Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
I. Konference PRVOUK P 15 Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání Pedagogika I Garant: Prof.PhDr.Vladimíra Spilková,CSc.
Klíčová aktivita 04 Osobnostní a sociální rozvoj učitele MŠ Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
AUTOMANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA PRINCIPU BENCHMARKINGU
Jak se stát dobrým právníkem?
Kulatý stůl – Centrum školského managementu PaedDr. Nataša Mazáčová, Ph.D. Pedagogická fakulta UK Praha.
Zdravá škola.
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Evropské jazykové portfolio v praxi
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
Teorie vzdělávání dospělých
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Seminář z Didaktiky přírodopisu 2 Hodnocení učebnice
ROZVOJEM OSOBNOSTNÍCH A PROFESNÍCH KOMPETENCÍ UČITELŮ MŠ A ZŠ K VYŠŠÍ KVALITĚ VZDĚLÁVÁNÍ (CZ.1.07/1.3.00/ ) LUCIE CHALOUPKOVÁ PEDAGOGICKÁ FAKULTA.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Pedagogická diagnostika
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Pedagogická diagnostika
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Obecná didaktika ÚVOD.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální dovednosti učitele
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Pedagog.
Transkript prezentace:

Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013

 Uvedení do problému: mezi individuálním a hromadným  Příklad: pedagogické praxe ve studiu učitelství  Pokus o zobecnění – vybraná dilemata O čem budeme uvažovat

Mezi individuálním a hromadným individuální výuka individualizova ná hromadná výuka hromadná výuka Výzva: vytváření didaktických koncepcí pro různé organizační formy výuky a pro různé typy učení model mistr-učeň vrstevnické učení mentoring učení v profesních komunitách Výzva: nárůst odpovědnosti za učení na straně studentů (autoregulované učení)

Příklad pedagogických praxí Masovost výuky: problém a výzva pro vysokoškolskou pedagogiku. Jak eliminovat nevýhody vyplývající z masovosti praktické výuky?

Vstřícnost vůči profesním potřebám studentů  Přežití  Bezpečí  Sebedůvěra  Uznání  Sebeúcta  Profesní autonomie

Obsahová gradace pedagogicko-psychologické přípravy učitelů Úvod do psychologie Psychologie osobnosti Úvod do pedagogické profese Sociální psychologie Vývojová psychologie Teorie a metodika výchovy Pedagogická diagnostika Oborová didaktika Pedagogická psychologie Obecná didaktika Já Učivo Žák – žáci

 Gradace úkolů  Vzorky výsledků studentovy činnosti  Sebereflexe  reflektivní semináře (na fakultě): spolupráce učitelů různých kurzů (předmětů) Studentovo portfolio a sebereflexe

Dilemata praktické výuky: pokus o zobecnění

Dilema 1: od teorie k praxi nebo naopak?  Aplikace ucelené teorie (např. motivace žáků) na situaci ve třídě?  Aplikace „části“ teorie (situační teorie – případy)?  Nebo: nejdříve praktická zkušenost – pochopení případu (situace) s využitím teorie?

Mosty mezi teorií a praxí

Dilema 2: Hodnocení nebo sebehodnocení?  Učitel (mentor) hodnotí studenta.  Student hodnotí svoje jednání (činnost, výkon).  Sebereflexe: po činnosti  zamýšlení se nad silnějšími a slabšími stránkami  hledání lepší varianty (alterace)

Od reflektování ke zlepšování (inovaci)

Dilema 3: Orientace na rozsah praktické výuky nebo na studenta?  Výzkumy: zvětšení rozsahu (délky) praktické výuky není pro kvalitu dovedností studenta podstatné.  Orientace na studenta, na jeho možnosti.  Vidět studentovu činnost spíše z jeho perspektivy, než z perspektivy naší (učitelovy).  To předpokládá studenta poznat (jeho možnosti, zájmy… schopnosti…) – výzva pro diagnostiku.

Dilema 4: Hledat „zaručené“ metody (tipy) nebo se více zaměřit na učivo?  Jedinečnost pedagogických situací – nelze přebírat „zaručené“ (osvědčené) metody.  Primární je psychodidaktická analýza učiva předmětu (oboru) – předpoklad pro jeho účinné zprostředkování.  Cesta k vytváření didaktik vysokoškolských oborů (předmětů).  Příležitost pro výzkumnou i výukovou spolupráci fakult MU.

Děkujeme za pozornost