Problematika ocenění místně obvyklého nájemného Ing. Petr Ort, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Podpis smlouvy. Na katastr podán návrh na vklad Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti.
Listopad 2013 Příprava a proces vstupu zahraničního investora.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Prezentace programu EVALENT 3.6
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Finanční řízení podniku
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Oceňování nemovitostí
EKONOMIKA BYDLENÍ úvod
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
IAS 38 – Nehmotná aktiva.
Nauka o podniku Investice.
Doplněné grafickým zobrazením dřevinné a věkové struktury oceňovaných majetků Porovnání výsledků ocenění lesních porostů metodou VHF a metodou ČSH (podle.
Tržní ocenění a zajišťování úvěru
Výnosový způsob oceňování majetku
Průměrné vážené náklady kapitálu
Struktura obchodní smlouvy
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Oceňování pojištěného majetku
Samostatné bydlení Co vše by měla obsahovat nájemní smlouva bytu Anna Křivánková.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
24. května 2013 ÚŘAD PRO ZASTUPOVÁNÍ STÁTU VE VĚCECH MAJETKOVÝCH Prezentace projektu Úprava Informačního systému majetku státu jako zvláštní grafické datové.
Deregulace nájemného v bytech RPG Deregulace nájemného v bytech RPG.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VÝVOJ A ZAVÁDĚNÍ SYSTÉMU HROMADNÉHO OCEŇOVÁNÍ V LITVĚ Arvydas Bagdonavičius.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Východiska oceňování nemovitostí. Co je to oceňování? Omezení vypovídací schopnosti ocenění (objektivní faktory) Vyjádření znalce – posudek, zpráva.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
Kam s penězi, aby nezahálely
Dopady změn směnných kurzů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
Podpora trhu s nemovitostmi. Česká společnost certifikovaných odhadců majetku 25.listopad 2004 Zbyněk Smejkal.
Komerční pojišťovna.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Malé a střední podnikání
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Oceňování nemovitostí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Porovnání ocenění lesních porostů metodou VHF a metodou ČSH
Oceňování nemovitostí
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Transkript prezentace:

Problematika ocenění místně obvyklého nájemného Ing. Petr Ort, Ph.D. „Existují pouze dva způsoby jak dokonale zničit město- atomová puma a regulované nájemné“ Prof. Gunnar Myrdal, držitel Nobelovy ceny za ekonomii, 1974

Definice místně obvyklého nájemného „Místně obvyklé nájemné, je takové nájemné, za které lze předmět nájmu pronajmout ke dni ocenění mezi ochotným pronajímatelem a ochotným nájemcem v nestranné transakci po vhodném marketingu, kde obě strany jednají na základě znalostí, opatrně a z vlastní vůle.

Analýza nájemních smluv Posuzujeme např. tato právní kriteria: Na jakou dobu je smlouva uzavřena popř. zda je uzavřena na dobu neurčitou Jaké služby jsou spojeny s nájemným (teplé nebo studené nájemné) Zda jsou stanoveny nějaké sankce při předčasném vypovězení smlouvy Zda je dohodnuta inflační doložka Zda smlouva řeší problematiku podnájmu (pronájmu podnájemníkovi)

Analýza nájemních smluv Podle jakého práva byla smlouva uzavřena Jakým způsobem (anticipativně, dekurzivně) a v jakém intervalu bude placeno nájemné Jaké jsou povinnosti nájemníka (např. provádět správu a drobnou údržbu) Jakým způsobem bude uznána a oceněna investice např. technické zhodnocení, kterou nájemník v objektu provedl Za jakých podmínek mohou být uzavírány změny a dodatky smlouvy

Metody zjištění místně obvyklého nájemného Pro zjištění místně obvyklého nájemného máme k dispozici, stejně jako při ocenění libovolného jiného aktiva, tři skupiny metod. Nákladovou, výnosovou a porovnávací.

Nákladová metoda - dolní hranice nájemného Obvykle asi nebude možné určit přímo místně obvyklé nájemné jen pomocí nákladového přístupu. Nákladová indikace hodnoty je ale užitečná jako jistý korektor jinak zjištěné ceny. V normálním ekonomickém prostředí a na volném trhu je logické, že žádný investor nebude vkládat kapitál do aktiva, které bude mít kratší dobu ekonomické životnosti oproti návratnosti.

Výnosová metoda – obrácený postup Jako znalci jsme při aplikaci výnosového způsobu zvyklí indikovat obvyklou cenu pomoci různě kapitalizovaného čistého provozního příjmu (NOI). Při řešení znaleckého úkolu stanovit místně obvyklé nájemné budeme při použití této metody postupovat de facto opačně „od konce k začátku“.

Porovnávací metoda V oceňování na tržních principech je porovnávací metoda obvykle tou nejlepší a nejvhodnější. Aby mohla být použita pro konkrétní případ ocenění musí být nezbytně splněny dvě základní podmínky: S oceňovaným aktivem se musí běžně obchodovat Údaje o realizovaných obchodech musí být dostupné Pro vlastní výpočet máme k dispozici dvě skupiny metod: Přímé porovnání – adjustujeme nějaký konkrétní údaj o nájemném Nepřímé porovnání – adjustujeme nějaký průměrný údaj o nájemném

Cenové mapy místně obvyklého nájemného Český statistický úřad – ČSÚ zjišťuje ceny nájemného na základě vyhlášky č. 386/2009 Sb. (viz. též. § 27, písmeno b), zákona č. 89/1995 Sb. O státní statistické službě). Zjišťovaným ukazatelem je obvyklé nájemné z bytu zprostředkované realitními kancelářemi, které mají zpravodajskou povinnost.

Děkuji za pozornost!