.int/comm/internal_market/qualifications/docs/contact-points/info-points_en.pdf - seznam národních koordinátorů pro uznávání kvalifikací

Děkuji za pozornost Kontakt: Ing. Jana Fojtíková Tel.: 577 577 326 Email: jana.fojtikova@zl.mpsv.cz eures@zl.mpsv.cz http://portal.mpsv.cz/eures http://eures.europa.eu