Náhrada škody provozní činnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Přednáška pro ČAK Brno 18. září 2013
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon č.262/2006 Sb., zákoník práce
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Odpovědnost za škodu - zaměstnanec Ročník:3. Datum vytvoření:únor.
Digitální učební materiál
Novinky ve zdravotnickém právu?
Závazky z deliktů v novém občanském zákoníku
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
N ÁHRADA ŠKODY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU JUD R. P ETR V OJTEK, N EJVYŠŠÍ SOUD ČR Přednáška pro ČAK Brno 13. září
Přednáška pro ČAK Brno 29. ledna 2014
Realitní obchody ve světle nového soukromého práva
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Standardy v rámci stravovacích služeb EU a CZ
Škoda způsobená provozní činností JUDr
Přednáška pro ČAK Brno 3. prosince 2014
Právní hledisko dětské paliativní péče
Obchodní právo odpovědnostní závazky 2012
Přednáška pro ČAK Brno 28. ledna 2015
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
FSV – Základy soukromého práva
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Právní odpovědnost zdravotnických pracovníků a poskytovatelů zdravotních služeb © Radek Policar.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
Právní odpovědnost.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PRACOVNÍ PRÁVO Náhrada škody JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Škoda způsobená provozní činností JUDr
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Jana Dudová.  Právní odpovědnost je spojována s nepříznivými právními následky vůči tomu, kdo porušil právní povinnost. Jedná se o sekundární povinnost.
Přednáška pro ČAK Brno 29. dubna 2015
NÁHRADA ŠKODY (ÚJMY) DLE (N)OZ (89/2012 Sb.)
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Náhrada škody dle občanského práva. Škoda Majetková újma vyčíslitelná v penězíchMajetková újma vyčíslitelná v penězích Skutečná škodaSkutečná škoda Ušlý.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
T 17 Vojenské kázeňské právo Odpovědnostní vztahy a služební poměr Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:
Spolupráce Kooperativy s Unií fyzioterapeutů ČR ZVÝHODNĚNÉ POJISTNÉ PRODUKTY PRO ČLENY UNIFY ČR vč. novinek dle OZ.
Odpovědnost za škodu v pracovněprávních vztazích Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Opravné prostředky dle správního řádu Odpovědnost za škodu a nemajetkovou újmu způsobenou při výkonu veřejné správy JUDr. Veronika Kudrová, Ph.D. BEP302Zk.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Obsah, rozsah, způsob náhrady škody. OBSAH = CO SE HRADÍ Při škodě na věci: skutečná škoda a ušlý zisk (§2952) Skutečná škoda ( viz např.25 Cdo 5059/2009,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU VY_32_INOVACE_4_1_5 ODPOVĚDNOST ZAMĚSTNANCE ZA ŠKODU Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Pojištění odpovědnosti za škodu v občanském životě.
ODPOVĚDNOST. PŘEDPOKLADY VZNIKU ODPOVĚDNOSTI Porušení právní povinnosti Příčinná souvislost Škoda/porušení právem chráněného zájmu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Odpovědnost.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Rozsah náhrady škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Transkript prezentace:

Náhrada škody provozní činnost § 2924 Kdo provozuje závod nebo jiné zařízení sloužící k výdělečné činnosti, nahradí škodu vzniklou z provozu způsobenou - vlastní provozní činností, - věcí při ní použitou vlivem činnosti na okolí. Zproštění povinnosti : vynaložil veškerou péči, kterou lze rozumně požadovat.

Náhrada škody Provoz zvlášť nebezpečný § 2925 (1) Kdo provozuje závod nebo jiné zařízení zvláště nebezpečné, nahradí škodu způsobenou zdrojem zvýšeného nebezpečí; - definice provozu zvlášť nebezpečného - důvody zproštění (2) Je-li z okolností zřejmé, že provoz významně zvýšil nebezpečí vzniku škody, ačkoli lze důvodně poukázat i na jiné možné příčiny, soud zaváže provozovatele k náhradě škody v rozsahu, který odpovídá pravděpodobnosti způsobení škody provozem. (alternativní příčinná souvislost) (3) = vyvratitelná domněnka, že je provoz zvláště nebezpečný

Náhrada škody případy odpovědnosti zvláštní § 2926 : škoda na nemovité věci v důsledku oprávněně prováděných prací § 2927 – 2932 : škoda z provozu dopravních prostředků vyvolaná zvláštní povahou provozu (dosud § 427 OZ) - okolnosti mající původ v provozu (dosud § 428 OZ) - provozovatel (dosud § 430 OZ) + § 2930 NOZ - střet provozů (dosud § 431 OZ)

Náhrada škody Odpovědnost za zvíře § 2933 Způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník, ať již bylo - pod jeho dohledem - pod dohledem osoby, které zvíře svěřil - se zatoulalo - uprchlo Osoba, které zvíře bylo svěřeno nebo která zvíře chová nebo jinak používá, nahradí škodu způsobenou zvířetem společně a nerozdílně s vlastníkem.

