Rezistence na antibiotika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
Advertisements

„INSPEKČNÍ“ CESTA NA PODKARPATSKOU RUS pro Diakonii CB vypracoval Petr Kučera Jak byla využita pomoc Diakonie CB v Podkarpatské Rusi.
Maminka maminek kontaktní sestra
Vlastimil Jindrák Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP
Hmyz u nás v domě.
Příběh o mravenečkovi.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
Jednoho dne paní, která měla tři dcery, všechny moc dobře vdané, se rozhodla vyzkoušet své dva zetě a Motoflashe jak ji mají rádi.
Šíření infekcí Sexuálně přenosné infekce (SPI) Prohlédněte si jednotlivé situace. Jaký na ně máte názor? O čem jsou jednotlivé příběhy?
Večerníček pro dospělé
Náhle příhody u pacientů s IBD
Nemoci oběhové soustavy
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Výlet do Anglie Josef Chrpa 2007 – Student Septimy.
Alimentární intoxikace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Využij všechny dostupné informace. Nikdy nevíš, co se může cestou přihodit.
Kanada 2003 pobyt u tety TOMÁŠ WORTNER Student kvinty.
ŠKOLNÍ VÝLET C1.A.
Antibiotika a Rezistence
Choroby střev.
?.
Srovnání klasického a jednorázového rouškování
Alenka odešla do školy, ačkoli se necítila moc dobře
Péče o nemocného s appendicitis
TETANUS.
Haemophilus influenzae typu b
Nozokomiální nákazy.
Klíště Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
Vánoční příběh.
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
Léky a antibiotika V této prezentaci naleznete grafy z pracovních listů SW 1 a SW 2.
Katetrizační ablace srdečních arytmií
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Anamnéza III. ročník Chirurgická propededeutika. První kontakt s nemocným (pohled ze strany pacienta) Strach z nemoci Strach z lékaře Strach ze snížení.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Autor: Mgr. Romana Martináková Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost ZDRAVÍ A NEMOC POPIŠ, JAK SE CÍTÍ LIDÉ NA OBRÁZCÍCH!
Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ANGÍNA.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
Respirační infekce a jejich původci MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
1. Den Dopolední sezení Cvičení. Známky a příznaky Cvičení 1 3leté děvčátko přijato do regionální nemocnice s vysokými teplotami po předchozím záchvatu.
Fulín P., Pokorný D., Štefan J., Sosna A. 1.Ortopedická klinika 1.LF UK a FN Motol ORTOPEDIE PRO REVMATOLOGY A REVMATOLOGIE PRO ORTOPEDY Velké Bílovice.
Jak účast v klinickém hodnocení změnila můj život Jakub Kořínek 24 let.
Dárcovství kostní dřeně
Něco pro dobrou náladu !. Něco pro dobrou náladu !
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Vypracoval: JAN HRUBAN
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Infekce močových cest.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Alimentární intoxikace
absolventská práce Život se srdeční vadou
Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.
BIOFILM.
Příběh o mravenečkovi.
Mimořádné události u nás a ve světě
GYNEKOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK
Transkript prezentace:

Rezistence na antibiotika Honzův příběh

Honza dostal zánět slepého střeva a musel jít do nemocnice na operaci Honza dostal zánět slepého střeva a musel jít do nemocnice na operaci. Operace proběhla bez problémů. Doktor Vondra Honzovi před operací předepsal jednu dávku antibiotika, aby tím předešel hnisání v ráně nebo jiným infekčním komplikacím. Honza se po operaci rychle uzdravoval a po několika dnech byl propuštěn do domácího ošetřování.

Třetí den po příchodu domů se Honzovi přitížilo, cítil se unavený, bylo mu na zvracení a cítil bolest v okolí jizvy na břiše. Jeho maminka ho vzala k dětskému lékaři, doktoru Novákovi. Ten ho prohlédl a zjistil, že zřejmě došlo k infekci operační rány. Předepsal mu antibiotika a zdůraznil, že je velice důležité, aby Honzík dobral úplně všechny pilulky v balení.

Ale ani za další tři dny užívání antibiotika se Honza necítil lépe Ale ani za další tři dny užívání antibiotika se Honza necítil lépe. Měl vysokou teplotu a rána na břiše ho velice bolela. Doktor Novák ho ihned poslal do nemocnice na podrobnější vyšetření. Lékaři mu odebrali krev ze žíly a hnis z rány a provedli řadu vyšetření. Zjistili, že Honza trpí závažnou bakteriální infekcí, kterou způsobil mikrob Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok).

Doktor Vondra si uvědomil, že Honzovi byly předepsány dva druhy antibiotik, která na mikroba zřejmě nezapůsobila. Dospěl proto k názoru, že by se mohlo jednat o infekci způsobenou kmenem stafylokoka, který je rezistentní na běžná antibiotika Doktoru Vondrovi bylo jasné že předepsáním dalšího náhodného antibiotika by Honzovi spíše ublížil než pomohl. Proto se rozhodl před naordinováním dalších léků vyšetřit, na která antibiotika jsou stafylokoky, vypěstované z Honzovy rány, citlivé.