ATHÉNY A SPARTA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spartská oligarchie.
Advertisements

Prezentace.
POLITICKÝ SYSTÉM ANTICKÉHO ŘECKA I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Řecko – balkánský poloostrov
Řecko-perské války. Řecko-perské války Řecko-perské války Po bitvě u Plataje (479 př. Kr.) válka pokračovala ještě několik let, ale o vítězi již nebylo.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
AZ KVÍZ Starověké Řecko.
Antické Řecko Architektura
Sparta 1.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
Název Sparta (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Hlavinková Karolína Opava 2010
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecko Klasická doba BC.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Spartské Vojenství.
Sparta.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
STAROVĚKÁ SPARTA (archaické období)
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Sparta.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Archaické období století př. n. l..
VY_32_INOVACE_2D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ATHÉNSKÝ NÁMOŘNÍ SPOLEK

Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Peloponéská válka 6. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Archaické období století př.n.l.
Starověké Athény Petr Machala.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Starověká Sparta Petr Machala.
Městský stát Athény.
Sparta.
Starověké Řecko 6. ročník.
Starověké ŘECKO.
Dějepis Starověké Řecko 1.
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_5_Řecké antické umění Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Antické Řecko (doba železná) uč. str Formování městských států (archaické období 8. – 6. stol.př.n.l.) osídlení v údolích mezi horami – nevznikl.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Sparta ve starověku.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
OBDOBÍ PO PERSKÝCH VÁLKÁCH
klasické období (5. stol. př. n. l. Athény za Perikla)
Formy vlády Atény - Sparta
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
MĚSTSKÝ STÁT SPARTA.
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Vznik okolo 1500 př. Kr.. Vznik okolo 1500 př. Kr.
Transkript prezentace:

ATHÉNY A SPARTA

Akropolis v Athénách Ve středu Parthenón, vlevo Propylaje, vpředu ódeión Héróda Attika (kolem 160 př. Kr.)

Chrám Athény Níké Chrám Athény Níké. Zde obětovali atleti po vítězství v soutěžích (konec 5. století př. Kr.) Athéna jako bohyně války (bronzová socha z Akropole, kolem 450 př. Kr.; Národní muzeum, Athény)

Chrám Parthenón Chrám Parthenón k oslavě bohyně Athény, dílo sochaře Feidia (mezi 447-432 př. Kr.)

Solónova ústava

Sparta

Sparta Vznik spartského státu Dórské kmeny pronikají na jih Peloponésu a zakládají městské státy – nejvýznamnější SPARTA (podmaňují si místní obyvatelstvo) Uspořádání společnosti ve spartském státu Půda – majetek všech (stejně jako podmaněné obyvatelstvo) Poté byla rozdělena podle počtu rodin. (každé rodině byla přidělena půda a Heilóti* zjisti, kdo to byli heilóti a perioikové) Vojenský způsob života Chlapci vyrůstali do 7.let doma,poté převzal výchovu stát.(Co to znamená spartánská výchova?) O dívky se staraly matky. (i dívky musely být zdatné) Peloponéský spolek (½ 6.stol. př.Kr.) Spojenecká smlouva se Spartou Státní zřízení sparty Za války vládli dva králové v míru rada starších.