Hardware 5 verze 2.6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZAHNUTÉ OLED TELEVIZE.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HISTORIE MONITORŮ Vendula Burgrová 3iv1 2011/2012.
MONITOR.
Rychlý přehled o nejběžnějších typech monitorů
Monitory.
Konektory graf. karet.
Počítače XVII – monitory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Monitor Monitor je nejběžnější výstupní zařízení, s výjimkou speciálních aplikací jej má každé PC. Monitory lze rozdělit podle zobrazených barev Monochromatické.
Anotace Žák dokáže popsat a zařadit výstupní zařízení HW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat typy výstupního zařízení HW Speciální.
Monitory.
Roman Kysel Obrazovky.
LCD (Liquid crystal display). Základní informace Tenké a ploché zobrazovací zařízení skládající se z omezeného (velikostí monitoru) počtu barevných nebo.
Petr Urbánek. Úvod  Na začátek bych chtěl těm, co mě neposlouchají, paří on-line hry, nebo se baví mezi sebou, říct, ať si dělají, co chtějí, mě to vadit.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY OLED – základní principy
Digitální projektory. LCD (Liquid Crystal Display) DLP (Digital Light Processing)
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Počítače XVII – monitory
Monitory.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY CRT monitor Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
LCD displeje + princip zobrazení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Netradiční zobrazovací prostředky
Informační a komunikační technologie
MONITORY Monitor je základní vstupní zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Je-li monitor připojen k počítači je propojen s.
Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící.
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
VY_32_INOVACE_E3-01 MONITOR AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: PERIFERIE POČÍTAČE – MONITOR Časová.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.7 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Monitory, televize Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Zobrazovací zařízení.
4. DISPLEJE.
Monitory U osobních počítačů mají největší využití
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Výstupní elektronické zařízení Výstupní elektronické zařízení Slouží k zobrazování textových a grafických informací Slouží k zobrazování textových a grafických.
Druhy monitorů.
Displeje.
TELEVIZOR.
Monitor CRT Monitor LCD Monitor
Monitory Plazma – OLED - SED
Výstupní zařízení počítače monitor Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Hardware 5 verze 2.6.
Hardware 3 verze 2.6.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_03_16_monitor. Monitor Základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Grafický monitor II.
OBRAZOVKY CRT - LCD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
LCD monitory Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_12_MONITORY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Tomáš Hink2 Co se dnes dozvíte Dělení v diagramu CRT (klasická vakuová obrazovka) LCD (tekuté krystaly) Plazmová obrazovka OLED Projektory Penetron.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání.
Informatika Obrazová technologie Pro: ISŠ SEMILY
MONITORY Michaela Fraiová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Výstupní zařízení - monitory
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
LCD monitor Nikola Kodetová\1.L.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Transkript prezentace:

Hardware 5 verze 2.6

Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Je-li připojen k počítači, je propojen s grafickou kartou, avšak může být připojen i k dalším zařízením nebo do nich přímo integrován (PDA), monitor je přímo připojen k videokartě zasílající patřičné informace, které budou na monitoru (jeho obrazovce) zobrazeny. Monitor může být také součástí samostatného počítačového terminálu. Na rozdíl od televizoru není obvykle vybaven vysokofrekvenčním vstupním obvodem (tunerem), takže k němu nelze připojit anténu. Signál je do monitoru přenášen buď analogově nebo digitálně. Monitory můžeme podle používaných technologií rozdělit na několik skupin: CRT (Cathode Ray Tube - klasická vakuová obrazovka) LCD (Liquid Crystal Display - tekuté krystaly) plazmová obrazovka OLED (Organic Light-Emitting Diode) SED (Surface-conduction Electron-emitter Display)

Základní parametry monitorů Úhlopříčka - Velikost monitoru se obvykle udává jako vzdálenost mezi protilehlými rohy obrazovky. Problém, který u tohoto označení nastává, je, že toto značení velikosti obrazovky nerozlišuje poměr stran monitoru a tudíž při zachování stejné úhlopříčky a jiného poměru stran se dojde k odlišné velikosti zobrazované plochy. Například, 21" monitor s poměrem stran 4:3 zobrazí plochu o velikosti ~1361 cm2 širokoúhlá obrazovka 16:9 se stejnou velikostí úhlopříčky, tedy 21" zobrazí plochu o velikosti ~1212 cm2. Dalším neduhem tohoto označení velikosti je nepřesnost při značení skutečné velikosti monitorů. Většina výrobců totiž udává velikost úhlopříčky včetně plochy, kterou skryje plastový rám monitoru, a jelikož je tato plocha hlavně u CRT monitorů veliká i několik centimetrů, výrobce o skrytou plochu uživatele jakoby "okrádá".

Základní parametry monitorů Úhlopříčka - Velikost monitoru se obvykle udává jako vzdálenost mezi protilehlými rohy obrazovky. a b a b                    

