Ochrana lesů a přírodního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv hluku na lidské zdraví
Advertisements

Abiotičtí činitelé - sníh
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Mimoprodukční funkce lesa
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm.
Klinická propedeutika
Biopotraviny ve školním stravování
BIOTICKÉ VZTAHY 1. NEUTRALISMUS - žádné viditelné vazby
Fytopatologie = věda o chorobách rostlin
Stabilizace a rekonstrukce vegetačního doprovodu stezky Jedličky-Brodského Český Brod Treewalker, květen 2006.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov p. R.
Modernizace výuky odborných předmětů
Ochrana napadeného dřeva
Ochrana lesů Vypracovaly: Vlasta Doležalová Renata Chmelařová
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Magisterské studijní programy FVL a FVHE
Ochrana dřeva – impregnace
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Abiotičtí činitelé –Škody Suchem a vedrem
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Abiotičtí činitelé – krupobití
KONSTITUCE.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Právní úprava ochrany lesa
ABIOTIČTÍ ČINITELÉ –BLESKEM Ochrana lesů a přírodního prostředí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Opakování poškození abiotickými činiteli
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CHOROBY BRAMBORU.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Genetika vzájemného vztahu hostitele a patogena. Genetika Nauka o dědičnosti a proměnlivosti Ve fytopatologii – dědičnost a proměnlivost znaků a vlastností.
Ochrana rostlin - složky
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Ochrana půdy a lesa.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Definice, základní pojmy
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Přírodní činitelé.
Výpočet náhrad za škody na lesích pomocí SW VySkoL
Ochrana proti škůdcům CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_04
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
ŠKODY IMISEMI.
1. Hodina Úvod do předmětu
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Právní problematika břehových porostů
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Ochrana lesů a přírodního prostředí Úvod do předmětu

Pojmy Ochrana lesa soubor opatření k omezení škodlivých činitelů teoretická –příznaky (symptomy), příčiny, druhy poškození praktická – výskyt, kontrola, prognóza, ochrana, obrana 1

Ochrana lesa a přírodního prostředí prevence – správný přístup k hospodaření (les blízký přírodě) obrana – lokalizace a vlastní ničení škůdce biologická – podpora přirozených nepřátel technická - mechanická (např.lepové pásy) chemická -pesticidy

Ochrana lesa a přírodního prostředí integrovaná IPM– soubor obranných opatření, metod a postupů, jež trvale udržují působení škodlivých činitelů pod hranicí hospodářských škod. škodliví činitelé jsou chápani jako součást ekosystému chemické přípravky až jako poslední možnost podpora přirozených nepřátel péče o genofond dřevin vhodné řešení volit pomocí modelové situace prognóza škodlivých činitelů umožní připravenost obranných zásahů …

Ochrana lesa a přírodního prostředí Zdravý les – les schopný odolávat škodlivým činitelům a plnit produkční i ostatní f-ce. Škodliví činitelé – způsobují poškození abiotičtí – neústrojní – vítr, sníh, mráz, sucho, mokro, deště, kroupy, laviny biotičtí – ústrojní (hmyz, houby)

Ochrana lesa a přírodního prostředí Vlastnosti škodlivých činitelů patogenita – schopnost způsobit onemocnění hostitele agresivita – schopnost napadnout hostitele a využít pro svou výživu virulence – síla, s jakou se patogen množí a způsobuje infekci Poškození – fyziologická újma stromu, porostu, následné snížení produkce i mimoprodukčních funkcí fyziologické – asimilační orgány (abiot.činitelé, hmyz) technické –jakost dříví (zlomy, vývraty, dřevokazný hmyz, houby) akutní – náhlé (vítr, požár, holožír) chronické – opakující se, dlouhodobé

Ochrana lesa a přírodního prostředí Škoda poškození stromu nebo porostu z ekonomického hlediska, podstatné snížení užitné hodnoty ( ha, m3, peníze) kvantitativní – ztráta dříví, hniloba, okus, škody mrazem kvalitativní – srovnání stromů (porostů) poškozených a nepoškozených Kalamita – škoda na větší ploše, bez ohledu na činitele Epidemie –přemnožení hmyzích škůdců Kontrola –soustavné zjišťování zdravotního stavu, sledování jednotlivých škodlivých činitelů.

Ochrana lesa a přírodního prostředí Vlastnosti napadených organizmů konstituce – všechny vlastnosti dispozice – náchylnost k určitému onemocnění rezistence – pasivní odolnost, schopnost odolávat napadení resilience- pružnost, schopnost regenerace imunita – schopnost organizmu aktivně se bránit škůdci vrozená –přirozená, dědí se nabytá – získaná organizmem po překonaném onemocnění, napadení  

Ochrana lesa a přírodního prostředí Otázky k opakování Charakterizujte IPM. Charakterizujte ochranu lesa. Charakterizujte prevenci a obranu. Charakterizujte zdravý les. Jaké znáte škodlivé činitele. Co je to fytopatologie? Charakterizujte vlastnosti škodlivých organismů? Popište poškození. Co je to škoda, kalamita, epidemie, kontrola ? Vyjmenujte vlastnosti napadených organismů.