Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace v oblasti léčiv
Advertisements

ÚHRADOVÁ VYHLÁŠKA PRO ROK 2013 POHLEDEM AMBULANTNÍHO SPECIALISTY
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
LÉKOVÁ POLITIKA Marcela Segeťová.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
Problémy lékové politiky v ČR
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
v úhradách a cenách léčiv
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMNÍ OPATŘENÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Markéta Hellerová, MUDr. Pavel Hroboň Jihlava,
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Kvalita v českém zdravotnictví
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Léková politika v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav pro kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků Změny od roku 2008 Praha 2007.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Praktický přístup SÚKL k posuzování výše a podmínek úhrady
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Máme se bát biosimilars?
Poptávka po zdravotní péči
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Mgr. Jan Zapletal – vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven MZ
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Transkript prezentace:

Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research

Obsah sdělení Regulace nákladů na léky v ČR v roce 2006 Dopady těchto regulací na spotřebu léků ve vybraných skupinách v ČR Plány současné vlády ČR

Zdroj: SÚKL, Infopharm, a.s.

Zpřísnění finančních limitů pro lékaře v ČR v roce 2006 NákladyFinanční srážka Do 101%0 101 – 105 %20 % z překročení 105 – 110 %40 % z hodnot 105 – 110 % Nad 110 %Celá částka přesahující 110 % Od : Strop = 98 % (vztaženo na 1 pojištěnce), překročení hradí lékař Zmírnění od (tabulka):

Zdroj: Český statisticky úřad, Infopharm, a.s.

Zdroj: SÚKL, Infopharm, a.s.

Cíl: zajistit dostupnost kvalitních a bezpečných (prověřené) léčiv pro celou populaci za přijatelnou cenu a za sociálně přijatelných podmínek. Vychází z Ústavního zákona č. 1/93 Sb. a právních předpisů, které Ústava předjímá Metoda: transparentní kombinace úřední byrokratické intervence a ekonomických nástrojů při respektování odborných aspektů současného lékařského a farmaceutického poznání. Léková politika státu

Klíčové body lékové politiky ČR v roce 2007 Mezinárodní rámec (vstup ČR do EU): –od vstupu ČR do EU se nepodařilo implemetovat směrnici EHS 89/105 Legislativní rámec: –nález Ústavního soudu ČR ze dne : „konec lékové vyhlášky“ Ekonomický rámec: –dosud nebylo nalezeno řešení rozporu mezi možnostmi současného zdravotnictví a příjmy systému zdravotního pojištění –dosud nebyly nalezeny v ČR fungující motivace pacientů, zdravotníků a zdravotních pojišťoven

Řešení lékové politiky v ČR pro rok 2008 Novela zákona č. 48/1997 Sb., která si klade za cíle: –implementovat směrnici EHS 89/105, –sloučit lékové regulace „pod jednu střechu“, –zajistit individualitu rozhodování s možností opravných prostředků, –zlepšit transparentnost rozhodování o cenách a úhradách, –(alespoň částečně) vyřešit rozpor medicínských a ekonomických možností

Hlavní zásady nového systému stanovování cen a úhrad léčiv individuální rozhodování ve správním řízení s možnosti odvolání, zachování systému referenčních úhrad, vnější reference: koš referenčních zemí, vnitřní reference: referenční skupina, regulátorem bude SÚKL, agendu zajistí 91 odborných pracovních míst, z toho 67 na SÚKL a 24 na MZ ČR, skryté nároky na odborná místa na zdravotních pojišťovnách.

VNĚJŠÍ REFERENCE HDP na obyvatele v paritě kupní síly Zdroj: Česká národní banka ( údaje za rok 2005) 78,31 %123,29 %

VNITŘNÍ REFERENCE: REFERENČNÍ SKUPINA referenční skupina je skupina léčivých přípravků, které jsou v zásadě terapeuticky zaměnitelné, tj. mají obdobnou nebo blízkou: –účinnost, –bezpečnost, –klinické využití, tj. terapie těmito léčivými přípravky vede k prakticky shodným výsledkům péče, v referenční skupině se stanoví základní úhrada, seznam referenční skupin vydává MZ vyhláškou.

a)maximální cena výrobce nesmí překročit průměr cen výrobce ve státech EU s paritou kupní síly blízkou ČR (referenční koš zemí, který bude stanoven vyhláškou MZ ČR) b)pokud nelze postupovat dle a), pak průměr 3 nejnižších cen v ostatních zemích EU (zjednodušeno) c)pokud nelze postupovat dle a) ani b), pak cena nebližšího terapeuticky porovnatelného přípravku v ČR, není-li, pak v EU –první generikum: cena o 20 % níže –inovativní přípravek: nelze-li dle celého „koše“ pak alespoň dle 1 země koše, nebo dále b) a c) Hlavní zásady stanovení cen

a)terapeutická účinnost a bezpečnost, b)závažnost onemocnění, c)nákladové efektivita (náklady-přínosy), d)cesta podání, forma, síla, velikost balení, e)délka léčby, f)míra součinnosti pacienta, g)nahraditelnost jiným lékem, h)dopad na finanční prostředky pojišťoven, i)doporučené postupy, a to vždy s ohledem na nákladovou efektivitu a dopad na finance pojišťoven, Hlavní zásady stanovení úhrad (posuzuje se)

lze stanovit podmínky úhrady (omezení na indikace, skupiny pacientů, apod.), lze stanovit i dvě úhrady pro tentýž lék – tzv. zvýšená úhrada pro vymezené podmínky (specifické indikace apod.), definována vysoce nákladná léčba: náklady na rok vyšší nebo rovny 1/10 HDP na 1 osobu v ČR v uplynulém roce (tedy cca nad 50 tisíc Kč) Hlavní zásady stanovení úhrad (další kritéria umožňující individualizaci)

nejnižší cena pro konečného spotřebitele léčivého přípravku v referenční skupině v kterékoli zemi EU: –pokud je dotyčný léčivý přípravek na trhu v ČR a podíl léčivého přípravku na trhu v ČR ≥ 3 % objemu prodeje 1 léčivé látky, základní úhrada v referenční skupině činí pouze 60 % referenční hodnoty, pokud: –jeho terapeutická účinnost je nízká, –není užíván k příčinné léčbě onemocnění, –je užíván k léčbě nezávažných onemocnění. Stanovení základních úhrad v referenční skupině

nejsou lidi! (celkem 91 odborných pracovníků), nejsou peníze! (273 mil. Kč), byla zachována příloha č. 2, nejasné formulace zákona, umožňující dvojí výklad (např. výrobní cena), není k dispozici návrh cenového výměru, nejsou k dispozici prováděcí vyhlášky, velké množství důležitých podrobností bude v prováděcích předpisech, není dostatečně jasně definováno co je inovativní léčivý přípravek, nejsou dostupné zdroje vnější reference. Úzká místa a nedostatky

Co v ČR ještě chybí: