Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Člověk a vývojová stádia člověka
Advertisements

Klasické pohádky Cizí autoři.
Kytice Karel jaromír erben.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Základní škola Církvice, okres Kutná Hora VY_32_INOVACE_CJ.1.2.LH49 Metodická poznámka: Projekt vyjde cca na 3 – 4 vyučovací hodiny. Děti přišly v maskách.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Deutsche Literatur 1.Brüder Grimm Ladislav Trčka Zuzka Mitášová 2.J. W. Goethe Veronika Krajčová 3.Bertold Brecht František Kužela 4.Friedrich Schiller.
Číslo v digitálním archivu školy
NĚMECKO ITÁLIE MAĎARSKO Mgr. Michal Oblouk. -básník a prozaik -vl. jménem Friedrich Leopold von Hardenberg -narodil se jako syn statkáře a ředitele solivaru.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Spisovatelé dětské literatury
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Zpracovaly:Lucie Geciová Marie Slezáčková
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY
Ruský romantismus.
Sběratelé pohádek. Němci žili na přelomu 19. st. Narozeni v Hanou zemřeli v Berlíně studovali práva knihovníci Profesorové v Berlíně měli rádi ústní lidovou.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Spisovatelé dětské literatury
Český jazyk a literatura
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Červená Karkulka TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_32_INOVACE_17_MATEMATIKA_2_ČÍSLA A POHÁDKY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační.
AUTOR:Světlana Havránková
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
Spisovatelé dětské literatury
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Pohádky pro děti Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Bratři Grimmové Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Oba dva vystudovali práva. Bratři Grimmové Bratři Grimmové jsou známi jako jazykovědci, ale ještě více jako sběratelé pohádek. Starší z bratrů, Jacob Grimm, německý jazykovědec a pohádkář, se narodil 4.1.1785 v Hanau. Mladší z bratrů, Wilhelm Grimm, německý jazykovědec a pohádkář (stejně jako jeho bratr Jakob), se narodil 24.2.1786 v Hanau. Oba dva vystudovali práva. Měli sedm sourozenců, z nichž tři zemřeli jako novorozenci.

Bratři Grimmové

Bratři Grimmové Jacob Grimm

Bratři Grimmové Wilhelm Grimm

Bratři Grimmové Bratří Grimmové prosluli v německé i světové literatuře svou sbírkou lidových pohádek a písní, pověstí a legend. Lidové pohádky bratřím vyprávělo dohromady asi 40 lidí. Jednou z nejvýznamnějších vypravěček byla Marie Hassenpflug, přítelkyně jejich sestry Charlotty. Pro jejich pohádky je typický rys neúprosné odplaty. V konečném znění zapsali a zpracovali celkem 239 pohádek.

Bratři Grimmové Dílo: Pohádky bratří Grimmů Obsahují známé pohádky jako Sněhurka, Šípková Růženka, Popelka, Jeníček a Mařenka, Červená Karkulka, O Palečkovi, O neposlušných kůzlátkách, Obušku, z pytle ven!, Kocour v botách, Sedmero krkavců, či méně známé pohádky jako Brémští muzikanti, Paní Zima, Zlatá husa, Dvanáct lovců.

Bratři Grimmové

Bratři Grimmové Perníková chaloupka Sněhurka

Bratři Grimmové Wilhelm Grimm zemřel 16. prosince 1859 v Berlíně, jeho bratr Jacob 20. září 1863 také v Berlíně. I po smrti jsou oba bratři stále pohromadě - pohřbeni na starém hřbitově v Berlíně. Svou celoživotní prací bratři Grimmové dokázali, že pohádky mohou být zaznamenávány a poté uveřejněny v tištěné formě ve svém originálním znění, a tak být dále šířeny. . Mnohé instituce po celé Evropě byly po jejich smrti pyšné, že je mohou počítat mezi své čestné členy.

Bratři Grimmové Řada jejich pohádek byla předlohou k filmovým a animovaným pohádkám. Zde jsou některé: Popelka Princezna se zlatou hvězdou Sněhurka na čele Paní Zima Červená Karkulka Sestřičky růží Šípková Růženka Na vlásku Jeníček a Mařenka Pyšná princezna Obušku, z pytle ven!

Bratři Grimmové Otázky 1. Jak se jmenují oba bratři křestním jménem? 2. Čím se celý život zabývali? 3.Jmenuj některé jejich pohádky. 4.Které jejich pohádky byly zfilmovány? Otázka pro bystré hlavy: Co oba bratři vystudovali?

Bratři Grimmové Zápis: -bratři Grimmové se celý život zabývali sbíráním a zapisováním pohádek -dílo: Pohádky bratří Grimmů: Sněhurka, Šípková Růženka, Červená Karkulka… -řada pohádek byla zfilmována: Paní Zima, Pyšná princezna, Na vlásku…

Bratři Grimmové Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bratři_Grimmové www.spisovatele.cz/bratri-grimove knihy.abz.cz/prodej/nejkrasnejsi-pohadky-bratri-grimmu-4Archiv Vše platné k 28.11.2011

Konec