HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Hydrosféra.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra = vodní obal Země
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
vypracovala: Vendula skalová
Česká republika-1 poloha, rozloha…
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Hydrosféra = vodní obal Země
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Registrační číslo projektu
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Pohyb vody na Zemi.
Hydrosféra Filip Bordovský.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
HYDROSFÉRA.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
POHYB VODY NA ZEMI.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
VODSTVO ČR 9. třída Mgr. Jakub Karásek
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Řeky Mgr. Petr Králík.
Lito- sféra Atmo- Hydro- Bio-
Člověk a jeho svět 4. ročník
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Jezera Mgr. Petr Králík.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Součásti neživé přírody
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola, Hradec Králové
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
VY_32_INOVACE_
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Hydrosféra – vodní obal země.
Voda na pevnině 2. února 2005.
Transkript prezentace:

HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země Rozložení vody na Zemi je nerovnoměrné Vodu můžeme dělit podle různých hledisek: slaná – sladká ledovce podpovrchová povrchová jezera řeky

HYDROSFÉRA

HYDROSFÉRA Nezapomeňte! I člověk, rostliny, živočichové obsahují vodu. Důležitou součástí vzduchu je voda v plynném skupenství = vodní pára. Vodní pára se v oblacích sráží = déšť = srážky. Vsakování vody. Půdní voda. Nejvíce vody na pevnině je v pevném skupenství = ledovce.

HYDROSFÉRA oběh vody na Zemi

HYDROSFÉRA ŘEKY Každá řeka má pramen a ústí. Voda teče od pramene k ústí. Tento směr je směr toku. Ústí je místo, kde řeka předává vodu do větší řeky, do jezera nebo moře. Pravé přítoky – levé přítoky.

HYDROSFÉRA ŘEKY Území, ze kterého je voda odváděna do určité řeky = POVODÍ. Hranice mezi povodími tvoří ROZVODÍ. Území, ze kterého voda odtéká do určitého moře nebo oceánu = ÚMOŘÍ Úkol: zakresli Labe a jeho nejvýznamnější přítoky na území ČR. Do kterého moře se vlévá?

HYDROSFÉRA

HYDROSFÉRA Nejdelší řeka = AMAZONKA

HYDROSFÉRA AMAZONKA

HYDROSFÉRA Nejhlubší místo v oceánu – Mariánský příkop

HYDROSFÉRA Mariánský příkop

HYDROSFÉRA Mariánský příkop Jeden z nejuznávanějších režisérů současnosti, James Cameron, se cítí v pustém oceánu jako ryba ve vodě. To dokazují pochopitelně i jeho filmy. James se totiž stal prvním člověkem v historii, který se kdy podíval do největší podmořské hloubky. Výlet do hlubin, až na samé dno Mariánského příkopu uskutečnil za pomoci technicky vyspělé ponorky, kterou i on se svým týmem navrhoval.

HYDROSFÉRA James Cameron

HYDROSFÉRA Nejhlubší jezero = Bajkal

HYDROSFÉRA Největší jezero = Kaspické moře

HYDROSFÉRA Nejslanější jezero = Mrtvé moře

HYDROSFÉRA JEZERA –druhy jezer Původ: Ledovcová Tektonická V kráteru vyhaslé sopky Oddělením ramene řeky – říční Pobřežní jezera Sesuvem půdy – zahrazením V dávné době oddělením od moře

HYDROSFÉRA zdroje obrázků: http://images.google.com http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Mouths_of_amazon_geocover_1990.png&filetimestamp=20060321040531 http://nafilmu.cz/2012/03/james-cameron-miluje-hloubky-mariansky-prikop-pokoren/