Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká."— Transkript prezentace:

1 Ivona Vondráčková

2  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká 2–4 týdny po streptokokové angíně.  Revmatická horečka je autoimunní zánětlivé onemocnění vyvolené nedostatečně léčenou angínou.

3

4 horečka únava palpitacedušnost

5  Srdce:Projevy postižení je velmi individuální. Někdy se nemusí projevit vůbec, jindy se může projevit bolestí na hrudi, poruchami srdečního rytmu, poškozením srdečních chlopní a důsledkem může být srdeční selhávání.  Mozek:Někdy může dojít k poškození mozkové tkáně, což může způsobit vznik nekontrolovatelných pohybů. Tento stav odborně označujeme jako Sydenhamovu choreu.  Kůže a podkoží:Vzniká vyrážka a zánětlivé podkožní revmatické uzlíky.  Klouby:Vzniká zánět mnoha kloubů, kdy klouby jsou zarudlé, bolestivé a nemocný s nimi často pro bolest nemůže ani pohnout.

6  anamnéza (streptokoková tonzilitida )  fyzikální vyšetření  laboratorní vyšetření (CRP, FW, leukocytóza, ASLO protiláky)  EKG

7  Prednison (kortikosteroidy )  Klid na lůžku  Intramuskulárně Penicilin G  Kyselina acetylsalicylová

8  Nejlepší prevencí je každou angínu (a jiné streptokokové infekce) poctivě zaléčit antibiotiky.  Důležité je přesně dodržovat předepsané dávky a celkovou dobu podávání.


Stáhnout ppt "Revmatická horečka  Nejčastěji je napadeno srdce a klouby dále také mozek nebo kůže. Angína je způsobena bakteriemi ze skupiny streptokoků A.  Vzniká."

Podobné prezentace


Reklamy Google