Dynamická konfigurace IPv6 klientů Barbora Chumlenová Projekt AVT LS 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Vypracoval: Jiří Hlaváček
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Módy bezdrátového připojení
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Překlad síťových adres - NAT
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základy počítačových sítí Adresování v sítích s protokolem TCP/IP
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Protokol TCP/IP a OSI model
Dynamic Host Configuration Protocol
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.
Internet.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - síťová vrstva I. Ročník:4. Datum vytvoření:srpen.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva I. Ročník:4. Datum.
Adresování IP adresy –síťová vrstva –4B – 32 bitů – – – adres.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Firewall.
Asynchronous Transfer Mode Projektování distribuovaných systémů Lekce 1 Ing. Jiří ledvina, CSc.
BootP Ing. Jiří Ledvina, CSc /12 Úvod Původně používání RARP Reverse Address Resolution protocol Dovoluje pouze distribuci adres na lokálním.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Internet.
Seminář
Síť a MS Windows.
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
1 Počítačové sítě IP multicasting IP multicast – mechanismus pro skupinovou komunikaci v IP vrstvě Zdroj vysílá jeden datagram, na multicast směrovačích.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
1 Počítačové sítě IP multicasting Adresy typu D (identifikace síťových skupin) Bity 4 28 Celkový rozsah identifikátorů skupin: –
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
Počítačové sítě IP multicasting
© Aastra Integrovaný DHCP server. © Aastra DHCP server DHCP server je určen pro distribuci IP adres a konfiguračních parametrů pro telefony.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
DHCP server Dynamic Host Configuration Protocol. DHCP Automatická konfigurace parametrů sítě – IP adresa – Maska – Gateway Ipconfig /release Ipconfig.
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Návrh IP adres a tvorba podsítí
Počítačové sítě IP multicasting
Seminář 5 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
IPv6 IPv6 (IPng) – budoucí náhrada současné IPv4
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Elektronické instalace budov II
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Transkript prezentace:

Dynamická konfigurace IPv6 klientů Barbora Chumlenová Projekt AVT LS 2014

OBSAH  Úvod práce  Cíl práce  Popis technologického aparátu  Řešení  Literatura

Úvod práce  Aby počítače v síti spolu komunikovaly, potřebují být identifikovány  K tomu slouží IP adresa – 32 bit identifikátor  V současné době se převažuje IPv4  Adresní prostor 2 32 adres  Začalo být zřejmé, že dojde z vyčerpání adresního prostoru => návrh nového protokolu IPv6  Adresní prostor adres

 S implementací se ovšem nezačalo  V 90. letech pokles spotřeby IPv4 adres (CIDR, NAT)  Spotřeba IPv4 adres (Satrapa, 2008).

Cíl práce  Cílem mého projektu do AVT je navrhnout a v podobě případové studie ověřit dynamickou konfiguraci IPv6 klientů ve virtuální síti.  Tato síť bude obsahovat dva klienty (Windows7, Fedora) a server (CentOS), který bude zastávat funkci jak výchozí brány, tak DHCPv6 serveru.  Mezi uvažované technologie patří například stavové a bezstavové DHCPv6 nebo mechanismus SLAAC.

Popis technologického aparátu  SLAAC (Stateless Address Autoconfiguration)  Bezstavová konfigurace založená na ohlášení směrovače RA  Každý směrovač vysílá RA v náhodných intervalech do všech sítí, k nimž je připojen  PC si díky ohlášení nakonfiguruje parametry rozhraní  RA neobsahují informace o rekurzivních DNS serverech => nutno kombinovat s DHCPv6

Popis technologického aparátu  Stavové DHCPv6  aplikační protokol pro přidělování IPv6 adres a dalších síťových parametrů  Stejně jako je tomu u DHCPv4 jsou adresy a síťové parametry přidělovány dočasně a je nutno je obnovovat.  Bohužel stavové DHCPv6 nedokáže předat informaci o výchozí bráně => výchozí bránu získá PC pomocí SLACC

Popis technologického aparátu  Bezstavové DHCPv6  Velmi zjednodušená verze DHCPv6  Zaměřeno na snadnou implementovatelnost a jednoduchost  Slouží zpravidla k poskytnutí informací o DNS serverech, které klient nemohl získat pomocí SLAAC

Řešení 1. U klientů nutno nastavit, aby získaly IP adresu automaticky

Řešení 2. Nainstalovat démony RADVD a DHCPD6 a správně je nakonfigurovat

Řešení 3. Následně tyto démony spustit

Řešení 4. Na závěr zkontrolovat, zda PC obdržely IPv6 adresu a také soubor dhcpd6.leases

Literatura  POKORNÝ, M.* Internet Protocol ver. 6 - přednášky k předmětu Počítačové sítě I*. Brno: MENDELU,  SATRAPA, P. *Internetový protkol verze 6*. Praha: CZ.NIC, vyd. ISBN  ODOM, W. *CCNP ROUTE Official Certification Guide*. CiscoPress, ISBN:

DĚKUJI ZA POZORNOST