Diferencované stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Potraviny rostlinného původu
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
5-denní jídelníček.
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa.
Transkript prezentace:

Diferencované stravování ·       Diferencované stravování je stravování přizpůsobené svým složením a energetickou hodnotou různým podmínkám života a činnosti jedince. ·       Stravu diferencujeme těmto podmínkám -         věku -         pohlaví -         zdravotnímu stavu -         druhu vykonávané práce -         mimopracovní aktivitě -         individuálním zvláštnostem člověka -         podnebí a poloze země

Výživa dětí a mladistvých ·       Dětsky organismus se v mnohém liší od organismu dospělého člověka. ·       Fyziologické nároky rostoucího a dospívajícího organismu kladou rozdílné požadavky na množství a složení stravy. ·       Základní specifikou organismu dítěte je jeho růst a zvětšování tělesné hmotnosti. ·       Intenzita růstu je v jednotlivých fázích vývoje odlišná a podle toho také vyžaduje rozdílný přísun živin. 1.   První místo zaujímá přísun bílkovin, které jsou základem struktury tkání 2.   Z minerálních látek má vysoké nároky na vápník 3.   Má vyšší nároky na energetickou spotřebu, proto zvyšujeme přísun sacharidů a tuků. 4.   Současně vzrůstá potřeba vitamínů

·       Potravu vybíráme tak, aby nejméně zatěžovala trávení a aby její přísun byl pravidelný a častější Každé období vývinu dítěte i mládeže má své specifické nároky na výživu

Výživa těhotných a kojících žen

proto je tak důležité, co žena během těhotenství konzumuje ·       Dítě je po celou dobu těhotenství vyživováno z matčina krevního oběhu, proto je tak důležité, co žena během těhotenství konzumuje ·       Zdravá těhotná žena může jíst na co má chuť 1/3 těhotenství Hmotnost matky je přibližně stejná. Mezi 17 – 90 dnem se vytvářejí základy orgánů, tzn., že musí být vyloučen cigaretový kouř, alkohol, drogy i léčiva. 2/3 těhotenství Váha vzroste asi o 4 kg. Energetické nároky jsou vyšší. Nutné je zvýšit přísun bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a ML 3/3 těhotenství Váha se zvyšuje asi o 8 kg

Obecné stravovací podmínky

Denně jíme -         syrové ovoce a zeleninu -         pijeme alespoň půl litru mléka nebo jiné mléčné produkty -         málo solíme – vznikají otoky, vyšší krevní tlak – kořeníme čerstvými bylinami -         ke smažení a mazání jsou vhodnější margaríny obohacené V -         uhlohydráty – v celozrnném chlebu, bramborách -         bílkoviny asi 80 – 100g  (2/3 živočišných, 1/3 rostlinných) -         vypít alespoň 2l tekutin denně – mléko, minerálky, ovocné a zel. šťávy – neslazené

Výživa kojících matek ·       Energetické nároky rostou, stejně jako potřeba vápníku, vitamínů, minerálních látek, tuků a sacharidů. ·       Nutné je zvýšit příjem libového masa, ovoce, zeleniny a tekutin. ·       Po skončení kojení je nutné změnit jídelníček, protože hrozí obezita.

Výživa v různých pracovních podmínkách Charakter pracovních podmínek je jedním z nejvýznamnějších faktorů, podle něhož se má diferencovat stravování pracujících 1.   Stravování těžce pracujících -         těžká tělesná práce stupňuje nároky na spotřebu energie -         důležité je přiměřené zastoupení obsahu bílkovin, které jsou důležité pro vývoj mohutnější svalové hmoty 2.   Stravování v horkých provozech -         zvýšená tělesná námaha zvyšuje nároky na přísun vody a solí, které organismus ztrácí pocením -         s vodou se ztrácejí z těla i organické látky – vitamíny skupiny B -         vhodné jsou nápoje minerální vody a nekvašené ovocné šťávy

3.   Stravování pracujících v chladném provozu -         je třeba zvýšit energetickou hodnotu stravy – sacharidy a tuky   4.   Stravování duševně pracujících -         nároky na energetickou hodnotu jsou nižší -         přísun bílkovin se však nesnižuje, protože při jejich nedostatku se dostavuje pocit únavy a přepracování -         stravu konzumujeme v menších porcích, protože konzumace většího množství potravy způsobuje překrvení trávicího systému a menší prokrvení CNS, což vyvolává ospalost, slabost a únavu a tím oslabujeme duševní výkony

Význam diet Výživu musíme přizpůsobit zdravotnímu stavu člověka. Různá onemocnění ovlivňují biologické procesy v těle tak, že musíme změnit potřebu živin. Pro tuto změnu se používá dieta Dieta -         je součást léčebné výživy, předepisuje ji lékař -         ovlivňuje průběh nemoci a také rekonvalescenci -         dodržuje se krátkodobě nebo dlouhodobě – dle nemoci

