Preanalytická fáze laboratorních vyšetření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 2. POLOLETÍ - OTÁZKY
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Léčba křečových žil metodou ASVAL
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
11 Udržovatelnost a servisní logistika
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Darja Hrabánková Navrátilová
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Zásady výživy sportovce
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
POCT Zajištění jakosti
Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI LETECKÉHO METEOROLOGICKÉHO PERSONÁLU Odbor letecké meteorologie,ČHMÚ, Praha 2013 HODNOCENÍ AMP V ROCE 2013.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Význam preanalytické fáze v procesu certifikace Jarmila Indráková Hemato-onkologická klinika Olomouc.
Technické kreslení.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Vzácné analýzy L. Šprongl OKB FN Motol.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 9. ročník (25. – 30. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Odběry biologického materiálu 05
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Transkript prezentace:

Preanalytická fáze laboratorních vyšetření Nazdárek ve spolek Mgr. M.Bunešová UK 2 LF a FN Motol, Praha 2011/2012 vzdělávací program

Laboratorní diagnostika Data z laboratoří tvoří 70- 80% veškerých diagnostických dat

Kvalita laboratorního vyšetření Znamená soulad požadavků s potřebami jejich uživatelů Pouze kvalitní laboratorní vyšetření poskytují prospěch uživatelům Uživatelem je pacient

Laboratorní vyšetření Preanalytická část Analytická část – chyby při vlastní analýze vzorku Postanalytická část – chyby při tisku a přenosu dat, přeslechnutí v telefonu

Jednotlivé fáze Preanalytická fáze příprava pacienta odběr biologického vzorku transport do laboratoře identifikace zkumavky a žádanky uchovávání vzorku před analýzou příprava vzorku ke zpracování Analytická fáze vlastní vyšetření v laboratoři Postanalytická fáze výsledkové protokoly a jejich hodnocení

Preanalytická fáze laboratorního vyšetření Soubor všech postupů a operací, kterými projde vzorek analyzovaného materiálu od okamžiku, kdy je analýza požadována, do okamžiku, kdy je vzorek vložen do analytického měřícího systému Významná část těchto postupů se odehrává na klinických a lůžkových odděleních mimo laboratoří

Preanalytické faktory Faktory, které nelze ovlivnit, ale je třeba je brát do úvahy při hodnocení výsledku Faktory, které můžeme ovlivnit a eliminovat/redukovat jejich účinek na vyšetření

Seznam důležitých preanalytických faktorů faktory neovlivnitelné – pohlaví, rasa, věk, gravidita, nemoc, cyklické variace, biologický poločas stanovované látky faktory ovlivnitelné - hmotnost organismu, životní styl, dietní návyky, vliv léků, zevní prostředí, operace, odběry vzorků, jejich transport do laboratoře, jejich identifikace

Preanalytická fáze - odběr, transport, identifikace Tato velká a extrémně důležitá část preanalytické fáze je v rukou požadujících lékařů NIKDY NELZE ZE ŠPATNÉHO VZORKU DOJÍT K SPRÁVNÉMU VÝSLEDKU Odběrové nádobky

Odběr biologického vzorku Biologický vzorek – potenciálně infekční materiál, používaný k vyšetřování v klinických laboratořích pro účely diagnostiky, terapie a prevence Krev – venózní kapilární

Odběr venózní krve hlavní zásady před odběrem Lačnit po dobu nejméně 10-12 hodin Přijímat tekutiny v podobě čisté vody nesycené kysličníkem uhličitým, nesladké Vyloučit alkohol a tabákové výrobky Omezit tělesné aktivity na minimum.

Odběr venózní krve hlavní zásady před odběrem Vyvarovat se stresu. Vyloučit, pokud může ovlivnit laboratorní vyšetření a pokud lze, medikamentózní terapii dle pokynu ošetřujícího lékaře. Pokud lze, vyloučit odběr v době menstruačního krvácení.

Odběr venózní krve hlavní zásady před odběrem příprava příslušné dokumentace (žádanky) příprava odběrových pomůcek příprava příslušného druhu odběrových zkumavek s ohledem na požadované vyšetření řádné označení zkumavek před provedením odběru

Žádanky na vyšetření Žádanka musí obsahovat následující údaje Jméno a příjmení pacienta Rodné číslo pojištěnce, popř. náhradní číslo Odebíraný materiál Požadované vyšetření Diagnózu Pojišťovnu, případně způsob platby Datum vystavení žádanky Při statimovém nebo vitálním vyšetření čas odběru

Žádanky na vyšetření Razítko příslušného zdravotnického zařízení / oddělení /, IČP Čitelné jméno lékaře Kontaktní telefonní spojení Dodatečné údaje pro některá vyšetření/ množství sbírané moče, hmotnost a výška pacienta, délka těhotenství Veškeré odchylky od běžných postupů

Odběr venózní krve použití jednorázových rukavic (pro každého pacienta nové) dezinfekce místa vpichu, úplné osušení dezinfekčního prostředku – prevence hemolýzy POZOR! Při odběru na hladinu alkoholu v krvi se nesmí použít dezinfekční prostředek, který obsahuje alkohol. Je důležité zachování sterility, nelze se dotýkat předpokládaného místa vpichu.

