Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Metabolismus lipidů  - oxidace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Tuky ve stravování dětí
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Metabolismus lipidů.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
LIPIDY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Lipidy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů Lipidy Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů

Charakteristika a vlastnosti lipidů Přírodní organické sloučeniny rostlinného i živočišného původu Estery vyšších mastných kyselin(máselná, palmitová, stearová, olejová, linolová, linolenová) a alkoholů Nerozpustné ve vodě, rozpustné v nepolárních organických rozpouštědlech Stavební látky buněčných membrán, zdroje energie, vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek(vitaminy, barviva), tvoří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu některým orgánům

Mastné kyseliny vázané v lipidech Jednosytné se sudým počtem uhlíků Nasycené - palmitová, stearová Nenasycené - olejová (1x=), linolová (2x=), linolenová (3x=) Mastné kyseliny s více dvojnými vazbami(linolová, linolenová) jsou pro člověka esenciální a musí být dodávány potravou

Rozdělení lipidů Jednoduché lipidy – (tvořené pouze estery) – tuky, vosky Složené lipidy – (kromě esteru obsahují ještě jinou složku) – glykolipidy, fosfolipidy

Jednoduché lipidy Jejich základní složka je vícesytný alkohol a mastná kyselina Podle alkoholové složky je dále třídíme na Tuky a Vosky TUKY (acylglyceroly) – estery vyšších mastných kyselin s GLYCEROLEM(propantriol) VOSKY – estery vyšších mastných kyselin s VYŠŠÍMI JEDNOSYTNÝMI ALKOHOLY(s 16ti a více uhlíkovými atomy v molekule)

Tuky (acylglyceroly) V tucích může být esterována jedna, dvě nebo všechny tři hydroxylové skupiny(mono-, di- a triacylglyceroly) Tuhé tuky obsahují ve svých molekulách převážně acyly nasycených mastných kyselin Kapalné (oleje) obsahují ve svých molekulách převážně acyly nenasycených mastných kyselin Tuky snadno podléhají HYDROLÝZE -kyselá – poskytují glycerol a směs mastných kyselin -zásaditá – poskytují soli mastných kyselin (mýdla)

Reakce tuků Žluknutí – rozklad tuků způsobený vzdušným kyslíkem a mikroorganismy. Podléhají mu snázeji oleje obsahující nenasycené mastné kyseliny – uvolňují se zapáchající nižší mastné kyseliny Ztužování tuků – proces hydrogenace tuků, který spočívá v adici atomů vodíku na dvojné vazby nenasycených kyselin za vzniku nasycených kyselin a zvýšení odolnosti tuků proti žluknutí Vysychání olejů – proces, při kterém se některé oleje po rozetření po větší ploše polymerují a vytvářejí na vzduchu suché (uschlé) plochy

Vosky Po chemické stránce podobné tukům, ale oproti nim jsou velmi stálé, odolné vůči hydrolýze i enzymatickému působení

Zástupci jednoduchých lipidů Živočišné tuky -součást podkožního tuku a obaly vnitřních orgánů (např. sádlo-vepřový tuk, lůj-hovězí tuk, máslo-mléčný tuk, rybí tuk) -používají se v potravinářství, při výrobě kosmetiky, léčiv Rostlinné tuky -jsou obsaženy především v semenech a plodech -patří mezi ně např. řepkový, slunečnicový, olivový a lněný olej -používají se v potravinářství, k výrobě nátěrových hmot, při výrobě kosmetiky a léčiv Vosky -původ rostlinný (ochranná vrstva na plodech a listech rostlin-kutikula) a živočišný (ochrana orgánů-vorvaňovina, stavební fce-včelí vosk) -používají se v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu

Složené lipidy Na jejich stavbě se kromě alkoholů a karboxylových kyselin podílí ještě další složky Jejich molekula obsahuje alkoholovou složku(glycerol nebo sfingosin-nenasycený aminoalkohol), zbytky vyšších mastných kyselin + další složku-např. vázanou kyselinu fosforečnou s dusíkatou látkou nebo sacharid Uplatňují se především při tvorbě biologických membrán Molekulu tvoří dvě části -hydrofobní – má delší uhlovodíkový řetězec(postranní řetězec mastných kyselin) -hydrofilní – má iontový charakter a schopnost rozpouštět se ve vodě(fosfátová skupina) Nazývají se též polární lipidy FOSFOLIPIDY-jsou to estery GLY nebo SFI s MK, které mají ve svých molekulách esterově vázanou kys.fosforečnou. Vyskytují se převážně v membránách buněk, játrech, ledvinách, ve žloutku a v soji GLYKOLIPIDY-obsahují monosacharidové zbytky(GLU, GALA) glykosidicky vázané na lipidickou část. Vyskytují se především v buněčbých membránách a v šedé kůře mozkové

Metabolismus lipidů

Katabolismus tuků Štěpné procesy, kdy se rozštěpením glyceridu uvolní energie Probíhá v mitochondriích 1) Hydrolýza glyceridů(enzym lipáza) - > glycerol + směs organických kyselin -glycerol vstupuje do Krebsova cyklu a dýchacího řetězce 2)β oxidace-Linenova spirála -> org.kyseliny se dále štěpí

Β-oxidace Proces, kdy se z org. kyseliny štěpí až na CO2 + H2O (samozřejmě ještě za pomoci KC a dých. řetězce) β – probíhá na třetím uhlíku Katalyzována enzymy v mitochondriích(na vnitřních membránách) a enzymem SKoA Využívá se základních chemických reakcí – dehydrogenace a hydratace

Linenova spirála 1)na org.kys. se naváže enzym SKoA -> acylkoenzym A(aktivovaná org. kys.) 2)dehydrogenace -> nenasycená aktivovaná kyselina 3)hydratace -> hydroxy aktivovaná kyselina 4)dehydrogenace -> aktivovaná ketokyselina 5)rozštěpení na βuhlíku(uplatnění enzymu SKoa) -> acylkoenzymA(znovu se účastní βoxidace) + acetylkoenzymA(účastní se Krebsova cyklu -> H2O + CO2)

Anabolismus lipidů Syntéza mastných kyselin má podobný charakter jako β-oxidace Probíhá v cytoplazmě Výchozí látkou je acetylkoenzymA, nutný je přísun energie a přítomnost mnoha enzymů

KONEC

Omega mastné kyseliny Omega-3 nenasycené mastné kyseliny: -redukují shlukování krevních destiček, zabraňují vzniku krevních sraženin, a tím snižují i riziko rozvoje trombózy; -působí na roztahování cév, pomáhají snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu a stabilizují srdeční arytmii; -slouží jako jakýsi izolační materiál obklopující nervová vlákna a jsou také důležitou součástí buněčných membrán; -chrání mozek před poškozením a ztrátou paměti. -hlavním zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin je mateřské mléko, rostlinné oleje (např. řepkový) a maso tučných ryb

A co znamená značení omega… Termín omega a „číslo“ značí, že první dvojná vazba existuje na tolikáté vazbě, jaké je „číslo“ , ale od konce řetězce!!! http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid