Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Málková Vytvořeno dne: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Ročník: 6. Tematický okruh: Krajinná sféra Téma: Hydrosféra Anotace: Aktivitu využijeme na začátku hodiny věnované tematickému celku Krajinná sféra-hydrosféra. Žáci se seznámí se základními geografickými pojmy a doplní je do křížovky. Aktivita slouží k motivaci, zopakování již známých pojmů a procvičení nových. Materiály jsou určeny pro bezplatné použití pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorským zákonům. Není-li uvedeno jinak, je zdrojem tohoto materiálu autor.

2 Hydrosféra 1

3 Hydrosféra 1 Hydrosféra je veškerá voda na planetě Zemi. Voda má různé formy: oceány a moře, ledovce, podpovrchová voda, voda na pevnině, voda v atmosféře. Putování vody v krajině = koloběh vody. Světový oceán je tvořen 4 oceány – Tichý oceán, Atlantský oceán, Indický a Severní ledový. Moře jsou menší část oceánů. Průliv = zúžená část oceánů mezi pevninami. Průplav = uměle vybudována vodní cesta. Vlny vznikají vlivem větru, který vane nad mořem. Tsunami jsou dlouhé a vysoké vlny, které vznikají při podmořských zemětřeseních. Pramen je na začátku řeky či potoka a je to vývěr podzemní vody. Přítoky jsou vodní toky, které ústí to dalších větších toků a tvoří na určitém území říční síť. Povodí je území, ze kterého řeka odvádí všechnu vodu. Úmoří je území, ze kterého povrchová voda odtéká do jednoho moře nebo oceánu.

4 Hydrosféra 1 1. Odpověz na otázky a doplň do křížovky: 3. 4. 5. 6. 2.
7. 2. 1. Jak se nazývají vodní toky, které ústí do dalších větších toků? 2. Jak se nazývá vodní obal Země? 3. Jak se nazývá území, ze kterého povrchová voda odtéká do jednoho moře nebo oceánu? 4. Co vzniká vlivem větru, který vane nad mořem? 5. Jak se nazývá vývěr podzemní vody? 6. Jak se nazývá menší část oceánů? 7. Jak se nazývá zúžená část mezi pevninami?

5 Hydrosféra 1 Správné řešení 1. P Ř Í T O K Y H D R S F É A 3. U M 4. V
L N 5. E 6. 7. Ů I 2. 1. Jak se nazývají vodní toky, které ústí do dalších větších toků? 2. Jak se nazývá vodní obal Země? 3. Jak se nazývá území, ze kterého povrchová voda odtéká do jednoho moře nebo oceánu? 4. Co vzniká vlivem větru, který vane nad mořem? 5. Jak se nazývá vývěr podzemní vody? 6. Jak se nazývá menší část oceánů? 7. Jak se nazývá zúžená část mezi pevninami?


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google