Zásady dietního stravování -         používáme prvotřídní suroviny   -         omezujeme tepelnou úpravu -         omezujeme ostré koření (pálivou papriku, pepř, feferony) -         kořeníme zelenými naťemi (kopr, petržel,místo octu používáme citron) -         podle choroby zvyšujeme a snižujeme určité živiny -         pravidelnost podávání pokrmů (5 krát denně, u cukrovky 6 kát denně) -         dbáme na vkusnou úpravu pokrmů – zvyšuje chuť k jídlu u nemocných

Základní znaky jednotlivých diet Dieta č. 0 – Tekutá Po operacích trávicího systému, dutiny ústní, při chorobách jícnu a hltanu.  Úpravy - mechanická úprava stravy do tekuté formy. Vylučujeme - alkoholické nápoje, kávu, ostré sýry, cibuli, česnek. Dieta č. 1 – Kašovitá Po operacích žaludku, při akutních žaludečních vředech, jícnu a hltanu. Úprava – vařením, dušením a pak se strava upravuje do kašovité formy. Vylučujeme – alkohol, kávu, uzeniny, cibuli, česnek, kyselé ovoce, tučné maso a ocet. Dieta č. 2 – Žaludeční šetřící Při poruchách trávicího systému s dlouhodobým průběhem, choroby žaludku, dvanáctníku, po operacích žaludku a dvanáctníku. Dietní  opatření spočívá v  šetření postižené sliznice. Úprava – vaření, dušení a úpravy bez tuku, podáváme malé porce 5krát až 6krát denně. Vylučujeme – smažení, ryby, uzená masa, koření, alkohol, káva, čokoláda, silné vývary a nadýmavé potraviny.

Dieta č. 3 – Racionální Je určena pacientům, u nichž není třeba zvláštní úprava výživy. Je připravena podle zásad správné výživy. Vylučujeme – kouření, alkohol, sýry, moučníky. Dieta č. 4 – Žlučníková – s omezením tuku Při chorobách žlučníku, žlučníkových cest, žlučníkových kamenech, po infekční žloutence, při střevních poruchách - chronických, slinivky břišní. Úpravy - jídla vařená, dušená, méně kořeněná, málo kyselá, netučná a lehce stravitelná. Vylučujeme -  tuky, vejce, tučná masa a vnitřnosti, syrová tvrdá zelenina – nadýmá, pochutiny – koření, houby, káva; sladké tučné moučníky, smažené pokrmy, nadýmavé potraviny – čerstvé pečivo, luštěniny,  ledové nápoje, zmrzliny, alkohol.

Dieta č. 5 – Bílkovinná Při průjmových onemocněních. Zvyšuje se obsah bílkovin a nepodáváme mléko a mléčné výrobky. Přísné omezení zeleniny a ovoce, vitamín C se dodává syntetický. Vylučujeme – tučné maso, sádlo, koření, zelí, luštěniny

Dieta č. 6 – Nízkobílkovinná Při chorobách ledvin – bílkoviny se snižují na půl roku a pokrmy se připravují bez soli. Omezujeme masité a mléčné pokrmy Dieta č. 7 – Nízkocholesterolová – protisklerotická U pacientů s vysokým obsahem cholesterolu v krvi tj. zvýšené množství tukových látek v krvi. Omezujeme – glycidy, tuky a smažení. Doporučujeme – olej slunečnicový, olivový a sojový, ovoce, zelenina, ryby, netučné sýry a mléko Dieta č. 8 – Redukční – odtučňovací Pro obézní, kde dieta je limitována energeticky. Do jídelníčku zařazujeme ovocné a zeleninové dny. Jídlo se podává 6krát denně v odvážených porcích. Úpravy – vaření, dušení, pečení a grilování. Pokrmy se připravují bez zahušťování, polévky a moučníky nepodáváme. Vylučujeme – cukr,tuky.

Dieta č. 9 – Diabetická Jídlo podáváme 6krát denně a nutný je příjem sacharidů ve snížených dávkách. Stálou součástí jídelníčku je ovoce a zelenina. Vylučujeme – cukr, med.

Dieta č. 10 – Neslaná šetřící Je určena pro pacienty s chorobami srdce, cév a vysokým krevním tlakem, někdy i v těhotenství, tvoří-li se otoky nohou. Vylučujeme – kuchyňskou sůl a potraviny obsahující sodík (moučníky s kypřicím práškem a jedlou sodou). K dochucení používáme aromatické koření – zelená petržel, kopr, pažitka, bobkový list atd. Dieta č. 11 – Výživná strava Pro nabytí tělesné síly a tělesné hmotnosti. Nejčastěji po infekčních chorobách, po operacích, plicním TBC. Vylučujeme – alkohol a kouření Dieta č. 12 – Strava batolat Pro děti od půl roku do tří let. Jídlo je lehce stravitelné, měkké a pestré.

Dieta č. 13 – Strava větších dětí Od 4 do 15 let života, pokud nepotřebují zvláštní dietu, zařazujeme všechna běžná a oblíbená jídla.   Dieta č 14 – Výběrová Jiné dietní předpisy dle lékaře