Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
EU a Česká republika Instituce EU
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Celostátní síť pro venkov
OMC Pracovní expertní skupina
Setkání členů SPIS 13. června 2007 Sahara Café.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
České předsednictví EU 2009 – Co znamená z organizačního a logistického hlediska pro ČR.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Praha
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Liberec 9. října 2008.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Tato prezentace byla vytvořena
Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení podnikatelského sektoru) Leden 2008 Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Vysočina v Bruselu Budování partnerství pro Vysočinu projekt kraje Vysočina – SROP 3.3. Výstupy projektu Vytvořeny vzdělávací moduly (5) Uspořádány regionální.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví 2009 Odbor komunikace Webový portál CZ PRES České Budějovice,
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví v Radě Evropské unie Eurocentrum Praha 4. prosince 2008.
Předsednictví ČR v Radě EU Tereza Grünvaldová Úřad vlády ČR Odbor komunikace.
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
2. února 2016 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Transkript prezentace:

Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009

Předsednictví v Radě EU je vykonáváno jednotlivými členskými zeměmi střídavě po dobu 6 měsíců pořadí rotace určuje Rada důležitý nástroj pro reprezentaci národních zájmů umožňuje v půlročním období předsedajícím státům realizovat vlastní priority

Úkoly předsedající země organizačně zajistit a řídit veškerá setkání Rady EU, přípravných výborů a pracovních skupin zastupovat Radu při jednáních s ostatními institucemi a složkami EU (EK, EP,..) zastupovat EU v mezinárodních organizacích a při jednáních s nečlenskými zeměmi

Úkoly - organizace setkání hlav států, předsedů vlád, veškerá jednání rady + všechna neformální jednání (např. Rakousko 12 jednání) přípravná jednání (každý týden schůzka Výboru stálých zastoupení, pravidelné schůzky cca 200 pracovních skupin a výborů) – zajišťuje SZ Brusel organizační zajištění výjezdních zasedání v předsedající zemi + doprovodný program

Program cílů předkládá předsedající země na začátku svého období Radě EU a EP vychází z aktuální situace nebo prioritám EU v daném období předsedající země zodpovídá za efektivitu práce Rady, tzn. akční plán činností na 1 rok (předsedající země + 2)

Skupinové předsednictví od skupinové předsednictví 3 zemí (1 a půl roku) zajištění kontinuity prací – společný program rozhodující slovo má každá země 6 měsíců Francie + Česká republika + Švédsko

Organizační zajištění koordinace velkého počtu konferencí po celém světě koordinace více než 150 setkání přímo v ČR (na ministerské úrovni) neformální setkání pracovních skupin a výborů + mediální servis, zajištění konferenčních prostor, ubytování, stravování, tisk a distribuce podkladů, překlady a tlumočení, ….

Příprava v ČR leden 2005 – usnesení vlády o č.35 o nárocích výkonu předsednictví v Radě EU na státní správu ČR 2006 – schválení rozpočtu (na léta vyčleněno 3,319 mld Kč) nově by mělo vzniknout 369 funkčních pracovních míst (jazykově vybavení, znalost rozhodovacích procesů a legislativy EU)

Předsednictví - koordinace od – Úřad vlády ČR, útvar místopředsedy vlády pro evropské záležitosti (RNDr. Alexandr Vondra) 1) sekce pro evropské záležitosti 2) sekce pro předsednictví ČR v Radě EU (zodpovědnost za správné nastavení a koordinaci všech akcí, spojených s předsednictvím ČR v EU)

Příprava v kraji Vysočina dlouhodobá stáž v Bruselu (SROP 3.3) příprava stálého zastoupení kraje Vysočina v Bruselu (v rámci České domu – jednotná adresa pro většinu regionů a institucí ČR, Trone 60, Brusel) odborné semináře zaměřené na přenos zkušeností v oblasti přípravy předsednictví

Belgie (Brusel) odborníci KrÚ (EU tým + VO) zaměření: význam zastoupení regionů v Evropské unii program: význam stálého zastoupení ČR při EU, organizační struktura a poslání klíčových institucí EU – Rada EU, Evropský parlament, Evropská komise, DG, Výbor regionů.

Německo (Berlín) polit. reprezentace kraje, odborníci KrÚ, zástupci měst JI a HB (IPRM) zaměření: principy regionální politiky v Německu, řešení urbánní problematiky a integrovaný přístup program: systém fungování institucí uskutečňujících reg.politiku, urb. problematika ve městech a venkově, integrovaný přístup v uskutečňování reg.politiky, dopady předsednictví na regiony

Rakousko (Vídeň) – odborníci KrÚ Zaměření: význam předsednictví ČR v EU pro regiony, efektivní využití, klíčové úlohy pro region ve fázi přípravy Program: příprava na předsednictví (celostátní vs regionální úroveň, role SZ Rakouska v Bruselu, doprovodné akce v průběhu předsednictví, propagace předsednictví v regionu)

Doporučení zahájit přípravu na celostátní i regionální úrovni min. s 2-letým předstihem definovat okruh a úroveň jednání, která by měla proběhnout v regionu koordinovat aktivity v regionu se sekcí pro přípravu předsednictví Úřadu vlády zahájit intenzivní jazykovou přípravu osob zodpovědných za koordinaci či organizaci akcí v regionu

Doporučení připravit seznam vhodných doprovodných aktivit + zahájit jednání s organizátory zahájit jednání s poskytovateli kongresových a konferenčních služeb (ubytovací a stravovací kapacity) KOORDINACE!!!