Základní parametry monitorů Rozlišení obrazovky se udává v bodech neboli pixelech (px) – u LCD se jedná o skutečný počet bodů, pokus o použití jiného než tohoto rozlišení vede k různým deformacím obrazu; u CRT jde o maximální zobrazitelný počet bodů a ten je omezen maximální vstupní frekvencí (MHz). rozlišení – počet bodů, které umí monitor zobrazit, většinou se udává max. rozlišení (např. 640×480; 800×600; 1024×768 a 1366×768; 1920×1080) Obnovovací (vertikální) frekvence - Obnovovací frekvence udává se v jednotkách Hertz (Hz) – jako rozumné ergonomické minimum pro CRT je uváděno 85–100 Hz, u LCD je tento parametr nepodstatný Vznik řádkového prokladu se datuje do počátků televizního vysílání. Zatímco běžný film promítaný s frekvencí 25 snímků za sekundu lze vcelku bez problémů sledovat (vždy nějakou dobu svítí celý snímek, pak se film posune dál), na televizní obrazovce to nejde. Elektronový paprsek dopadá pouze na jediný bod a dosvit luminoforu je příliš krátký, než aby taková frekvence stačila. Obraz by příliš blikal. Proto vzniklo prokládané řádkování - snímkový kmitočet je dvojnásobný, přitom ale není potřeba zvětšovat šířku pásma. Obraz se kreslí po půlsnímcích, nejdřív liché řádky a pak sudé nebo naopak. Pro klasickou analogovou televizi s tím není problém. Ostré hrany se sice poněkud chvějí, ale jinak není nic, co by nějak zásadně bránilo použití takové metody. To je také důvod, proč prokládané řádkování vydrželo dodnes.

Základní parametry monitorů Doba odezvy - Doba odezvy se udává v jednotkách milisekund (ms) – doba, za kterou se bod na LCD monitoru rozsvítí a zhasne, pro pracovní využití je vyhovující doba 8 ms (obvykle výrobci udávají parametr podobný, ze šedé do šedé barvy, tudíž skutečná odezva je horší) Vstupy - V současnosti se používají vstupy: D-sub (15pinový, analogový), DVI (kombinovaný digitální a analogový) HDMI (digitální pro přenos videa ve vysokém rozlišení, zpětně kompatibilní s DVI), některé monitory mohou mít ještě oddělené RGB (analogové) vstupy Další parametry Dalšími zajímavými parametry jsou : elektrická spotřeba udávaná ve Wattech (W) - u LCD je poloviční až třetinová proti CRT o stejné úhlopříčce, spotřeba ve stavu spánku, rozteč bodů, hloubka monitoru (CRT je podstatně hlubší než LCD), pozorovací úhly, hmotnost a další.

monitory s klasickou televizní obrazovkou - CRT (Cathode-Ray Tube) výstupní periferní zařízení pro zobrazování informací monitor je připojen k výstupu grafické karty, která do monitoru zasílá informace k zobrazení v současné době se používají tyto hlavní druhy monitorů dle způsobu zobrazování OLED monitory s obrazovkou z tekutých krystalů - LCD (Liquid Crystal Display) monitory s klasickou televizní obrazovkou - CRT (Cathode-Ray Tube)

Princip zobrazování na CRT monitoru v zadní části obrazovky je umístěna trojice elektronových děl děla vysílají směrem ke stínítku obrazovky trojici elektronových paprsků stínítko je pokryto vrstvou tzv. luminoforů (přeměňují kinetickou energii na energii světelnou) a při dopadu elektronů se příslušné místo rozsvítí trojice paprsků je vychylována cívkami tak, aby postupně překreslila celou obrazovku

Princip zobrazování na CRT monitoru na obrazovce jsou luminofory tří základních barev (červená, zelená a modrá), jednotlivé barevné body jsou umístěny buď do trojúhelníku (Delta) nebo v řadě vedle sebe (Inline, Trinitron) každý paprsek se "trefuje" do luminoforu s "jeho" barvou skládáním (mícháním) těchto tří barev vznikají ostatní barvy – podívejte se na monitor lupou a uvidíte to na vlastní oči! Delta Inline Trinitron míchání barev

Vlastnosti CRT monitorů flat screen – plochá obrazovka funkce Green – po určité době nečinnosti se monitor přepne do pohotovostního režimu (příkon se z 125 W sníží na 8 – 15 W) LR (Low Radiation), TCO – normy zaručující snížené vyzařování škodlivého záření

Princip zobrazování na LCD monitoru monitor je stabilně podsvícen bílým světlem z katodové trubice (zářivka) toto světlo je polarizováno, pak prochází přes vrstvu tekutých krystalů, pak přes červený, zelený a modrý filtr (pro každý bod), následně pak opět přes polarizační filtr vlivem napětí mění tekuté krystaly své natočení a mění polarizaci světla, které pak je či není schopno projít přes druhý polarizační filtr struktura LCD displeje základní stav krystalů změna struktury krystalů

Ukázka ohebného OLED displeje. je typ displeje využívající technologii organických elektroluminiscenčních diod. Technologie pochází z roku 1987, kdy ji vyvinula firma Eastman Kodak. Nyní se používají především v přístrojích jako mobilní telefony nebo MP3 přehrávače. Princip Mezi průhlednou anodou a kovovou katodou je několik vrstev organické látky. Jsou to vrstvy vypuzující díry, přenášející díry, vyzařovací vrstva a vrstva přenášející elektrony. V momentě, když je do některého políčka přivedeno napětí, jsou vyvolány kladné a záporné náboje, které se spojují ve vyzařovací vrstvě, a tím produkují světelné záření. Struktura a použité elektrody jsou uzpůsobeny, aby docházelo k maximálnímu střetávání nábojů ve vyzařovací vrstvě. Proto má světlo dostatečnou intenzitu. Existují dva základní druhy, displeje : s pasivní matricí (PMOLED - Passive Matrix Organic Light Emitting Diode) s aktivní matricí (AMOLED - Active Matrix Organic Light Emitting Diode). Ukázka ohebného OLED displeje.

Jak připojit monitor k počítači Záleží na možnostech grafické karty a monitoru VGA DVI VGA – analogové propojení DVI – digitální propojení (kvalitnější)

Další zajímavé vlastnosti monitorů širokoúhlý obraz (16 : 9) možnost otočení o 90o zabudované reproduktory a mikrofon USB rozbočovač pro připojení dalších USB zařízení