Sloučeniny v organismech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Vypracoval Miloslav Čunek
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
CUKRY = SACHARIDY.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Buňka  organismy Látkové složení.
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Sacharidy – obecný přehled
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Sloučeniny v organismech SACHARIDY Jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku (C), vodíku (H) a kyslíku (O). Monosacharidy = jednoduché cukry Mají malé, jednoduché molekuly, nejčastěji z pěti nebo šesti atomů C. Jsou to sladké krystalické látky – dobře rozpustné ve vodě.

Sloučeniny v organismech Příklad: glukosa (šestiuhlíkatý sacharid) Podle výskytu ve vinných hroznech se jí říká hroznový cukr. Glukosa je produktem fotosyntézy. U člověka je glukosa v krvi. Příklad: fruktosa (cukr ovocný) v medu, v ovoci

Sloučeniny v organismech

Sloučeniny v organismech b) Disacharidy = 12 atomů uhlíku Nejvýzmanější je cukr, kterým sladíme, sacharosa (řepný, třtinový cukr), cukr mléčný – laktosa a cukr sladový – maltosa c) Polysacharidy (poly = mnoho) Vznikají z mnoha molekul jednoduchých sacharidů.

Sloučeniny v organismech

Sloučeniny v organismech Jejich molekuly jsou velké. Látkám, které mají velké molekuly říkáme makromolekulární látky. Jsou ve vodě nerozpustné. Nejsou sladké. Podle funkce je rozdělujeme na zásobní a stavební.

Sloučeniny v organismech Škrob je zásobní polysacharid rostlin. Vzniká v zelených buňkách rostlin z glukosy – produkt fotosyntézy. U živočichů je zásobním polysacharidem glykogen = vzniká v játrech z glukosy obsažené v krvi.

Sloučeniny v organismech Mezi stavební polysacharidy rostlin patří celulosa = základní složka buněčné stěny u rostlin - vzniká v molekul glukosy v jiném uspořádání než u škrobu. Složitým sacharidem je chitin (složka buněčné stěny hub a vnější kostry hmyzu) – má do molekul zabudovaný dusík.

Sloučeniny v organismech

Sloučeniny v organismech II. LIPIDY Patří mezi přírodní látky – mají v molekuly atomy C, H a O. Důležitá vlastnost = nerozpustnost ve vodě. Jsou stavebními látkami cytoplazmatické membrány všech buněk. Nejznámější z lipidů jsou tuky (zásobní látky živočichů) a oleje (zásobní látky rostlin)

Sloučeniny v organismech III. BÍLKOVINY Jsou makromolekulární látky, obsahují C, H, O + vzácné atomy dusíku a síry. Vznikají v buňkách z jednodušších látek – dvaceti různých aminokyselin. Jsou ve vodě nerozpustné, jen některé se ve vodě rozpouštějí – tvoří koloidní roztoky.

Sloučeniny v organismech Vlivem vysoké teploty, silných minerálních kyselin a některých těžkých kovů mění trvale svou strukturu – tzv. denaturace (např. při vaření vejce). V organismu mají bílkoviny funkci stavební (bílkoviny vlasů, nehtů nebo svalových vláken).

Sloučeniny v organismech Funkce i transportní = přenášejí různé chemické látky (složená bílkovina hemoglobin v krvi), uplatňují se při svalovém stahu aj. IV. NUKLEOVÉ KYSELINY (NA) Ve stavbě se opakují tři základní části: zbytek monosacharidu, zbytek kyseliny fosforečné – fosfát – a zbytek dusíkaté sloučeniny, tzv. báze.

Sloučeniny v organismech Podle monosacharidů rozlišujeme: A) kyselina deoxyribonukleová (DNA) B) kyselina ribonukleová (RNA) V DNA jsou „zakotveny“ dědičné informace.