Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu."— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5 Příklad topologie sítě

6 Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch a rozhoduje, na který svůj fyzický port paket předá IP adresa – logická adresa interface (přiřadí se konfiguračně k MAC adrese). Je identifikátor uzlu v IP síti. IP adresu v paketu čte router a rozhoduje, do které IP sítě připojené ke svým rozhraním paket předá. Číslo portu – „adresa“ síťové služby. Je identifikátor procesu, který probíhá v OS. Číslo portu čte jádro OS cílového počítače a rozhoduje, kterému svému procesu předá data uložená v přijatém paketu.

7 Adresace v internetu Kde jsou tyto „adresy“ uloženy?

8 Adresace v internetu Jak zjistí klientská aplikace, jaké je číslo portu procesu, který provádí požadovanou síťovou službu? Standardním službám ( , web servis, …) jsou přiděleny standardní čísla portů (well-known porty) Jak zjistí síťová aplikace, jaká je IP adresa uzlu, kde je k disposici požadovaná služba? Systémová služba DNS (Domain Name System) Jak zjistí síťové zařízení (router, switch, počítač) MAC adresy svých sousedů na spoji? Protokol ARP (Address Resolution Protocol) ARP cache CAM (Content Addressable Memory) – vytváří switch


Stáhnout ppt "Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu."

Podobné prezentace


Reklamy Google