4.Dynamika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
7. Mechanika tuhého tělesa
Dynamika hmotného bodu
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
MECHANIKA.
Dynamika hmotného bodu
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Newtonovy pohybové zákony
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_03  Název materiálu: Vzájemné působení těles, pohybové zákony  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace:
Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ZVLASTNI.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Kinematika a dynamika rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Dynamika.
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU SMYKOVÉ TŘENÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
2. Přednáška – BOFY základy dynamiky
Dynamika Síla a její účinky na těleso Newtonovy pohybové zákony
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Smykové tření, valivý odpor
Zákon vzájemného působení dvou těles
GRAVITAČNÍ POLE.
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
Digitální učební materiál
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
VÝKON A PŘÍKON.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM 3. Newtonův zákon.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Princip konstantní rychlosti světla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
Transkript prezentace:

4.Dynamika

Základní pojmy Dynamika studuje příčiny pohybu těles = síly, které pohyb způsobují Izolované těleso – Není ve vzájemném silovém působení s jiným fyzikálním tělesem Inerciální vztažná soustava (IVS)– Soustava, ve které izolované body zůstávají v klidu nebo v pohybu rovnoměrném přímočarém. Každá vztažná soustava, která je vzhledem k dané inerciální soustavě v klidu nebo v pohybu rovnoměrně přímočarém, je rovněž inerciální. Ve skutečnosti IVS neexistuje.

Galileův princip relativity – Zákony mechaniky jsou ve všech IVS stejné. Mechanickými pokusy nelze rozlišit IVS Neinerciální vztažná soustava – soustava, která se vhledem k IVS pohybuje jinak než rovnoměrně přímočaře. V NVS neplatí Newtonovy pohybové zákony

Základní veličiny Síla (značka F, jednotka N, ) Vektorová fyzikální veličina, která je určená velikostí, směrem a polohou svého působiště Zprostředkovává vzájemné působení těles (přímým kontaktem nebo silovým polem) Silové působení se projevuje deformací tělesa nebo změnou pohybového stavu tělesa (zrychlení) Z 2.NPZ => , (v klasické fyzice) Skládání sil – viz. otázka č.2 počítání s vektory

Hybnost (značka p, jednotka ) Vektorová veličina, charakterizující pohybový stav tělesa Zákon zachování hybnosti Celková hybnost izolované soustavy těles se vzájemným silovým působením nemění Význam např. pro teorii dokonale pružných rázů a reaktivních motorů

Impuls síly (značka I, jednotka ) Vektorová veličina, vyjadřující časový účinek síly Je roven změně hybnosti Závisí na něm změna hybnosti tělesa Hmotnost (značka m, jednotka kg) Charakterizuje setrvačné vlastnosti daného tělesa

Newtonovy pohybové zákony Narozen: 4.1.1643 Zemřel: 31.3.1727 Jeho metoda: na základě pohybových jevů prozkoumat přírodní síly a pak použít těchto sil k vysvětlení dalších jevů.

1.NPZ – Zákon setrvačnosti HB v IVS setrvává v klidu nebo v rovnoměrém přímočarém pohybu, pokud není nucen vnějšími silami tento svůj stav změnit 2.NPZ – Zákon síly Velikost zrychlení tělesa a je přímo úměrná velikosti výslednice sil F působících na těleso a nepřímo úměrná hmotnosti tělesa m. Síla je určena poměrem hybnosti a času, za který tato změna proběhla.

3.NPZ – Zákon vzájemného působení těles Každá síla (akce), kterou jedno těleso působí na druhé, vyvolá sílu (reakci) opačného směru, kterou druhé těleso působí na první. Síly a jsou stejně velké, opačného směru, současně vznikají a zanikají, a protože každá působí na jiné těleso, neruší se ve svých účincích. Izolovaná soustava těles jsou tělesa, která na sebe navzájem působí silami a při tom na ně nepůsobí silami jiná tělesa.

Další síly Setrvačné síly Příklad kuličky na dně vozíku, který se rozjíždí Vnější pozorovatel (z IVS) – kulička se nepohybuje a vozík se pohybuje se zrychlením Pozorovatel uvnitř vozíku (v NVS) – kulička se pohybuje se zrychlením směrem k zadní straně vozíku => na kuličku působí setrvačné síly Zavedení setrvačných sil umožňuje použití 2.NPZ v NVS Nemají původce – „nepravé síly“ – způsobeny neinercialitou soustavy

Dostředivá síla Odstředivá síla Při pohybu HB po kružnici se mění směr vektoru rychlosti => Musí existovat síla udržující HB na kruhové dráze = dostředivá síla Kolmá ke směru okamžité rychlosti => směřuje do středu kružnice Existuje z pohledu pozorovatele v IVS Odstředivá síla Působí na pozorovatele v otáčející se (neinerciální) VS (např. člověk na řetízkovém kolotoči) Má stejnou velikost jako dostředivá síla, ale má opačný směr

Smykové tření a valivý odpor Vznikají při pohybu těles v látkovém prostředí Jsou způsobeny nerovnostmi a deformacemi povrchu Působí proti směru pohybu Nezávisí na obsahu styčných ploch Za stejných podmínek je valivý odpor mnohem menší než třecí síla při smykovém tření , … kolmá tlaková síla … součinitel smykového tření … rameno valivého odporu … poloměr valícího se tělesa

Test

Výsledky testu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12