Desatero 3/3 – přirozený mravní zákon

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v obecenství – Zpověď
Advertisements

Naučil jsem se....
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
37. Izraelité od Hospodina dostali pravidla pro život
Citáty O LÁSCE.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Integrita bezúhonnost
Boží synové Ref: Synové, slyšte Boží hlas, kterým Otec k sobě volá vás, jezte pijte pospolu, mějte lásku Kristovu, aleluja, aleluja, aleluja, aleluja.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SVÁTOST MANŽELSTVÍ Proto opustí muž svého otce i matku a přilne ke své ženě a stanou se jedním tělem. (1 Moj 2,24)
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
Proč je důležité studovat Principy
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
Dosáhni cíle!.
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
1.To jak nakládáme s penězi ovlivňuje náš vztah s Bohem Matouš 25:21 Jeho pán mu řekl: ‚Dobře, otroku dobrý a věrný, byl jsi věrný nad málem, ustanovím.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Název vzdělávacího materiálu
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Každý člověk se někdy v životě ocitne jakoby na pokraji propasti… K vrcholným dovednostem křesťanského života patří porozumění tomu, jak se kříž, na kterém.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Desatero božích přikázání
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Veřejné zdravotnictví přátelské vůči občanům a řízená péče Josef Mrázek vicepresident Svazu pacientů ČR.
Vrchol Zjevení, základní pravda a podstata křesťanského života.
Soutěž Recept na šťastné manželství. Manželé Mendrokovi 6. února 2015 oslavili 50. výročí svatby.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Cesta za poklady Božího království. Nabídka: - starosti - vzácné poklady.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
1. Jak dobré je žít, Pane, z tvého slova, | jež mezi námi tvoří pouta nová | a ve všech vztazích je nám pomocí | i ve zdraví i v každé nemoci. | Dej, Otče.
Motivace křesťanského jednání
Jaký je naše tělo Kontrola
1. Postav, prosím, Hospodine, naším ústům stráž! | Postav, prosím, Hospodine, naším ústům stráž! | Ať v něm žádná marnost místo nemá, | pomluvy a slova.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
1. Jsem bouří žití znaven, ty při mně stůj: přístavem buď mi, hradem sám, Pane, můj. Když loďka žití mého už marně hledá cíl, ty pomoz rukou svojí, v přístav.
ČISTOTA A OPRAVDOVOST JE DŮLEŽITÁ Spolu s Bohem – někdo tě sleduje! Slavkov,
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Pravda a pravdivost Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Práva a povinnosti mezi manželi
Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody
Hřích 1. porušení Božího obrazu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Máš dost síly plavat proti proudu?
Ježíš.
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Naučil jsem se....
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
Zdálo se mi, že jsem měl rozhovor s Bohem ...
Transkript prezentace:

Desatero 3/3 – přirozený mravní zákon „Já jsem Hospodin, tvůj Bůh; já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví.“(2Moj 20,2)

Nesesmilníš Jakmile však Gedeón zemřel, Izraelci opět chodili smilnit k baalům a Baala smlouvy dokonce prohlásili za svého boha. (Sd 8,33) Smilstvo v původním slova smyslu znamenalo modloslužbu. Moralisté říkají, že se jedná o modloslužbu vlastnímu tělu. Varujte se smilstva! Žádný jiný hřích, kterého by se člověk dopustil, netýká se jeho těla; kdo se však dopouští smilstva, hřeší proti vlastnímu tělu. (1 Kor 6,18)

Nesesmilníš Skutečnost čisté lásky a smilstva (sobectví) můžeme nejlépe pochopit na tajemství Nejsvětější Trojice. Člověk, jako osoba, je zaměřen svým bytím, aby se daroval druhé osobě. Tím nachází své naplnění a štěstí. Opravdová láska zahrnuje celý život a není časově omezená (do smrti). Toto pravé darování se uskutečňuje v manželství.

Nesesmilníš Sexualita uschopňuje a umožňuje opravdové darování se druhému (druhé). Sexualita je tedy vlastní pro manželský život, kde má své pevné a nezastupitelné místo. Mimo manželství se stává překroucením schopnosti milovat – sobectvím – smilstvem.

Nesesmilníš Sexualita podmiňuje všechny stránky lidské osobnosti a má na jeho jednání jasný a silný vliv. Odtud vychází závažnost hříchů smilstva, které by nikdy neměly být brány na lehkou váhu. Nejsou sice katastrofou, ale patří k vyznání ve svátosti smíření. (Čím více se vzdalují ideálu opravdové lásky, tím více nabývají na závažnosti.)

