Fyziokratismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Advertisements

Trh a jeho zákonitosti.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
TEORIE VÝROBNÍCH FAKTORŮ A ROZDĚLOVÁNÍ
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
KONEC ABSOLUTISMU VE FRANCII
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
5HD_200 2.cvičení. Francie v raném kapitalismu Nantský edikt – 1598 Vláda Ludvíka XIV (*1638-  1715) hospodářská politika – Jean-Babtist Colbert ( )
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Agregátní poptávka a nabídka
John Stuart Mill (1806 – 1873).
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
VILFREDO PARETO.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Vývoj ekonomických teorií (VET) Marek Matějka Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Akademický rok 2008/2009.
Mikroekonomie I Formování trhu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_15_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Formování trhu Základní elementy trhu.
Mikroekonomie I Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Hospodářský mechanismus
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Celkový a mezní produkt
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Klasická politická ekonomie (PE)
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
TRH (tržní mechanismus)
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Úvod do historie ekonomického myšlení.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Počátky teoretického ekonomického myšlení
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
Výrobní faktory CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Politická ekonomie mezinárodního obchodu
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Makroekonomie a hospodářská politika
DUM - Digitální Učební Materiál
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Fyziokratismus

Fyziokratismus Fyziokraté jsou třetí skupinou filosofů předcházejících klasické škole . Tento směr ekonomického myšlení vznikl v  polovině 18. století ve Francii jako fyziokratismus a měl k ní nejblíže.

Fyziokraté se ostře vymezovali vůči merkantilistickému myšlení (pojetí bohatství) a především vůči Colbertově politice, která způsobila úpadek francouzského zemědělství. Ve filosofické rovině byli fyziokraté spoluautory koncepce přirozeného řádu, která vychází z existence neměnných přirozených zákonů. V souladu s touto filosofii byli zastánci hospodářského liberalismu „Laissez faire, laissez passer“ “nechte být, nechte plynout” a tedy i zastánci volného obchodu.

Podstatou fyziokratické ekonomické teorie byla představa, že jediným produktivním sektorem v hospodářství je zemědělství, které dokáže vytvořit tzv. čistý produkt (hodnota výstupu je vyšší než náklady). V tomto smyslu považovali průmysl a obchod za sektor sterilní (hodnota výstupu je stejná jako náklady).

Francois Quesnay 1694-1774 zakladatel a nejvýznamnější představitel fyziokratismu pocházel z chudé venkovské rodiny stal se vynikajícím přírodovědcem, fyziologem a především chirurgem. V roce byl 1753 jmenován osobním lékařem krále Ludvíka XV. (na jeho příkaz i markýzy de Pompadour) a povýšen do šlechtického stavu. Poslední léta svého dlouhého a plodného života prožil v ústraní a je pochován na neznámém místě.

Důvodem k tomu, že se začal ve věku téměř 60 let zabývat ekonomickými otázkami, byl neutěšený stav francouzského hospodářství. Jeho zajímavé ekonomické myšlenky našly záhy řadu stoupenců a obdivovatelů převážně ze šlechtických kruhů.

Jeho literární odkaz je relativně chudý Nejslavnější dílo: "Ekonomická tabulka" (Tableau économique) * z roku 1758 která poprvé ukázala ekonomiku jako proces reprodukce, neboli jako neustále se opakující kruhový tok zboží a peněz.

Quesnay vycházel z existence tří společenských tříd * Quesnay vycházel z existence tří společenských tříd. Vedle produktivní třídy (zemědělci) a sterilní třídy (lidé v průmyslu a obchodě) definoval třetí, tzv. nečinnou třídu (vlastníci půdy, také církev a státní úředníci atd.). Tato jeho ekonomická tabulka byla prvním ekonomickým modelem prosté reprodukce, který popisoval vzájemnou závislost jak mezi jednotlivými sektory ekonomiky, tak mezi hlavními společensko-ekonomickými třídami lidí. Vedle důležitého metodologického přínosu spočíval její zásadní význam v tom, že ukázala hospodářství jako neustálý, přirozený koloběh, který je schopen obnovovat sám sebe (prostá reprodukce) a udržovat tak společnost v rovnováze a harmonii.

reprodukční schéma – rozlišovali dvě činnosti produktivní /zemědělství/ a sterilní /řemesla a obchod – nevzniká jen se mění tvar/ - kruhový tok zboží - poptávka vlastníků musí být na dostatečné úrovni jinak se to zemědělství nevrátí. Zemědělství živí vlastníky pomocí renty X klasikové renta plyne z omezenosti nabídky půdy.

Na základě tabulky požadavek na daňovou reformu – zemědělci a řemeslníci nejsou schopni platit daně, daně mají platit jen vlastníci půdy (po revoluci odmítnuto). Fyziokraté chápali kapitál jako zálohy (zálohy do půdy, fixní zálohy a roční zálohy), náklady chápali jako reprodukci kapitálu

SHRNUTÍ Hlavní teoretický přínos fyziokratů jako první školy buržoazní politické ekonomie spočívá v tom, že přenesli zkoumání o zdrojích společenského bohatství ze sféry oběhu do sféry výroby, i když ji jednostranně zúžili na sféru zemědělské výroby.

Fyziokraté definují tzv Fyziokraté definují tzv. čistý produkt jako přebytek zemědělského produktu nad jeho výrobními náklady (v nichž figuruje mzda jako minimum existenčních prostředků jeho výrobce a zisk jako určitý druh vyšší mzdy podnikatele). Nevidí v něm však výsledek kapitalistického hospodářství v zemědělství, ale "přirozený" plod spolupráce člověka s přírodou, dar přírody resp. půdy pozemkovým vlastníkům.