Doporučené pořadí odběrových zkumavek z jednoho vpichu 1. odběr na hemokulturu (pokud se provádí) vždy jako první 2. zkumavky bez přísad - červený nebo žlutý uzávěr 3. zkumavky na hemokoagulaci - modrý uzávěr 4. ostatní zkumavky s přísadami

Odběr venózní krve Odběry z centrálních katetrů a kanyl – první odebraná zkumavka se do laboratoře neposílá (zlikviduje se) Důležité: všechny zkumavky s přísadami bezprostředně po odběru promíchat pomalým opakovaným otáčením minimálně 5 x NETŘEPAT!

Odběr venózní krve Nejčastější chybou v laboratoři klinické biochemie je HEMOLÝZA Zvýšená frekvence hemolyzovaných vzorků je vždy znakem selhávání procesů odběru a transportu (nedodržení doby srážení, mechanické poškození při transportu atd) Často se zvýšená četnost hemolýzy vztahuje ke konkrétnímu oddělení, někdy i ke konkrétní (například nedostatečně zacvičené) sestře

Odběr venózní krve Nejčastější závadou v hematologické laboratoři bývá použití nevhodné odběrové zkumavky nebo nedodržení poměru antikoagulačního činidla a odebrané krve.

Odběr kapilární krve dostatečné prokrvení bříška prstu (teplá voda, zábal) dostatečná desinfekce – zabránění následné infekci oschnutí desinfekčního prostředku – prevence hemolýzy výběr správné lancety s určenou hloubkou vpichu - hloubka vpichu nemá být vetší než 2 mm odstranění první kapky krve - zabránění kontaminace tkáňovým mokem Kontaminace krve tkáňovým mokem vždy velmi nepříznivě ovlivní kvalitu analýzy (obvykle naředěním vzorku)

Odběr kapilární krve vyloučit mačkání prstu – způsobuje zkreslení výsledku řady analytů („vymačkává“ se tkáňový mok!!) vyloučit stírání kapek krve o odběrovou nádobku – prevence hemolýzy a srážení krve vyloučit vniknutí vzduchových bublin do kapiláry – vyloučení chyb při stanovení parametru ABR a okamžité (bez prodlevy) promíchání kapiláry pomocí ocelových drátku – prevence srážení

Odběr biologického vzorku v pediatrii Děti jsou unikátní skupinou – nejsou pouhými zmenšeninami dospělých. Referenční meze se liší od starších dětí a dospělých Nejvíce je pediatrie charakterizována odlišnostmi danými růstem a vývojem kojenců.

Odběr biologického vzorku v pediatrii Tři základní okruhy problémů: 1.-správný odběr pediatrických biologických vzorků 2.-referenční meze pro dětský věk 3.-výběr přístrojů a metod ke zpracování velmi malého množství biologického vzorku

Odběr biologického vzorku v pediatrii Objem vzorku Analyzátory používají malé reakční objemy, přesto je velikost pediatrických vzorků primární záležitostí Celkový krevní objem zdravého novorozence je 85 ml/kg Dobrým plánováním požadovaných laboratorních testů se vyhneme nadměrným ztrátám krve (nozokomiální anémie)

Odběr biologického vzorku v pediatrii Doporučené maximální objemy vzorků krve vzhledem ke hmotnosti dětí

Doporučené maximální objemy vzorků krve vzhledem ke hmotnosti dětí Hmotnost pacienta (kg) Maximum na 1 odběr (ml) Maximum na 1 měsíc (ml) 0,5 – 0,9 1 8 0,9 – 1,8 1,5 12 1,8 – 3,0 2,0 17 3 - 4 2,5 23

Doporučené maximální objemy vzorků krve vzhledem ke hmotnosti dětí Hmotnost pacienta (kg) Maximum na 1 odběr (ml) Maximum na 1 měsíc (ml) 4 - 5 3,5 30 5 - 7 5 40 7 - 9 10 60 9 - 11 70

