Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Hašení & zacházení s hasícím přístrojem
aneb co čím se ha sí a nehasí
Podnikatelé vs. zaměstnanci
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
Školení zaměstnanců z PO
Pro předmět: hotelový provoz Vypracovala: Bc. Eva Cejnková
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
PŘI PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
PŘI PRÁCI VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Dokumentace k zajištění BOZP
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Bezpečnost práce na počítači
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
PROSTŘEDKY PRO HASEBNÍ ZÁSAH Kateřina Scholasterová SDH Jančí.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Základní právní předpisy BOZP -stanovují práva a povinnosti zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a managementu v.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
BOZP při práci ve výškách
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
POŽÁRNÍ OCHRANA aneb co čím se ha sí a nehasí
Interní předpisy hotelu
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ZÁKLADNÍ POŽADAVKY
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci RIZIKA
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014 Univerzita Karlova v Praze – Pedagogická fakulta

Účel seznámení Seznámit studenty se základními povinnostmi bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (dále BOZP) a povinnostmi na úseku požární ochrany (dále PO)

Odpovědnost za BOZP Škola je povinna zajistit bezpečnost a ochranu zdraví všech osob s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce, studia, pohybu ve školních prostorách (dále jen „rizika“). Péče o bezpečnost a ochranu zdraví je nedílnou a rovnocennou součástí při plnění pracovních, či studijních povinností u všech osob v prostorách školy při jakýchkoli činnostech.

Student je povinen: účastnit se školení zajišťovaných školou zaměřených na BOZP včetně případného ověření svých znalostí, dodržovat právní a ostatní předpisy a pokyny BOZP, s nimiž byl řádně seznámen, a řídit se zásadami bezpečného chování na pracovišti a informacemi vydaných školou, dodržovat při práci či studiu stanovené pracovní postupy, používat stanovené pracovní prostředky, osobní ochranné pracovní prostředky a ochranná zařízení a svévolně je neměnit a nevyřazovat z provozu,

Student je dále povinen: nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky ve všech prostorách školy, nevstupovat pod jejich vlivem do prostor školy, oznamovat svému odpovědnému pracovníkovi školy nedostatky a závady v prostorách školy, které ohrožují nebo by bezprostředně a závažným způsobem mohly ohrozit bezpečnost nebo zdraví zaměstnanců, studentů, či jiných osob, bezodkladně oznamovat odpovědnému pracovníkovi školy svůj úraz, jež se stal v prostorách školy, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí, popřípadě úraz jiné fyzické osoby, jehož byl svědkem, a spolupracovat při objasňování jeho příčin. Kouření je povoleno pouze na místech k tomu určených (a označených) – mimo uzavřené prostory Pedagogické fakulty

Rizika uklouznutí, pád osoby, zakopnutí, podvrtnutí, zachycení o překážku, různá poranění pohybem těla, končetin (stísněné prostory, manipulace s materiálem), popálení, porušení kožní tkáně, zlomeniny, otravy, přehřátí, podchlazení, pád osoby při používání schodištních komunikací, žebříků, schůdků apod., zasažení osoby předměty, prvky výbavy objektu (okna, dveře apod.), úraz elektrickým proudem, požár, výbuch. tělocvik, laboratoře, pohyb po budovách všeobecně

První pomoc Lékárničky (v každé laboratoři, ve vrátnici, u plavčíka, u lektora tělocviku) Telefon 155 (POZOR – nejdříve vytočit nulu – Praha, Brandýs nad Labem - 326 902 070 z vrátnice nebo mobilu)

Povinnosti osob na úseku PO počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, zejména při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů, při skladování a používání hořlavých nebo požárně nebezpečných látek, manipulaci s nimi nebo s otevřeným ohněm či jiným zdrojem zapálení, zajistit přístup k rozvodným zařízením elektrické energie a k uzávěrům plynu, vody a topení, plnit příkazy a dodržovat zákazy týkající se požární ochrany na označených místech, zajistit přístup k požárně bezpečnostním zařízením a věcným prostředkům požární ochrany za účelem jejich včasného použití a dále udržovat tato zařízení a věcné prostředky v provozuschopném stavu;

Přivolání pomoci Ústně - Místní ohlašovna požárů (vrátnice) 150 Hasiči 155 První pomoc 158 Policie ČR 156 Městská policie 112 Integrovaný záchranný systém

Praktický výcvik POUŽITÍ PŘENOSNÉHO HASÍCÍHO PŘÍSTROJE 1. sejmout z držáku 2. odjistit pojistku (vyndat kovový kroužek) 3. namířit na oheň 4. stisknout rukojeť

Přenosné hasicí přístroje Práškové vhodné na: žhnoucí pevné látky, kapalné látky, plynné látky, elektrická zařízení, nevhodné na: piliny, hořlavé prachy (možnost exploze), potraviny, jemná mechanická a elektronická zařízení, hořlavé kovy.

Přenosné hasicí přístroje Sněhové (stlačený oxid uhličitý - CO2) vhodné na: kapalné látky, plynné látky, elektrická zařízení, přístroje jemné mechaniky, potraviny, nevhodné na: hobliny, mouku, hořlavé prachy obecně, nehasit: hořlavé prachy, kovy, nepoužívat v malých uzavřených místnostech (vytlačuje vzduch), nehasit žhnoucí látky (vývin jedovatých plynů).

Evakuace K evakuaci použijte vnitřních schodišť Neevakuujte materiál Na shromáždišti dbejte pokynů evakuačního týmu pracovníku školy

Školení pro Vás připravila Ing. Irena Folprechtová – technik BOZP a PO Děkuji za pozornost Školení pro Vás připravila Ing. Irena Folprechtová – technik BOZP a PO URS Inspekce, s.r.o.