Zpracovala: Erika Vash Jarmila Strachoňová Lenka Russwurmová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kojenecké období.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Batole - socializace Škola:
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
PRENATÁLNÍ STADIUM NOVOROZENEC KOJENEC BATOLE
Název Ontogeneze člověka
Bílé plemeno Člověk se mění
Vývoj člověka - postnatální
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývoj uchopování a manipulace
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Výchovné zaměstnání v období batolecím
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Opakování - vývoj jedince
Vývojová stádia člověka
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Komunikace s dětským pacientem
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Mladší školní období.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zavedení nových trendů a metod předškolního vzdělávání
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE BATOLECÍ OBDOBÍ
VY_32_INOVACE_PSYM20460ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Hrové chování.
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Etapy vývoje člověka - křížovka
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Hračky Zbožíznalství 3. ročník Hračky - slouží ke hře dětí i dospělých - mají za úkol u dítěte: a) upoutat jeho pozornost b) zabavit jej c) rozvíjet.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Péče o děti v mikrojeslích
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vývoj člověka Ontogeneze.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Sociální čtení.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Zpracovala: Erika Vash Jarmila Strachoňová Lenka Russwurmová OBDOBÍ BATOLETE Zpracovala: Erika Vash Jarmila Strachoňová Lenka Russwurmová

Charakteristika Je ohraničeno cca věkem od 1 do 3 let(od samostatné chůze do případného nástupu do dětského kolektivu v mateřské škole) Je obdobím, kdy dochází k výraznému rozvoji dětské osobnosti. Dítě tohoto věku se stává samostatnějším, aktivním subjektem.Charakterickým znakem této fáze je osamostatňování a uvolňování z různých vazeb, spojené s expanzí do širšího světa Je to období tzv. první emancipace, která je podmínkou dalšího vývoje. E.Erikson nazval batolecí věk obdobím autonomie. Ještě by bylo označení autonomizace, protože jde o proces. V této době se postupně uvolňují vazby, které měly v předcházejícím vývoji svůj význam(vazba s matkou), ale nyní by byly na překážku dalšímu vývoji.

Somatika Výška: 75 cm – 105 cm Váha: 10 kg – 15 kg

Vývoj motoriky jemná mladší batole v 18 měsících dokáže na sebe postavit 3 kostky ve 2 letech mají až 6 kostek mají potřebu čmárat - radost z pohybu Hrubá - základ chůze - na konci mladšího batolecího věku dochází ke koordinaci pohybu (levá ruka, pravá noha) kolem 20 měsíce nosí předměty u starších batolat je chůze jistá když dítě získá jistotu v chůzi po rovině, má snahu chodit do schodů běh u mladších batolat je spojen s rychlou chůzí u starších batolat se objeví u běhu fáze letu

Rozvoj řeči kolem 12 měsíců - tvorba slov, užívá 2-3 slova okolo 14 měsíců - umí plnit příkazy (dej auto, kde je haf ...) okolo 18 měsíců se objevuje dětský slovník - poslouchá hovor dospělých - rozumí, vnímá od 20 měsíce tvoří věty (mami dej, mami ham, ...) kolem 2-3 roku užívá řeč jako dorozumívací prostředek, mluví ve větách, užívá monolog i dialog 1.Pasivní slovník, který charakterizuje úroveň porozumění, tj.počet slovních výrazů, jimž dítě rozumí, chápe jejich význam 2.Aktivní slovník označuje rozsah slovní zásoby, používané ve vlastním sdělení,to znamená aktivně. Slov,která dítě chápe, je samozřejmě mnohem víc než výrazů skutečně aktivně používaných

Sebeuvědomování a vzdor Období prvého vzdoru (2. rok života) – negativismus související s uvolňováním těsné citové vazby mezi matkou a dítětem, formuje se osobnost dítěte, „Já“ se zrodí, když dítě řekne poprvé situačně správně „ne“ Sebepojetí – vlastní náhled na sebe sama se formuje po uvolnění symbiotické vazby s matkou, dítě se začíná samo hodnotit a identifikuje se s blízkými dospělými

Citový vývoj mladší batole - sebeuvědomování starší batole - 14 měsíců - období vzdoru starší batolata jsou důvěřivější (půjdou i s cizím člověkem)

Tvorba návyku od 19 - 21 měsíců začíná ovládat svěrače - hlásí samo potřebu starší batole 2-3 roky - má vše "volní" pod kontrolou končí pomočování v noci - tolerance do 6 let vytváří si hygienické návyky - čištění zubů, mytí rukou 13-15 měsíc začíná samo pít z hrnku kolem 1 roku začíná jíst rukou 16-18 měsíc začíná samo jíst

Hra, hračky Hra: Způsoby hry: individuální Skupinové Druhy hraček: vrozená činnost dětského věku rozvíjí schopnosti dítěte rozvíjí poznání vnějšího světa, vztahy k věcem a lidem Způsoby hry: individuální hry manipulační (kostky, kbelíček) hry destruktivní (rozebírání věcí) hry konstruktivní (vystřihování, modelování) hry úlohové (na maminku, na listonoše) Skupinové bez skutečné spolupráce (na honěnou) se stejnými úlohami (na schovávanou) s různými úlohami (na vojáky) Druhy hraček: hmota (plastelina, písek, papír) - největší význam, rozvoj myšlení, zručnosti… hračky polohotové (stavebnice, vystřihovánky, omalovánky) hračky hotové (panenky, autíčka, leporela = knížky s obrázky-cenné)

Hospitalismus, odlouceni od matky Hospitalismus – obdoba psychické citové deprivace u osob, které jsou dlouhodobě sociálně izolovány (zdravotní, sociální zařízení) a nejsou sociálně stimulovány, objevuje se apatie, nemotivované projevy agresivity k druhým i sobě Odloučení od matky: obvykle dítě pláče, křičí, zlobí se Nastupuje stadium zoufalství, neprotestuje sině začíná být pasivní, odmítá hračky ,někdy i jídlo Po delším odlouční se dítě upoutává k náhradní osobě a postupně se chování vrací k normálu