Hříchy proti 6. přikázání Sebeukájení Smilstvo - sexuální vztah mezi svobodným mužem a svobodnou ženou i před manželstvím. Pornografie – předvádění sexuálního jednání před druhými lidmi. Prostituce – sex provozovaný za peníze. Znásilnění – násilné vniknutí do pohlavní intimity druhého člověka. Homosexuální jednání

Hříchy proti 9. přikázání Cizoložství – spojení muže a ženy, z nichž alespoň jeden je vázán manželstvím. Rozluka – civilní uzavření nové manželství. Mnohoženství (polygamie), mnohomužství (polyandrie). Krvesmilstvo (incest) – pohlavní vztah mezi blízkými příbuznými. Volná láska – soužití bez uzavření manželství.

Nepokradeš Pán celého světa a jeho statků je Bůh. Člověk je správce, který se odpovídá Bohu. Celý svět a jeho dobra byly svěřeny všem lidem. Pro správný řád věcí je potřeba, aby každá věc měla svého pána.

Nepokradeš Z přirozeného práva může mít člověk soukromé vlastnictví (i obrovské soukromé vlastnictví). Věci zajišťují dobro lidského života a napomáhají rozvíjení jeho osobnosti. Existuje však nenápadná hranice, za kterou se lidé snadnou dostanou. Začnou hromadit statky pro bohatství a vidí v nich falešné zajištění života.

Nepokradeš Pak jim pověděl toto podobenství: „Jednomu bohatému člověku se na polích hojně urodilo. Uvažoval o tom a říkal si: ‚Co budu dělat, když nemám kam složit svou úrodu?‘ Pak si řekl: ‚Tohle udělám: Zbořím stodoly, postavím větší a tam shromáždím všechno své obilí i ostatní zásoby a řeknu si: Teď máš velké zásoby na mnoho let; klidně si žij, jez, pij, buď veselé mysli.‘ Ale Bůh mu řekl: ‚Blázne! Ještě této noci si vyžádají tvou duši, a čí bude to, co jsi nashromáždil?‘ Tak je to s tím, kdo si hromadí poklady a není bohatý před Bohem.“ (Lk 12,13 – 21)

Nepokradeš Majetkem spoutané srdce ztrácí smysl pro hodnoty věčného života. Začne se orientovat pouze na pozemská dobra. Vůči bližním se člověk stává tvrdým, bezohledným, necitelným, …

Nepokradeš Především neseme odpovědnost za majetek, který nám byl svěřen. Abychom ho správně využívali a pomáhali potřebným lidem. 80 % z celkového bohatství naší země vlastní 20 % populace. Zbylých 20 % bohatství vlastní 80 % populace. Do které skupiny patříme my?

Hříchy proti 7. + 10. přikázání Krádež – tajné odnětí věci proti rozumné vůli vlastníka Podvod – předstírání oprávněného nároku nebo nedodržení smlouvy Loupež – násilné odnětí věci Vyděračství – mravní násilí s cílem nespravedlivě nabýt majetek Lichva – využití nouze nebo nevědomosti druhého k vlastnímu obohacení Rozmařilost – mrhání vlastním majetkem. Lakota – neposkytnutí z majetku pomoc bližnímu. Závist – zármutek nad dobrem bližního.

Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému Osmé přikázání se týká pravdy – pravdivost života. Být opravdový a věrohodný ve svém jednání. Pravdomluvnost je toho součástí a zajišťuje vzájemnou důvěru, bez které by lidské soužití nebylo možné. Důstojnost lidské osoby vyžaduje, aby žila v pravdě.

Hříchy proti 8. přikázání Křivé svědectví a křivá přísaha – u soudu (původně ochrana lidského života) Opovážlivý úsudek – připouštění mravní viny bližního bez dostatečného důvodu Nactiutrhání – odhalení viny bližního bez závažného důvodu Pomluva – sdělování nepravdy o druhých, která škodí jejich pověsti Lichocení, pochlebování, přitakávání – utvrzuje druhé v jejich špatnosti nebo k nim povzbuzuje Chvastounství – neúměrné vychloubání a snižování činů druhých Lež – sdělování nepravdy s úmyslem oklamat

Hříchy proti 8. přikázání Právo na slyšení pravdy není absolutní. Každá lež je nepravdivé mluvení, ale ne každé nepravdivé mluvení je lží. Ochrana soukromí člověka. Tajemství přirozené – vzniká blízkým soužitím Tajemství slíbené – „určitě to nikomu to neřeknu“  cha, cha Tajemství služební – lékař, právník, firemní Tajemství zpovědní – absolutní, nesmí být nikdy a za žádných okolností vyjeveno.

Náhrada škody Hříchy proti spravedlnosti vyžadují náhradu škody: Jestli jsem někoho okradl, musím to vrátit. Jestli jsem někoho pomluvil, musím očistit jeho jméno. Když někdo zabije živitele rodiny, musí přispívat na její potřeby.

Desatero 3/3 – přirozený mravní zákon „Já jsem Hospodin, tvůj Bůh; já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví.“(2Moj 20,2)