Odběr biologického vzorku Odběr ostatního biologického materiálu moč – nejčastěji první ranní moč, střední proud stolice – nejčastěji vzorek velikosti lístkového oříšku z vnitřku stolice mozkomíšní mok – k odběru má kompetenci pouze lékař další tělní tekutiny - synoviální tekutina, výpotky do tělních dutin, sliny, vzorky tkání

Identifikace biologického vzorku a žádanky Vyhláška č. 195/2005 Sb. – citace Jméno, příjmení, rodné číslo nebo datum narození osoby, které RČ nebylo přiděleno. Adresu místa pobytu vyšetřované osoby v ČR, identifikační číslo zdravotnického zařízení a jeho adresu, Jmenovku, podpis a telefonní číslo lékaře žádajícího vyšetření Biologického materiálu, název zdravotní pojišťovny, druh Materiálu, datum a hodinu odběru. Datum prvních příznaků infekčních onemocnění, druh antibiotické terapie a její začátek, klinickou diagnózu a požadovaný druh vyšetření.

Identifikace biologického vzorku a žádanky Identifikace odběrové nádobky – nejsou nutná všechna data, která jsou vyžadována na žádance o laboratorní vyšetření biologického materiálu. Povinné je jméno, rodné číslo a oddělení Je podstatná jednoznačná identifikace pacienta, od kterého byl vzorek odebrán.

Laboratorní příručky Povinnost ošetřujícího personálu sledovat laboratorní příručky konkrétní laboratoře Povinnost laboratoře udržovat aktuální informace a přístupnost laboratorních příruček na netu

Laboratorní příručka-vzor Obsah 1. Úvod....................................................... 7 2. Informace o laboratoři............................ 8 2.1 Identifikace laboratoře a důležité údaje... 8 2.2 Základní informace o laboratoři....................... 8 2.3 Zaměření laboratoře, úroveň a stav akreditace pracoviště......... 2.4 Organizace laboratoře......................................9 2.5 Spektrum nabízených služeb........................... 10 3. Manuál pro odběry primárních vzorků................. 10 3.1 Základní informace.......................................... 10 3.2 Požadavkové listy (žádanky)................... 11

Chyby ve zdravotnictví Zdravotní péče představuje značné riziko pro pacienty (osmé největší ze všech pracovních lidských činností) Asi 10% pacientů je v jejím průběhu více nebo méně poškozeno Jde o celosvětový problém

Chyby při laboratorním vyšetřování Nejvíce chyb-asi 60% z „laboratorních chyb“ vzniká při preanalytické fázi Nejčastěji jde o hemolýzu chybné odběrové nádobky chybnou identifikaci pacienta

Četnost preanalytických chyb Hemolýza 39-69% Sražená krev 5-12% Špatný odběr 9-21% Špatná odběrová nádobka 5-13% Chybná identifikace 1-2%

Transport biologického vzorku Vzorek chráníme před mrazem, vysokou teplotou,světlem, s krví netřepeme. Transport krve musí být dostatečně rychlý, aby se včas oddělilo sérum od krvinek. Pro stanovení K+, do 1 hod pro ostatní do 2 hod. Doba transportu a speciální požadavky se musí řídit pokyny laboratoří Krev je nutné transportovat v uzavřených nádobkách

Přijetí vzorku laboratoří POVINNOST LABORATOŘE POUŽÍVAT ŘÁDNÉHO VZORKU Realizace práva pacienta na řádný vzorek Organizace poskytující zdravotnickou péči jsou povinné provádět management rizika nepřetržitě zlepšovat kvalitu svých služeb ochraňovat bezpečnost svých pacientů zajišťovat vysoký standard péče

Důvody odmítnutí vzorku neoznačený či nečitelně označený vzorek neúplná data (požadavky VZP) neshoda mezi žádankou a vzorkem riziko kontaminace vzorku - poškozená nádoba kontaminace žádanky materiálem nesprávný materiál doba mezi odběrem a dodáním přesahuje stabilitu

Odmítnutí vzorku provedeno podle pravidel je důležitým nástrojem regulace kvality preanalytického procesu a zajištění kvality péče o pacienta

POČET ODMÍTNUTÝCH VZORKŮ   2009 2010 nBřezen 211 114 nDuben 168 122 nKvěten 173 140 nČerven 225 142 nČervenec 193 144 nSrpen 98 nZáří 139 100 nŘíjen 137 Ø 128

Zajištění kvality preanalytiky ze strany klinik a ambulancí Znalost pravidel Jejich dodržování Spolupráce s laboratoří Soustředění na zájmy pacientů

Závěrem PÉČE O PACIENTA JE TÝMOVÁ PRÁCE TÝM JE TAK SILNÝ JAK SILNÝ JE JEHO NEJSLABŠÍ ČLÁNEK.