Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_20_10_Batole Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Klára Valachová Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Výchova k občanství/Výchova k obćanství a zdraví/Sexuální výchova Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list: ne Anotace: Žáci se seznamují s péčí o dítě v batolecím období a s výraznými změnami právě v to to období. Ověřeno ve třídě: IX.A Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis: Mgr. Klára Valachová

2 Batole

3 Od kdy do kdy se o dítěti mluví jako o batoleti?

4 Je to období mezi 1. a 3. rokem života.

5 K jakým vývojovým změnám dochází v tomto období?

6 Dítě začíná: Lézt Chodit Mluvit Rozeznávat blízké osoby
Rozeznávat tvary, hračky a ostatní věci kolem sebe.

7

8 Pohyb a intelekt Aktivita působí dítěti v tomto období velkou radost.
Má rádo hry s různými materiály (písek, voda,kamínky) a zároveň hry, kdy napodobuje chování dospělých osob v okolí.

9

10 Řeč Vývoj řeči v této době rychle roste, dokáže pochytit zhruba dvě nová slova denně. Ve dvou letech zvládá již skloňování, časování, krátké dětské říkanky.

11

12 Socializace Dítě si na počátku začíná hrát samo, postupně se ale sbližuje s dalšími dětmi, které do svého herního světa také začlení.

13

14 V tomto období musí rodiče určit dítěti pevný řád!!!

15 Rodiče musí do výchovy začlenit řád a s ním daná pravidla se slovy MUSÍŠ a NESMÍŠ.
Samozřejmě že za každé porušení pravidel by měl následovat přijatelný trest. U dítěte se začíná objevovat období vzdoru, proto je nutné ho vést správnou cestou.

16

17 A jaká je výživa batolete?

18 Dítě jí už skoro stejně jako dospělí lidé.
Vhodnou stravou jsou např. přesnídávky, kuřecí nesolené maso či bramborová kaše. Vyhnout by se ale měly: kořeněným jídlům, tučným jídlům a přílišnému množství cukru a soli.

19

20 Plenky nebo nočník?

21 Není přesně dáno, odkdy by už dítě mělo umět chodit na nočník.
V dnešní době platí,že by toto období mělo nastat mezi rokem. Dítě je na tento posun připravené, když: je nespokojené, že má špinavou plenku; vydrží být suché min. 3 hodiny; svými otázkami projevuje zájem o nočník; chce sedět na nočníku.

22

23 Všechny obrázky staženy přes www.cmis.cz/dum dne 17.6.2012
2. slide 7. slide images-pictures/a-man-and-toddler-take-a-leisurely-walk-on-a- boardwalk.jpg.html 9. slide lace_Sandbox.jpg 12. slide your-baby-have-a-smart-mouth/

24 13. slide http://cataligninnovation. blogspot
13. slide idea-contest-3-building.html 16. slide 19. slide 1.jpg 22. slide a-na-zachod.aspx


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google