Co znamená Internet pro lidi se zdravotním postižením

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Knihovny současnosti, České Budějovice, 13. –
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Březen měsíc internetu pojedenácté: Internet – výhoda pro znevýhodněné Jaroslav Winter BMI sdružení Konference E-learning fórum 2008 Praha
Začlenění a úloha UNIV 2 ve struktuře regionální odborné školy technického zaměření Ing. Vladimír KEBERT, CSc Ředitel SOŠ a SOU Hořovice.
Tomáš Dupal Lukáš Toman Garant: Marcela Fejtová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Alternativní zdroje podpůrných opatření
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Finanční možností svépomocných skupin
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Konto BARIÉRY -nejstarší a největší kontinuální veřejná sbírka v ČR -nejrozsáhlejší projekt Nadace Charty let rozděluje peníze na vozíky, sluchadla,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Vzdělávání dospělých - kategorie 50+. UNIV2 kurs 50+ Historie Založena roku 1994 Do výuky v České republice zavedla nové obory: ― Výpočetní techniku ―
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Projekt: Integrace žáků se zrakovým handicapem
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
informační portál MPSV Ing. Petr Hortlík , IT expert
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Raná péče a pomůcky, prostředky a techniky v ní využívané jako předpoklad pro úspěšnou školní docházku Mgr. Bc. Veronika Růžičková, Ph.D. Ústav speciálněpedagogických.
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Katedra informačních systémů PhDr. Pavel Pavlík, Ph.D. Kolegium děkana - 5. května 2009 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/ Liberec 5
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Sociální podnikání v Praze
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Transkript prezentace:

Co znamená Internet pro lidi se zdravotním postižením Internet ve státní správě a samosprávě Hradec Králové 24. a 25. 3. 2003 Jaroslav Winter BMI sdružení winter@brezen.cz www.brezen.cz Co znamená Internet pro lidi se zdravotním postižením

Internet bez bariér Mediální partneři: Hlavní partneři: Mediální partneři: Odborný partner: Organizátor: VI. ročník

Internet a lidé se zdravotním postižením

Ing. Jiří Žváček Internet mi v podstatě nahradil předchozí aktivitu, dal jistý smysl a radost z poznávání. www.volny.cz/inspider

Znevýhodněné skupiny občanů Díváme se na ně jako na: lidi se zdravotním postižením staré žijící v „zastrčených“ regionech sociálně slabé, nezaměstnané atd. Dáváme je do ústavů, poskytujeme dávky, ale mnozí mají zájem sami aktivně vzít svůj osud do rukou Internet může do určité míry jejich handicap eliminovat

Podíl lidí se zdravotním postižením na populaci Poruchy zraku Problémy má zhruba 4% lidí Poruchy sluchu Způsobují pouze menší problémy, ale má je také kolem 4% lidí Pohybové obtíže, Trvale na vozíku je zhruba 1% populace. Mentální postižení Potíže "chápání" se měří těžko. Odhad potíží je minimálně u 2% lidí.

Co znamená Internet pro lidi se zdravotním postižením Informační, komunikační a vzdělávací médium jako u lidí bez postižení + navíc nástroj k překonávání jejich hendikepu = těžko nahraditelný prostředek komunikace umožňuje kontakt se světem, uplatnění schopností (J. Žváček: Internet mi v podstatě nahradil předchozí aktivitu, dal jistý smysl a radost z poznávání), zaměstnání, podnikání (příklady INSPO)

Bariéry využití Internetu pro lidi se zdravotním postižením Finanční Příspěvek na kompenzační pomůcku U zrakově postižených až 100 % (př. digitální čtecí přístroj s hlasovým výstupem) U sluchově postižených – jen na přídavnou kartu k PC a na SW emulující psací telefon pro neslyšící Tělesně postižení – ani na PC ani na speciální pomůcky k ovládání klávesnice Slevy od Českého Telecomu na zřízení a provoz telefonní stanice – ZTT/P, bezmocné osoby, ZTP z důvodu úplné nebo praktické hluchoty a rodiče těžce postižených dětí do 15 let Připojení k Internetu není dosud součástí univerzální telekomunikační služby Neznalost, chybějící kvalifikační předpoklady

