Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Monitory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Monitory."— Transkript prezentace:

1 Monitory

2 Definice monitoru Monitory jsou základní výstupní zařízení počítače. Slouží k zobrazování textových i grafických informací. Monitory pracují na principu katodové trubice (CRT - Cathode Ray Tube). Hlavní částí každého monitoru je obrazovka, na jejímž stínítku se zobrazují jednotlivé pixely. Monitor je připojen přímo k videokartě zasílající patřičné informace, které budou na monitoru (jeho obrazovce) zobrazeny.

3 barevné (color): umožňují zobrazovat více různých barev současně
Každý monitor musí být přizpůsoben videokartě (např.: MDA, CGA, EGA, VGA, SVGA), ke které má být připojen. Není možné například monitor pro EGA kartu připojit ke parte SVGA. Monitory je možné rozdělit do dvou základních skupin: monochromatické (černobílé): informace zobrazují pouze v odstínech jedné barvy (obvykle bílá, oranžová, zelená) barevné (color): umožňují zobrazovat více různých barev současně Parametry monitoru

4 Velikost a rozlišení Monitory se vyrábějí v několika velikostech a provedeních. Velikost monitoru se udává v palcích. Jeden palec má velikost 2,54 cm. V současné době se prodávají monitory s velikostí obrazovky 14", 15", 17", 19", 20", 21" a lze narazit i na monitory větší. Platí, že čím je větší obrazovka, tím je vyšší cena. Monitory 14" a 15" jsou levnější a jsou určeny pro domácí a kancelářské použití. Monitory větší než 17" se používají především pro grafickou tvorbu. Čím větší je monitor, tím více bodů dokáže zobrazit. Množství zobrazitelných bodů se nazývá rozlišení a udává se v počtu bodů, které monitor zobrazuje horizontálně a vertikálně. Malé, 14" monitory mívají maximální rozlišení 1024 x 768 bodů, ale vzhledem k jejich velikosti je práce s tímto rozlišením nepohodlná. V praxi se používá rozlišení 800 x 600 bodů nebo 640 x 480 bodů.

5 Záření monitorů Monitory jsou sice na rozdíl od televizorů přizpůsobeny sledování zblízka, avšak vydávají záření, které může být uživateli škodlivé. Vznikla tedy celá řada standardů a norem, které omezují záření obrazovky a škodlivé vlivy monitoru. Nejznámější je pravděpodobně Energy Star - EPA, monitory také bývají označeny značkou MPR-II, TCO-92, TCO-95 nebo Blue Angel. Normy uživateli zajišťují to, že uživateli nehrozí ze strany monitoru žádné nebezpečí újmy na zdraví. Stále však platí, že čím kratší dobu stráví uživatel před monitorem, tím menší únavě, bolesti očí či hlavy se vystavuje.

6 Frekvence U každého monitoru se udává: horizontální frekvence (řádkový kmitočet): měří se v kHz a udává, kolik řádku vykreslí elektronové svazky monitoru za jednu sekundu. vertikální frekvence (obnovovací kmitočet obrazu): úzce souvisí s horizontální frekvencí, měří se v Hz a udává počet obrazu zobrazených za jednu sekundu. Obecně platí, ze čím vyšší jsou tyto frekvence pro dané rozlišení, tím kvalitnější a stabilnější obraz monitor poskytuje. Při nízkých frekvencích je obraz nestabilní (poblikává) a při delší práci působí únavu zraku.

7 Rozdělení displejů Ploché displeje
LCD (Liquid Crystal Displays) - displeje z tekutých krystalů - pasivní TN displeje (Twisted Nematic) První ploché displeje. Tekuté krystaly jsou umístěny mezi dvěma skleněnými deskami, na nichž jsou elektrody a polarizační filtr. Jestliže je na elektrodách napětí, molekulární tyčinky (Twisted Nematic) se díky svým optoelektrickým vlastnostem jinak prostorově orientují a polarizují světlo. Barevný účinek určuje výška LC vrstvy. Protože světlo na své cestě tekutými krystaly ztrácí na intezitě trpí LCD slabým kontrastem.

