Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Solární systémy pro aktivní topení
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Výroba a distribuce elektrické energie
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Výroba elektrické energie - obecná část
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
To je náš svět. A jiný nemáme...
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
„Energetické hlavolamy aneb Bude nám horko?“
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Přírodní a civilizační rizika - 2
Jaderná Elektrárna.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
CHUDOBA.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Sociální politika 06 CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Energetický hlavolam a možná role jaderné energetiky
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Temelín.
Badatelský den Dukovany
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Jan Vávra, Miloslav Lapka, Eva Cudlínová
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Východní Afrika.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
VENKOV SPOV ČR
Přidejte se na slido.com #ZE1.
Transkript prezentace:

Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Proč se oživuje diskuse o energetice? Nárůst populace, energetická bezpečnost Tlak na růst ekonomického růstu Změny klimatu

Několik čísel: V současné době žije na Zemi 7 miliard obyvatel s průměrným ročním přírůstkem 1,3%. Každých 12 let se počet obyvatel zvyšuje o 1 miliardu. 79% světové populace žije v méně vyvinutých zemích (Asie, Afrika, Latinská Amerika). Přírůstek této populace je 1,6% ročně, až polovina obyvatel v méně vyvinutých zemích je mladší 15 let nejméně 2 miliardy této populace nemá přístup k elektřině 1,3 miliardy nemá přístup k nezávadné pitné vodě 2,4 miliardy používá biomasu pro vaření a vytápění 2,5 miliardy lidí zde žije za méně než 2US$/den.

Naše společnost existuje díky energii Bez energie přestane být dostupné prakticky všechno, co dnes považujeme za běžnou součást života, někdy dokonce za přirozené právo: –Pitná voda –Zemědělství, dostatek potravin –Hromadná doprava –Zdravotní péče – … V zemích, jako je naše, energie nebyla v posledních letech předmětem velkého zájmu. Koneckonců, nezažívali jsme žádné významnější výpadky nebo přerušení dodávek …

Bloky v provozu 439 ve 30 zemích, dočasně (?) odstaveno 18 (10 Japonsko + 8 Německo )

Bloky ve výstavbě (66)

Možnosti jádra?

Postupná změna názoru na jádro (stav ) V poslední době –veřejnost více rozlišuje mezi Černobylem a elektrárnami provozovanými v EU (projekt, dozor, kultura) –jaderné elektrárny mají výborné statistiky bezpečnosti –roste ekonomická výhodnost stávajících elektráren –změny podnebí jsou zřetelnější –ceny ropy lámou rekordy –dynamická výstavba jaderných elektráren v Asii pokračuje –bezpečnost dodávek elektřiny je velké téma politici opět začínají brát jádro na milost Jaderná energetika neposkytuje ideální a pohodlné řešení, ale může k řešení přispět a získat nám tím ČAS

Faktory ovlivňující osud jaderné energetiky Ekonomické parametry Úroveň bezpečnosti Nakládání s vyhořelým palivem Možnost vojenského zneužití Veřejné mínění, přístup politiků Legislativní požadavky, předvídatelnost regulace

Capital costs

Podíl nákladů na palivo na ceně

Relativní výrobní náklady v jednotlivých typech elektráren a po prodloužení jejich životnosti

Náklady na kWh

Měrné výrobní náklady (EIA) Elektrárna připojovaná do sítě v roce 2016 Celkové výrobní náklady [USD/MWh] Uhelná94,6 Uhelná s CCS122,6 Paroplynová83,9 Paroplynová s CCS115,7 Jaderná – generace III107,3 Větrná141,5 Větrná – offshore229,6 Fotovoltaická395,7 Termosolární263,7 Geotermální111,5 Biomasa107,4 Vodní114,1

Three Mile Island, Černobyl, Fukušima

German nuclear power phase-out (Status ) 2010

German nuclear power phase-out (Status June 2011) inoperative (Moratorium)

Jak na tom budeme v roce 2030?

)