Náhrada škody Odpovědnost za zvíře § 2934 Zachování potřebné pečlivosti je důvodem zproštění povinnosti k náhradě, jestliže domácí zvíře slouží - k povolání vlastníka - k jiné výdělečné činnosti - k obživě - jako pomocník zdravotě postižené osoby a vlastník (nebo chovatel) nezanedbal potřebnou pečlivost, popř. škoda by vznikla i tak. § 2935 Odpovědnost za zvíře svémocně odňaté

Náhrada škody Škoda způsobená věcí § 2936 Kdo je povinen někomu něco plnit a použije při tom vadnou věc, nahradí škodu způsobenou vadou věci. To platí i v případě poskytnutí zdravotnických, sociálních, veterinárních a jiných biologických služeb. § 2937 (1) Způsobí-li škodu věc sama od sebe, nahradí škodu ten, kdo nad věcí měl mít dohled; nelze-li takovou osobu jinak určit, platí, že jí je vlastník věci. Kdo prokáže, že náležitý dohled nezanedbal, zprostí se povinnosti k náhradě. (2) škoda způsobená pádem věci § 2938 Zřícení budovy

Náhrada škody Další případy odpovědnosti zvláštní § 2939 – 2943 : škoda způsobená vadou výrobku § 2944 : škoda na převzaté věci § 2945 : škoda na odložené věci § 2946 : škoda na vnesené věci

Náhrada škody Škoda způsobená informací nebo radou § 2950 Kdo se hlásí jako příslušník určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu nebo jinak vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti. Jinak se hradí jen škoda, kterou někdo informací nebo radou způsobil vědomě.

Náhrada škody Naturální a relutární restituce § 2951 (1) Škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích. (2) Nemajetková újma se odčiní přiměřeným zadostiučiněním. Zadostiučinění musí být poskytnuto v penězích, nezajistí-li jeho jiný způsob skutečné a dostatečně účinné odčinění způsobené újmy.

Náhrada škody Rozsah a snížení náhrady § 2952 - skutečná škoda - ušlý zisk - dluh § 2953 Moderační právo soudu nelze : - škoda způsobená úmyslně - škoda způsobená porušením odborné péče

Náhrada škody škoda na přirozených právech člověka § 2956 Újma na přirozených právech (osobnost § 81 a násl.): škůdce nahradí škodu i nemajetkovou újmu a odčiní i způsobené duševní útrapy. § 2957 Okolnosti zvláštního zřetele hodné (pro způsob a výši satisfakce) : úmyslné způsobení škody, použití lsti, pohrůžky, zneužití závislosti, zveřejnění, diskriminace, obava ze ztráty života nebo zdraví, apod.

Náhrada škody Bolestné a ztížení společenského uplatnění § 2958 Při ublížení na zdraví odčiní škůdce újmu poškozeného peněžitou náhradou, vyvažující plně vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy; vznikla-li poškozením zdraví překážka lepší budoucnosti poškozeného, nahradí mu škůdce i ztížení společenského uplatnění. Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti. § 2959 Při usmrcení nebo zvlášť závažném ublížení na zdraví odčiní škůdce duševní útrapy manželu, rodiči, dítěti nebo jiné osobě blízké peněžitou náhradou vyvažující plně jejich utrpení.

Náhrada škody Náklady péče o zdraví § 2960 Hradí se účelně vynaložené náklady spojené s péčí - o zdraví poškozeného - o jeho osobu nebo domácnost tomu, kdo je vynaložil Požádá-li o to, složí mu škůdce na tyto náklady přiměřenou zálohu.

Náhrada škody Ztráta na výdělku § 2962 Ztráta na výdělku po dobu pracovní neschopnosti § 2963 Po skončení pracovní neschopnosti, případně při invaliditě, nahradí škůdce poškozenému jeho ztrátu peněžitým důchodem, který se stanoví vzhledem k rozdílu mezi výdělkem, jakého poškozený dosahoval před vznikem újmy, a výdělkem dosahovaným po skončení pracovní neschopnosti s přičtením případného invalidního důchodu podle jiného právního předpisu. Dojde-li ublížením na zdraví k dlouhodobému zvýšení potřeb poškozeného, stanoví se výše peněžitého důchodu i vzhledem k těmto potřebám.

Náhrada škody další nároky § 2964 – náhrada za ztrátu na důchodu § 2965 – náhrada za bezplatné práce § 2966, 2967 - náklady na výživu pozůstalým § 2968 - odbytné

Náhrada škody škoda na věci § 2969 (1) Při určení výše škody na věci se vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit. (2) Poškodil-li škůdce věc ze svévole nebo škodolibosti, nahradí poškozenému cenu zvláštní obliby.

Náhrada škody poranění zvířete § 2970 Při poranění zvířete nahradí škůdce náklady spojené s péčí o zdraví zvířete tomu, kdo je vynaložil, popř. složí přiměřenou zálohu. - hledisko účelnosti vynaložených nákladů (rozumný chovatel)

Náhrada škody zvláštní okolnosti § 2971 - Okolnosti odůvodňující náhradu nemajetkové újmy každému, kdo újmu důvodně pociťuje jako osobní neštěstí, jež nelze jinak odčinit : protiprávní čin - hrubou nedbalostí porušena důležitá povinnost nebo : úmyslně z touhy ničit, ublížit, - jiná zavrženíhodná pohnutka - apod.

Náhrada škody Děkuji za pozornost