8 - pasivní STN displeje (Super Twisted Nematic) Úhel natáčení tyčinek se z původních 90° zvětší na 240°. Znatelně se zlepší kontrast, ale zvětší se rovněž barevné zkreslení (dopadající světlo se láme více nebo méně dle různých vlnových délek každé barvy). - DSTN displeje ( Double Super Twisted Nematic) Dvě vrstvy STN na sobě. Jedna vrstva (aktivní) je elektricky ovlivněna tak, že se tyčinky přestanou natáčet. V druhé (pasivní) se tyčinky stále otáčí o 240° proti směru hodinových ručiček. Dopadající světlo se v této vrstvě lomí stejně jako u STN panelů, druhá vrstva tuto chybu opět koriguje. Výsledkem je lepší kontrast než u předchozích typů. - TFT displej (Thin Film Tranzistor) LC vrstvy jsou osazeny drobnými tranzistory, přičemž každý z těchto tranzistorů řídí jeden obrazový bod

9 Plazmové displeje Objevily se v polovině 80- tých let. V těchto obrazovkách je směs plynů neonu a argonu, kterou elektrické pole přiměje k vyzařování. Barva vzniká přimísením svítících látek, které se aktivují ultrafialovým zářením plazmy. Nevýhodou je nedostatečná kvalita obrazu (reflexe poškozují kontrast a reprodukci barvy). Výhodami jsou nízké pořizovací náklady a dlouhá životnost. Předpokládá se jejich uplatnění spíše jako televizních než počítačových monitorů.

10 Plazmatronové displeje
Jedná se o kombinaci techniky LCD a plazmy. Pomocí přesně dávkovaného výboje plynů se zapínají a vypínají tekuté krystaly. Celkový obraz se pak skládá z asi 450 horizontálních plazmových kanálů. Výhodou je jednoduchá stavba pro velké a lehké obrazovky, cenově výhodná výroba, dobrá obrazová kvalita. Předpoklad je, že se nejprve uplatní v televizních příjímačích.

11 Ukázky monitorů NEC Obrazovka: 15" 38 cm Rozlišení: 1024 x 768 - 75 Hz
Napájení: V interní napájení Velikost obrazu: 304 x 228 mm Vlastnosti: Automatické nastavení; Velikost a pozice obrazu; Kontrast; Jas; Jemné doladění; sRGB; nastavení barev; digitální vyhlazování; Monitor info; Zamčení OSM;

12 VideoSeven Obrazovka: 17.4" Rozlišení:1280 x 1024 - 75 Hz
16.7 milionu barev Rozměry: 445 x 450 x 190 mm Vlastnosti: vyznačuje se nízkou spotřebou elektrické energie, výborným kontrastem 400 : 1, odezva 25 ms, jas 250 cd/m2.

13 Relisis Obrazovka:19” Barvy: 16.7M colors Rozlišení: 1280 x 1024
Rozměry: 426 x 444 x 215 mm Vlastnosti: vysoká ostrost, jas a kontrast obrazu, nulové vyzařování, velmi nízká spotřeba energie a výrazná úspora pracovního místa na stole jsou bohatě zúročeny v tomto modelu s kvalitním dílenským provedením.

14 LG 566 LM Audio Obrazovka:15" Barvy: 16.7M colors
Rozlišení: 1024 x Hz Rozměry: 356 x 182 x 351 mm Vlastnosti: renomovaný výrobce monitorů LG přichází s novým 15" LCD monitorem s výjimečně ostrým a jasným obrazem a vestavěnými reproduktory.

15 AOC Obrazovka: 15" Rozlišení: 1024 x 768 - 60Hz
Rozměry: 356 x 360 x 165 mm Vlastnosti: Monitor má běžný analogový RGB vstup, lze jej proto připojit k libovolné grafické kartě. Napájen je z externího napájecího zdroje. Parametry obrazu umožňuje nastavit vícejazyčné OSD menu.

16 Philips TFT 170B2M Obrazovka:17" Rozlišení:1280x1024 at 60Hz Frekvenční rozsah: Horizontální: 30~82 kHz Vertikální: 56~76 Hz Vlastnosti:Vysoce kvalitní 17" monitor s vysokým kontrastem a certifikací TCO 99 je ideální pro grafické aplikace.

17 OBSAH Strana 1. Úvodní stránka 2. Definice monitoru
Parametry monitoru Velikost a rozlišení Záření monitorů Frekvence Rozdělení displejů Ukázky monitorů


Stáhnout ppt "Monitory."

Podobné prezentace


Reklamy Google