EVi a.s. 1 Otevření trhu od 1.dubna 2007 a změna Energetického zákona Praha 8.března 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
Větrný Jeníkov.  Jednoduchým nákupem energií v garantovaném prostředí komoditní burzy dosáhnout cenového soupeření dodavatelů a tím i nejlepších.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Registrovaný oprávněný zákazník nutné úvahy pro přestup do vyšší kategorie důvody proč a proti Ing. Jaroslav Kučera, vedoucí odboru energetiky Dopravní.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Marek Dvořák Zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu.
EVi a.s. 1 Vývoj postavení odběratelů na trhu s zemním plynem AEM - SVSE Praha
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
EVi a.s. 1 Aktivity a výsledky SVSE v oblasti zemního plynu Praha 14.listopad 2007.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 3. listopadu 2005.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
ZMĚNY NA TRHU S PLYNEM OD Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. březen 2005
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Právo hospodářské soutěže
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

EVi a.s. 1 Otevření trhu od 1.dubna 2007 a změna Energetického zákona Praha 8.března 2007

EVi a.s.2 Stav od 1.dubna 2007  Na minulém semináři jsme se zabývali otázkou otevření trhu a potenciálním nebezpečím z toho vyplývajícím.  Návazně se v únoru uskutečnily semináře RWE a to v Praze a Prostějově kde zástupci RWE signalizovali změnu svého postoje spočívající v :  Deklarované větší vstřícnosti k zákazníkům  Dokončeném unbundling, který má přinést zákazníkům vlivem „ zeštíhlení“ distribučních společností vyčleněním obchodních úseků efekt  Deklaraci, že RWE zajistil dostatek cenově výhodného ZP pro celou ČR  Sdělení, že skupina RWE může zaručit bezpečnost dodávek jen pro své zákazníky – u vlastníka všech skladovacích kapacit zvláštní prohlášení.

EVi a.s.3 Stav od 1.dubna 2007 (2)  Sdělení, že výše přiměřené marže neodpovídá obchodním rizikům a tržním příležitostem – ale,kdo z odběratelů OZ má nějakou fixní marži, kterou má vždy jistou?  Potvrzení zájmu udržení 8 domácích zón  Nabídku plynu pro český trh ve dvou kolech a to v prvním za náklady a povolenou marži a ve druhém za tržní evropskou cenu. První kolo do 30.6 předchozího roku a druhé kolo do 31.8 předchozího roku.  Kdo z velkých odběratelů zná v těchto termínech potřeby na příští rok.( potřeby se často upravují ještě v prosinci)

EVi a.s.4 Stav od 1.dubna 2007 (3)  Sdělení, že RWE zajistí dodávky do ČR aniž by diskriminovala domácí obchodníky – Kdo je tím myšlen?  Sdělení, že RWE dosahuje vyšší marže ze zahraničních obchodů – dle šetření společnosti ENA a některých nadnárodních odběratelů měli velcí odběratelé v ČR ve 4Q vyšší cenu než je cena v Německu, která je i dle grafu RWE nejvyšší v EU. Kde tedy dosahuje vyšší marže?  Na celkovou spotřebu může být uzavřeno i více smluv – řešíme jen komoditu, nebo komoditu s přepravou a skladováním a jak budeme řešit přepravu a distribuci. A platí tato vize pro uzavírání sdružených smluv a budou se dále sdružovat. Nebo budeme muset uzavírat samostatně distribuční smlouvy.

EVi a.s.5 Stav od 1.dubna 2007 (4)  Nabídka fixních cen na 3 až 9 měsíců s určitým navýšením, které se může při růstu cen komoditních složek dle grafu RWE jevit jako výhodné.  Při fixní ceně je však take or pay 100%.  Nabídka platby v cizí měně, při fakturaci v CZK – ne však nabídka ceny např.komodity v USD, či EUR – proč nelze, když i nákup se děje v USD.  Příznivá možnost přerušitelné dodávky s nižší cenou za rezervovanou kapacitu  Nový vzorec pro cenu komodity – proč byla vybrána cena dovozu uhlí do Německa a cena uhlí v USA.

EVi a.s.6 Co stojí před OZ v dalším období  Cenové rozhodnutí ERU přineslo růst „fixních cen“ pro zákazníky (přeprava o 70% a distribuce o cca 5%) a to bez nějakého logického zdůvodnění např. vyššími investicemi růstem nějakých nákladů – došlo pouze k novému ocenění vkládaného majetku  V rozporu s tím je, že rozdělením distribuce na obchod a distribuci se „zeštíhlením“!, nedošlo k poklesu distribučních plateb, ale k jejich nárůstu.

EVi a.s.7 Co stojí před OZ v dalším období  ERU dává doporučení k analýze vzorců s tím, že musí být výrazně lepší než v roce  Je otevřena možnost obchodování s nevyužitou tolerancí 10 až 12 den. Kdo bude využívat tuto nespornou výhodu.  Možnost dodávky více obchodníků do 1 OM, ale jen jeden převezme odpovědnost za odchylku – jak postupovat?  Závěr - ERU dělá řadu kroků ve prospěch zákazníků, ale má omezené pravomoci.

EVi a.s.8 Jak postupovat dále  Jaké máme šance k řešení :  Dle mého názoru pouze jedinou – Změna Energetického zákona s prosazením všech oprávněných požadavků OZ a směrnic EU a posílení pravomocí ERU.  Jaký je současný stav, kdy MPO slíbilo účast zástupců SVSE při projednávání?  MPO zaslalo SVSE návrh na změnu Energetického zákona.  Návrh však obsahoval pouze vyškrtané neaktuální pasáže např. chránění zákazníci apod.

EVi a.s.9 Jak postupovat dále (2)  Připomínky a to ještě v neparagrafovaném znění - jen textové dodali dva zástupci OZ.  Přestože probíhají jednání k EZ nejsou naši zástupci přizváni.  Otázka zněla :  Kdo z OZ má vědomosti a znalosti na takové úrovní, aby mohl fundovaně a to včetně právních formulací komunikovat s MPO?  Každý z nás má většinou znalosti vyplývající ze své praxe a nevím zda někdo z OZ má náhled na problematiku ZP i z pohledu EU a platné legislativy EU.

EVi a.s.10 Jak postupovat dále (3)  Proto byla ze strany SVSE svolána na pracovní poradu původní skupina OZ, kde došlo k jednomyslné shodě, že SVSE není vybavena právně ani kapacitně na tuto práci.  Druhým bodem shody je, že odbornou práci mají dělat odborníci a byla vybrána společnost ENA, která uvedenými znalostmi disponuje a v celé dosavadní spolupráci s SVSE dokázala oprávněné zájmy OZ prosazovat.  Třetí bod shody - pokud dojde k novele EZ a nebude obsahovat potřebné a pozitivní změny pro OZ pak nelze očekávat žádnou změnu několik dalších let.

EVi a.s.11 Jak postupovat dále (4)  Čtvrtý bod shody - v návaznosti na dosud uvedené jsou ze strany SVSE osloveni OZ u kterých je předpoklad že cítí stejnou potřebu změny EZ s cílem nalézt vzájemnou shodu a společnými silami tuto změnu prosadit.  Závěr – po prosazení regulace došlo k útlumu vyvíjeného tlaku a určitému stupni uspokojení z dosaženého stavu. Stejně jako my, tak i v okolních státech se začaly tvořit a aktivovat skupiny oprávněných zákazníků.  Nyní před námi stojí nový cíl - dosáhnout takového tlaku abychom společnými silami prosadili změnu EZ.

EVi a.s.12  Děkuji za pozornost