Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno, 3.10.2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Mgr. Neela Winkelmannová, Ph.D. Česko – německé ekologické poradenství
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Připojení fotovoltaických elektráren
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
SOUČASNÝ SYSTÉM PEVNÝCH VÝKUPNÍCH CEN PRO ELEKTŘINU
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Přístup MŽP k novelám energetické legislativy a některým dalším problémovým okruhům Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Způsob podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů ERÚ Stanislav Trávníček AEM.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
, Praha Martinický palác Fungování energetických trhů v EU a ČR Přispívají změny energetické legislativy k lepšímu fungování energetických trhů?
ENERGETIKA V EU JE OVLIVŇOVÁNA PŘIJATÝMI BALÍČKY, KDYŽ SE AKTUÁLNĚ NACHÁZÍME VE FÁZI JEJICH IMPLEMENTACE DO NÁRODNÍ LEGISLATIVY … Klimaticko-energetický.
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,

 Systémy podpory  Mezinárodní srovnání  Zákon o podpoře výroby elektřiny z OZE  Vývoj využití OZE v roce 2004  Předpoklady pro splnění indikativního cílev roce 2010 Obsah prezentace

Výroba (kWh) Inst. kapacita (kW) Nabídka (výroba)Poptávka Povinný výkup Příplatky Fiskální opatření Tendering Kvóty / certifikáty Podpora investic Systémy podpory Kategorizace dotace zvýhodněné půjčky (obvykle 20 – 50% investice) nižší míra zdanění (osvobození) nižší sazba DPH fiskálně atraktivní odpisování tendr na pokrytí stanoveného podílu OZE Garance cen, povinnost výkupu, refundace nákladů na výkup kryta ze spec. daní Povinnost pro obchodníky s elektřinou naplnit kvótu Regulovaná cena certifikátu Recyklace pokut za nenaplnění kvóty

Mezinárodní srovnání Systémy podpory

Mezinárodní srovnání Indikativní cíle

Zákon o OZE Podpora výroby elektřiny  2 systémy podpory – možnost volby na 1 rok dopředu  Povinný výkup a pevné výkupní ceny - výkup elektřiny provozovatelem distribuční soustavy (PDS)  Příplatky k tržní ceně, tzv. zelené bonusy – prodej elektřiny konečnému zákazníkovi, úhrada bonusu PDS  PDS – vykupuje elektřinu na krytí ztrát, převis okamžitého výkonu nad ztrátami je hodnocen jako odchylka – uznatelný náklad  Stabilita podpory  Zachování minimální výše výnosů po dobu 15 let  Meziroční snížení výkupních cen max. 5%  Výroba pro vlastní potřebu – zelené bonusy  Spoluspalování biomasy s uhlím  Podpora pouze formou zelených bonusů  Zvýhodnění energetických plodin oproti odpadní biomase

Podpora výroby elektřiny Výše výkupních cen  stanoví ERÚ vždy na jeden kalendářní rok dopředu  podmínky pro plnění cíle 8% OZE v r  Stávající zařízení – zachování úrovně r po dobu 15 let  nová zařízení – dosažení 15 let doby návratnosti od uvedení do provozu  Zachování výše výnosů po dobu 15 let

Podpora OZE Souhrn  dotace na investice - Státní program (ČEA) - SFŽP - strukturální fondy  provozní podpora - povinnost připojení - povinný výkup elektřiny  od roku 2008 daňové zvýhodnění - osvobození od daně z elektřiny (sazba za 0,5 EUR/MWh)

Energetický mix 2004

OZE v roce 2004 Souhrn

OZE v roce 2004 Souhrn

OZE v roce 2004 Biomasa

OZE v roce 2004 Vodní energie

OZE v roce 2004 Bioplyn

Vliv OZE na cenu elektřiny Náklady na povinný výkup

Předpoklady pro splnění cíle Instalovaný výkon – nová zařízení

kontakt Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Pazdera ředitel odboru ekologické energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku PRAHA 1 Tel.: Fax: