Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6."— Transkript prezentace:

1 Štěpán Šípal

2 Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6 Multicast, Anycast Podpora mobility Automatická konfigurace Standard IPSec Podpora zaručení kvality přenosu

3 IPv6 versus IPv4 IPv4 má adresní prostor „pouze“ 32 bitů. IPv6 má adresní prostor 128 bitů. IPv6 umožňuje hierarchické přidělování adres bez obezliček typu CLIR. Pro síťové směrování se používá prefixů zapisovaných jako /32, /48, /64, které udávají část adresy označující síť a část označující jednotlivý uzel. Prefixy /32 jsou přidělovány ISP, ty mohou přidělovat prefixy /48 svým zákazníkům a ti mohou použít dalších 16 bitů pro adresaci podsítí.

4 IPv6 zápis Vzhledem k novince – autokonfiguraci a nemožnosti ruční konfigurace koncových uzlů se s ním příliš nesetkáte. Zapisuje se hexadecimálně 2001:0718:1F02:0000:0000:0000:0000:0001 Každá čtveřice oddělena dvoutečkou Nulové čtveřice je možné na jednom místě vynechat: 2001:0718:1F02::0001

5 Novinky IPv6 IPv6 nově umožňuje přiřazovat jednomu rozhraní více adres. IPv6 umožňuje držet pro spojení „cestu“ – zaručí, že pakety půjdou určitým kanálem. IPv6 umožňuje odesílání paketů s informací „přes“. IPv6 zavrhuje broadcast, místo něj používá multicast. IPv6 umožňuje zasílat mnohem větší jednotlivé pakety Není možné pakety fragmentovat cestou. Minimální množství informací v hlavičce, rozšiřující hlavičky.

6 Version - Specifikuje verzi protokolu, obsahuje číslo 6 (IPv4 hlavička obsahovala číslo 4). Traffic Class - Slouží pro označení třídy trafficu pro použití v 'differentiated services', tj. slouží pro zajištění požadavků pro QoS. Flow Label - Označuje pakety pro jejich odlišení na síťové vrstvě. Payload Length - Udává celkovou délku datové části paketu. Next Header - Udává jaká data budou následovat za IP hlavičkou. To může být např. hlavička transportní vrstvy (tedy TCP nebo UDP), ICMPv6 nebo Extension Header. Takto může být navázáno více hlaviček (pokud splňují požadavky přísl. RFC), např. za IP hlavičkou může následovat několik vzájemně navazujících Extension hlaviček. Za těmi už následuje hlavička transp. vrstvy a datová část paketu. Hop Limit - Udává maximální počet routerů na cestě paketu od zdroje k cíli. Každý router po cestě zmenší toto číslo o jedničku. Pokud toto číslo dosáhne nuly, je paket považován za neplatný. Routery po cestě mohou toto číslo měnit, protože IP hlavička neobsahuje checksum. Tím pádem se změnšuje režie pro zpracování paketu na routeru. Maximální počet hopů v IPv6 může být 255, což daleko překračuje potřeby všech v současnosti navrhovaných sítí. Source Address - Obsahuje 128-bitovou adresu zdroje. Destination Address - Obsahuje 128-bitovou adresu cíle.

7 Automatická konfigurace IPv6 Router na síti každých X sekund rozesílá „router advertisement“ – informace o sobě, o adrese sítě. Uzly na síti si z této informace mohou poskládat svou IP adresu prakticky dokonale unikátní Uzel použije pro prvních 64 bitů adresu inzerovanou routerem jako adresa sítě. Zbylých 64 bitů doplní MAC adresou síťové karty, kterou vprostřed rozšíří o ff:fe. Odešle na adresu požadavek, pokud nikdo neodpoví, považuje ji za unikátní a nastaví ji.

8 Automatická konfigurace IPv6 II. Vzhledem k tomu, že router automaticky rozesílá informace pouze každých 200-600 sekund, uzel má možnost o ně požádat (všechny směrovače na lince musí naslouchat na určité adrese IPv6). Společně s routerem může na síti působit i bezstavový DHCP server, který může poskytovat pouze informace o DNS apod.

9 Anycast Několik uzlů za směrovačem může mít stejnou anycast IPv6 adresu. Při prvním kontaktu nezáleží na který uzel bude požadavek předán, vybere se uzel „nejvhodnější“. Další požadavky už jdou stabilně na tento uzel (jinak by byl značný problém s konzistencí dat – každý paket by šel jinam).

10 IP mobilita Zajištění stejného IP pro Vaše mobilní zařízení v kterékoliv síti. Doma máte „agenta“ – většinou router Po připojení mobilního zařízení do jiné sítě Vaše zařízení kontaktuje agenta a sdělí mu aktuální adresu. Agent přeposílá veškeré požadavky na novou adresu. Vy odesíláte přímo uzlu, který se ptal, jako adresu odesílatele používáte Vaši domácí adresu. Komunikace je v trojúhelníku. Případně může Váš agent odeslat informaci, na které adrese Vás můžou momentálně kontaktovat.

11 IPSec


Stáhnout ppt "Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6."

Podobné prezentace


Reklamy Google