1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2012 a vazba na rozpočty obcí Miroslav Kalousek ministr financí 10. listopadu 2011.
Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Trendy finančních produktů ČLFA
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
SENÁT PČR 11. ZÁŘÍ 2012 STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Návrh rozpočtu vlastního hlavního města Prahy na rok 2010 Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
XII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí ČR POKLES EKONOMIKY A DOPAD NA HOSPODAŘENÍ OBCÍ Pavel Bém Primátor hl. m. Prahy
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
XIII. Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí České republiky BOJ PRAHY PROTI HAZARDU Pavel Bém Poslanec PS PČR za hl. m. Prahu
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
„Realistický pohled na stav veřejných financí“ Ministerstvo financí ČR Praha květen 2010 Jan Zikl.
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 10. prosinec 2015.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA SMS ČR SENÁT PČR.
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Transkript prezentace:

1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009

2 Ozvěny krize v Evropě Příjmová strana komunálních rozpočtů  Ztráta investic, nerealizované příjmy z úroků  Pokles daňových příjmů Výdajová strana komunálních rozpočtů  Navýšené úroky z úvěrů  Vyšší poptávka a související tlak na výdaje na veřejné služby  Snižování správních nákladů, propouštění zaměstnanců  Omezování plánovaných investic Související problémy s likviditou

3 Dopady krize do výdajů Snížení výdajů Výdaje beze změny Zvýšení výdajů Zdroj: CEMR, Listopad 2009 Běžné výdajeKapitálové výdaje

4 Očekávání obcí pro rok 2010 Nejhorší z krize je za námi, v roce 2010 nastane oživení ekonomiky Situace se v roce 2010 nezmění Krize pokračuje a v roce 2010 se situace ještě zhorší Zdroj: CEMR, Listopad 2009

5 České obecní rozpočty v roce 2009  Původně očekávaný růst HDP + 4,7 %  Poslední predikce – pokles – 5 %  Neočekávaný meziroční pokles daňových příjmů  Inkaso daně z příjmu právnických osob 2/3 roku 2008  Možnost neplacení záloh pro malé podnikatel – záporné daňové inkaso – krácení ostatních daní  Na straně výdajů však nutné spolufinancování projektů podpořených z evropských fondů  Které výdaje lze ještě krátit?

6 Výhled na rok 2010  Podstatné zvýšení příspěvku na přenesenou působnost pro obce I. a II. typu – dlouholetý požadavek Svazu  Zvýšení sazeb daně z nemovitostí – problém kombinace se místním koeficientem  Odhad růstu daňových příjmů, stále však pod úrovní roku 2008  Meziroční pokles investičních dotací

7 Meziroční srovnání (v mld. Kč) * Přepočet z celostátního daňového inkasa, zdroj návrh SR 2010

8 Reforma účetnictví státu 2010  Platná pro všechny obce a jimi zřizované organizace  Nový způsob přenosu dat, nové způsob účtování  Svaz žádal odložení účinnosti na rok 2011  Dodatečné finanční náklady pro obce  Zpoždění legislativního procesu – vyhlášky v listopadu  Zatím nedostatečná metodická podpora  Svaz pořádá v Praze zdarma seminář pro starosty členských obcí (1. prosince

9 Evropské projekty v ČR  Zásadní význam pro obce a města  Problém předfinancování  Složitá administrativa, dlouhé lhůty  Změna podmínek v průběhu realizace projektů  Neuznatelnost DPH v Programu rozvoje venkova  Riziko neudržitelnosti projektu v důsledku krize

10 Hazardní hry a loterie  Obce a města požadují možnost regulovat provoz hazardních her na svém území  Problém nových herních technologií (VLT)  Od 1. června při jejich povolování nutné vyjádření obce – problém velkého objemu žádostí podaných před tímto datem  V současné době se projednává věcný záměr nového zákona o hazardních hrách a loteriích po vrácení k úpravám Legislativní rady vlády

11 Jak dále v odpadovém hospodářství?  Obce a města jsou klíčovým subjektem v odpadovém hospodářství – významná finanční náročnost  Návrhy nového zákona o odpadech – 2008, 2009 – bez spolupráce se samosprávou  Strategie rozvoje nakládání s odpady – doporučení z praxe (SMOČR a AKČR)  V současnosti se zpracovávají teze pro další návrh nového zákona  Problém odbytu vytříděných surovin – Stabilizační program podporovaný SMO ČR  Stabilní požadavek zvýšení max. částky u místního poplatku až na 1250 Kč

12 Děkuji za pozornost