Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu)."— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA

2 Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu). Veškerá data (ve formě datagramů), která jsou z daného zařízení, resp. na dané zařízení přes počítačovou síť posílána, obsahují IP adresu odesílatele i příjemce.  Zkratka IP znamená Internet Protocol, což je protokol, pomocí kterého spolu komunikují všechna zařízení v síti.

3 Identifikace v síti  IP adresa - Jelikož by pro běžné uživatele počítačových sítí bylo velice obtížné pamatovat si číselné adresy, existuje systém specializovaných počítačů, které převádějí zapamatovatelná doménová jména na IP adresy a opačně. Tomuto systému se říká DNS (Domain Name System).  DNS - je hierarchický systém doménových jmen, Jeho hlavním úkolem a příčinou vzniku jsou vzájemné převody doménových jmen a IP adres uzlů sítě.

4 Ochrana sítě - brána

5 IP adresa Struktura adresy Adresa se v IPv4 dělí na tři základní části: adresa sítě adresa podsítě adresa počítače 192.168.1.1

6 IP config  Utilita, která je součástí OS Windows XP a výše, umožňující nahlédnout do nastavení TCP/IP (protokolu sítě)  START → spustit → cmd → ipconfig

7 IP config

8 IP config  Ipconfig → jednoduchý výpis informací  Ipconfig / all → kompletní výpis  Ipconfig / renew → obnoví konfiguraci IP  Ipconfig / release → uvolní všechna nastavení

9 Příkaz PING  Program ping (anglicky Packet InterNet Groper) umožňuje prověřit funkčnost spojení mezi dvěma síťovými rozhraními (počítače, síťová zařízení) v počítačové síti, která používá rodinu protokolů TCP/IP.  Ping při své činnosti periodicky odesílá IP datagramy a očekává odezvu protistrany.  Při úspěšném obdržení odpovědi vypíše délku zpoždění (latence) a na závěr statistický souhrn.

10 Konec


Stáhnout ppt "POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu)."

Podobné prezentace


Reklamy Google