Pedagogicko-psychologické poradenské služby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Kariérové poradenství
Diagnostika SPU.
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Školní poradenské pracoviště
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Sociální patologie SCPT SCPA
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Minimální preventivní program školy
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
MUDr. František Schneiberg
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Aktuální poznámky ke vzájemné spolupráci poradny a škol
Školní poradenství Mgr. Alice Vašáková.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Speciálně pedagogická diagnostika
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogicko-psychologické poradenské služby Aktuální systém poradenských služeb v ČR Instituce v resortu školství: Pedagogicko – psychologické poradny Speciálně pedagogická centra Školy Podpůrná síť ve školství Střediska výchovné péče Střediska rané péče Asistenti pedagoga Osobní asistenti Institut ped. psych. poradenství ČR

Pedagogicko-psychologické poradenské služby Pedagogicko – psychologická poradna Školní poradenské zařízení, spadá pod ministerstvo školství. Zabývá se převážně zdravou populací, bez postižení. Působí zde psycholog, speciální pedagog, logoped, sociální pracovník. O vyšetření mohou zažádat rodiče, zákonní zástupci, mladiství starší 15 let. Rodiče musí udělit souhlas s vyšetřením. Nejčastější problematika: vyšetření školní zralosti zabezpečení výchovy a vzdělávání dětí a mládeže s postižením posouzení vhodnosti integrace, či zařazení do speciální školy diagnostika a reedukace specifických vývojových poruch učení poruchy vývoje osobnosti poruchy chování poruchy komunikace oblast volby povolání problematika školního neprospěchu Dříve v názvu „krajská“ – zaměření na SŠ, spec. ZŠ a „okresní“ – zaměření na MŠ, ZŠ. Dnes bez rozlišení. Pedagogicko- psychologické poradny se v praxi orientují na diagnostiku bez přímé návazné speciálně-pedagogické péče.

Pedagogicko-psychologické poradenské služby Speciálně pedagogické centrum Speciální školská zařízení, která se specializují na určitý typ zdravotního postižení, vznikla v roce 1993. Zpravidla zřizovaná při speciálních školách. Péči zajišťuje Speciálně pedagogické centrum, které se zabývá specifiky u jedinců zdravotně postižených. Činnost Speciálně pedagogických center: zpracování podkladů k rozhodnutí o zařazení dítěte do integrovaného nebo speciálního zařízení, včetně průběžného sledování a vyhodnocování vhodnosti zařazení a školní úspěšnosti dítěte vypracování návrhu adekvátního způsobu vzdělávání a výchovy postižených dětí a mladistvých a poskytování metodické či konzultační pomoci ve spolupráci s lékaři, soc. pracovníky a dalšími provádí terénní depistáž zdravotně postižených dětí a mladistvých vytváří evidenci klientů zařazených do péče SPC zabezpečují komplexní diagnostiku, která slouží k definování aktuálního stavu a stupně postižení poskytují cílenou pomoc obtížně zařaditelným dětem pomoc v oblasti profesního poradenství podporují řešení problémů rodin se zdravotně postiženými dětmi organizují osvětové a odborné akce zaměřené na problematiku výchovy, vzdělávání a integrace postižených působí zde psycholog, speciální pedagog, sociální pracovník, další odborníci – logoped, etoped, psychoterapeut….

Pedagogicko-psychologické poradenské služby Školy Třídní učitel provádí depistáž potenciálních problémů. Je to též školní psycholog, školní speciální pedagog, metodik prevence patologických jevů. Výchovný poradce učitel s praxí, absolvent speciálního kurzu Činnost výchovného poradce: řeší prospěchové, kázeňské, rodinné a zdravotní problémy vyplývající z klasifikačních porad, či na podnět třídního učitele poradce pro žáka v případě vztahových, citových, či rodinných problémů, zprostředkovává další odbornou pomoc vyřizuje dotazy a stížnosti rodičů, týkající se výchovného působení školy, poskytují rady ohledně výchovy dítěte jsou poradci ředitele školy ve výchovných otázkách poskytují informace výchovným poradcům jiných typů škol i veřejnosti o výchovných a vzdělávacích cílech určité školy, např. o podmínkách náboru žáků na příslušnou střední školu jsou iniciátory preventivních aktivit na škole, organizují přednášky pomáhají žákům při rozhodnutí o další studijní, či profesní orientaci

Pedagogicko-psychologické poradenské služby Podpůrná síť ve školství Střediska výchovné péče pro děti a mládež Všestranná ambulantní i internátní výchovná péče, poradenská péče a pomoc dětem, mladistvým a rodičům, učitelům. Usilují o podchycení dětí a mládeže ve stadiu prvních signálů možných poruch chování. Věnují se též dětem z asociálních rodin, závislým na alkoholu, drogách, automatech… Střediska rané péče Poskytují poradenskou pomoc, péči a podporu rodinám s postiženým dítětem ve věku od narození do tří let. Pedagogický asistent Uplatňuje se ve třídách s postiženými dětmi, ale i dětmi nadprůměrně nadanými. Může být placen zřizovatelem školy, 2-3 ve třídě. Osobní asistent Věnuje se individuálně jednomu dítěti. Učitel musí souhlasit, zákonný zástupce, i dítě. Není placen státem, ale záleží na individuální dohodě mezi rodičem a osobním asistentem. Institut pedagogicko-psychologického poradenství ČR Školící pracoviště pro výchovné poradce, vědecké pracovníky, osobní asistenty..