Částicové složení látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

Atomy, molekuly Částice.
Částicové složení látek - atom a prvek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Jádro atomu Předmět: Fyzika.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AnotaceStavba atomu, složení a stroktura atomu AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák si osvojí dle PSP složení a strukturu atomu,
Model atomu.
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
Atom Molekula Iont RZ
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Stavba atomu.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
OPAKOVÁNÍ.
CHEMIE ATOM.
Ionty.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Atom Mgr. Helena Roubalová
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
CHEMIE ATOM.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stavba látek.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Atomy a molekuly.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Model atomu.
Částicové složení látek
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Model atomu.
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
CHEMICKÉ PRVKY.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Částicové složení látek Stavba atomu

Neviditelné částice hmoty Všechny látky a tělesa z nich vytvořená se skládají z částic, které nazýváme atomy. Atomy jsou základní stavební jednotkou hmoty. Jsou velmi malé, jejich průměr je okolo 0,000 000 000 1 m. Každý atom se skládá z kladně nabitého jádra a záporně nabitého obalu. Jádro je v poměru k velikosti atomu velmi malé, ale je v něm soustředěná téměř všechna hmotnost atomu. Jádra jsou složena z protonů (p+) s kladným nábojem a neutronů (n0) bez náboje. Obě částice mají přibližně stejnou hmotnost a říkáme jim nukleony. V obalu atomu se pohybují elektrony (e-) se záporným nábojem. Počet protonů v jádře a elektronů v obalu je stejný, a proto je atom elektroneutrální. He http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Atom.svg/120px-Atom.svg.png

Stavba elektronového obalu Na obr. vidíte model atomu sodíku. Modely vyjadřují zjednodušeně vybrané vlastnosti předmětu studia, který zkoumáme. Elektrony jsou v obalu uspořádány ve vrstvách. Maximální počet elektronů ve vrstvě je dán vztahem 2 · n2 nebo 2 · n · n. Proto mohou být v první vrstvě nanejvýš 2 · 1 · 1 = 2 elektrony. Vyšší vrstva se obsazuje, až je zaplněna vrstva nižší. Poslední obsazená vrstva se nazývá valenční a obsahuje valenční elektrony. Model atomu sodíku http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Electron_shell_011_sodium.png

Úkol 1: Podle modelu fosforu napiš: Počet e- atomu fosforu: Počet e- v jednotlivých vrstvách: Počet valenčních elektronů: Vypočti maximální počet e- ve 3. a 4. vrstvě: Kontrola: 15 2, 8, 5 5 18, 32 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a2/Electron_shell_015_phosphorus.png

Jádro atomu Model atomu helia 24He Počet p+ a e- je v atomu stejný a nazývá se protonové číslo Z. Píše se jako malý index vlevo dole před značkou - 2He. Součet p+ a n0 se nazývá nukleonové číslo A. Píše se jako malý index vlevo nahoře před značkou - 4He. Počet neutronů v atomu se vypočte podle vztahu: n0 = A - Z. Chemická látka, složená z atomů se stejným protonovým číslem, se nazývá chemický prvek. - + + - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Helium.png

Úkol 2: Doplň text o stavbě atomu: Atomy se skládají z ….. a ….. . V jádře jsou …… nabité ……. a neutrální …….. . Obě částice mají přibližně ……. hmotnost. V obalu jsou ve vrstvách ……. nabité ……… . Poslední …… se nazývá …….. a obsahuje …….. elektrony. Počet ……. a …….. je stejný a nazývá se ……… číslo. Součet ……. a …….. se nazývá ………. číslo. Kontrola: Atomy se skládají z jádra a obalu. V jádře jsou kladně nabité protony a neutrální neutrony . Obě částice mají přibližně stejnou hmotnost. V obalu jsou ve vrstvách záporně nabité elektrony. Poslední vrstva se nazývá valenční a obsahuje valenční elektrony. Počet protonů a elektronů je stejný a nazývá se protonové číslo. Součet protonů a neutronů se nazývá nukleonové číslo.

Úkol 3: Struktura elektronového obalu Doplň počty elektronů v jednotlivých vrstvách a uveď názvy prvků zobrazených na modelech: 17 p+ 18 no Kontrola: Chlór, 2, 8, 7 Dusík, 2, 5 7 p+ 7 no

Úkol 4: Doplň v tabulce chybějící počty částic: Prvek Počet elementárních částic protony neutrony elektrony 37Li 3 4 1123Na 11 12 1939K 19 20 919F 9 10 3580Br 35 45 Kontrola: Řešení najdeš kliknutím na příslušné políčko.

Úkol 5: Které prvky představují modely na obrázcích: 1 2 3 4 12p+ 12no 16p+ 16no 6p+ 6no 5p+ 11no http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Electron_shell_012_magnesium.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Electron_shell_006_carbon.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/Electron_shell_016_sulfur.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Electron_shell_005_boron.png/ Kontrola: 1. hořčík 2. bór 3. síra 4. uhlík