Počítače proti bariérám (Nadace Charty 77) Za 6 let vybaveno 298 domácích pracovišť technikou v hodnotě přes 4,5 milionu Kč – mezi klienty projektanti, grafik, překladatel, účetní, tvůrce HTML, editor, analytik, kronikář, operátor, novinář, programátor, učitel jazyků vybavení učeben ÚSP Kociánka Brno, Jedličkův ústav a školy, Exodus Třemošná, sdružení Kontakt bB, Centrum Paraple

Počítače proti bariérám Příspěvky na kurzy IT a na osobní asistenci pro jejich účastníky – přes 900 klientů Za dobu trvání projektu uděleno 967 licencí firmy Microsoft za 9 mil. Kč Podpora chráněných pracovišť zaměstnávajících pracovníky se ZP Použitou techniku od dárců žákům a studentům se ZP – 335 PC Kombinace s poradenstvím, spolupráce s úřady práce, okresními (krajskými) úřady, speciálními pedagogickými centry

Internet pro zdravotně postižené (SONS) Od 1995 server Braillnet pro nevidomé a zrakově postižené občany Dohoda s několika poskytovateli o připojení za 100 Kč pro těžce zdravotně postižené Tvorba webových stránek pro organizace zdravotně postižených 1995 prosazení PC jako kompenzační pomůcky pro nevidomé, zaškolování 1996 rozvoj školicích středisek 2000 školení v obsluze PC jako celostátní projekt nenalézá podporu a není dál rozvíjen

Internet pro nevidomé (SONS) Speciální úprava pro potřeby těžce zrakových postižených: hlasový výstup – pro nevidomé hmatový výstup – pro nevidomé zvětšovací program – pro slabozraké 2001 projekt Blind Friendly Web

Internet jako informační médium Pro lidi se zdravotním postižením nesmírně důležité, chytají se každé informace, od lékařů a úřadů se jim nedostává v potřebné míře a kvalitě Granty a dotace na internetové projekty popelkou – přednost zpravidla projekty zaměřené na práci v terénu Přesto existuje řada dobrých webů, zpravidla úzce zaměřených Není portál zaměřený obecně na problematiku zdravotního postižení

Modely financování www.homohumanus.cz – finančně soběstačný www.ticho.cz - dotuje firma otce neslyšícího chlapce www.internetporadna.cz - vícezdrojové financování (univerzita, nadace, soukromé firmy, ministerstvo, tři okresní úřady) + 100 dobrovolníků www.alfabet.cz – malá vstupní dotace MZd, dále jen nadšení provozovatelů a firemní sponzoři (SW,HW, konektivita)

Modely financování www.krizovatka.cz – nadšení dobrovolníků, poslední rok už minimálně aktualizováno www.bezbarier.cz – 4 dobrovolníci a 8 přispěvatelů zmapovalo 50 měst – námět pro městské weby – alespoň odkaz na ně, nebo vytvořit samostatné rubriky (Český Krumlov, chystá kraj Vysočina) www.infoposel.cz – spousta sponzorů, spousta obětavé práce, ale denně jen desítky čtenářů

Portál Helpnet.cz 8/2001 vznik AISO (Asociace informačních systémů pro osoby se specifickými potřebami) – dva cíle: konference společný portál Konference INSPO v září 2001 a březnu 2002 Portál www.helpnet.cz představen 22.3.2003 na INSPO 2003 (díky grantu od CZ.NIC)

Cíle portálu Helpnet.cz Soustředit do přehledné struktury komentované odkazy na informace o jednotlivých druzích zdravotního postižení, ušetřit tak čas s vyhledáváním Doplnit o monitoring Anopressu, vlastní články a novinky z partnerských webů Založeno na spolupráci s řadou partnerů, marketing ve prospěch Helpnetu a tím i všech partnerů