Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní park Podyjí.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
BESKYDY.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Historie ochrany přírody za dob komunismu
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
Přírodní rezervace na území Ostravy
Jihomoravský kraj - procvičování
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název projektu: Vyrovnání handicapu žáků GVN J. Hradec při studiu přírodovědných disciplín praxí Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí Registrační.
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský.
Moravskoslezský kraj.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
GYMNÁZIUM T.G.MASARYKA HUSTOPEČE Přírodní rezervace na Turoldu – biologická exkurze.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jihomoravský kraj.
Jihomoravský kraj.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Příroda Benešovska.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Biosférická rezervace Gymnázium Uničov.  vápenec  Děvín 549 m n. m.
CHKO Český kras.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Olomoucký kraj přírodní poměry
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_15.
Geologický odkryv v Bruntále Michaela Kudelová 2.L.
Jihomoravský kraj.
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Poodří Chráněná oblast.
* Vyhlášení CHKO: 1978 * Rozloha: 628 km 2 * Účel ochrany: Zachovat původ krajinného vzhledu a cenných přírodních lokalit * Protéká jím řeka Berounka.
Moravskoslezské Beskydy
Cvičení na velká písmena
Rybník Řežabinec. Na území národní přírodní rezervace Řežabinec a Řežabinecké tůně je na ploše 110,7 ha chráněn rozsáhlý komplex vodních, bažinných a.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
CHKO Pálava Umístění: Jihomoravský kraj Rozloha: 83 km 2 Založeno: 19. března 1976.
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
Vypracovala:Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová Téma:AZ kvíz Lužní les Vznik:červenec - září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní.
Zpracoval : Petr Kuryviál. Děvín Největší vrchol pavlovských vrchů s nadmořskou výškou 549 metrů. Jedná se o podlouhlý hřeben s dvěma vrcholy. Na větším.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Jihomoravský.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Rozloha: 83km2 Založeno: 19. března 1976
PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Krajina České republiky
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
CHKO Pálava.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Chránění živočichové na Slovácku
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Pálava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Pálava

Pálava Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí(CHKO) byla vyhlášena v roce 1976. CHKO Pálava leží v nejteplejší a nejsušší oblasti ČR a má téměř středomořský ráz. Rozloha této chráněné oblasti zabírá 83 km2 a většina jejích nejcennějších rezervací se nachází na hlavním hřebeni Pavlovských vrchů. Pálava leží uprostřed prastaré kulturní krajiny jižní Moravy, která patří k nejdéle osídleným místům českých zemí.

Pálava Mezi dnešními Dolními Věstonicemi a Pavlovem existovala pravěká tábořiště lovců mamutů, po nichž zbyly nejen skládky mamutích kostí a pozůstatky ohnišť, ale i světoznámá soška Věstonické Venuše. Tato soška byla nalezena 13.6.1925 a má nevyčís- litelnou hodnotu. Je vyrobena ze směsi vody, hlíny, vápence a kostí. Stáří je asi 30 000 let.

Pálava Nejvyšším vrcholem Pálavy je Děvín(554 m n.m). Jedná se o podlouhlý hřeben mezi Dolními Věstonicemi a Klentnicí. Bělostné vápencové skály se tu střídají se stepními trávníky a dubohabrovými lesy. Je odtud vidět velká část jižní Moravy a Dolního Rakouska. Nachází se tu vysílací věž.

Pálava Pro Pálavu jsou mj. typické i 3 romantické zříceniny středověkých hradů. 1. Sirotčí hrádek na Stolové hoře

Pálava 2. Kozí hrádek v Mikulově

Pálava 3. Dívčí hrady( Děvičky) severní hřeben Děvína O kus níž před hradem se nápadně bělají tři výrazné vápencové útesy. Podle pověsti jsou to zkamenělé dívky. Za tichých nocí se od těchto kamenů ozývá tlumený nářek.

Pálava Pálava byla vyhlášena v roce 1976 jako Chráněná krajinná oblast (CHKO). Důvodem je jedinečný krajinný ráz a unikátní přírodní podmínky. Nachází se zde mnoho vzácných teplomilných druhů rostlin a živočichů, jež zde v rámci ČR vytvářejí nejpočetnější populace nebo se u nás dokonce nikde jinde nevyskytují. Jednou z posledních lokalit slanomilné vegetace je Slanisko u rybníka Nesytu v jižní části CHKO. (slaná půda díky minerálům)

Pálava Najdeme zde druhově bohaté skalní, drnové a luční stepi(travnaté oblasti), lesostepi, teplomilné doubravy(les z dubů) a suťové lesy, dubohabřiny, v nichž jsou dvě obory pro chov zvěře. Podél řeky Dyje se střídají lužní lesy(podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody a záplavovým cyklem) s loukami a jinými mokřadními nebo vodními společenstvy.

Pálava Slanisko u Nesytu Bahenka šášinovitá Oman britský

Pálava Lužní les na Pálavě

Pálava Pouzdřanská step v CHKO Pálava

Pálava Chráněné rostliny rostoucí v CHKO Pálava Kosatec modrý, žlutý, nízký Hvozdík pálavský

Pálava Písečnice velkokvětá Šalvěj etiopská

Pálava Chránění živočichové žijící v CHKO Pálava (především hmyz-brouci a motýli, ptáci) Tesařík obrovský Roháč obecný

Pálava Kudlanka nábožná

Pálava Otakárek ovocný Otakárek fenyklový

Pálava Martináč hrušňový-největší evropský noční motýl

Pálava Orel mořský

Pálava Dudek chocholatý Vlha pestrá

Pálava Vápencový masív Pálavy ukrývá i své podzemní krásy, které byly až donedávna veřejnosti utajeny. V květnu 2004 však speleologové z Mikulova zpřístupnili v délce 3000 m největší pálavskou jeskyni Na Turoldu, která se nachází v opuštěném lomu na severním okraji města. Jeskyně je zimovištěm kriticky ohroženého druhu netopýra vrápence i jiných druhů,např.:netopýr velký, netopýr vodní, netopýr brvitý, netopýr řasnatý, netopýr vousatý, netopýr dlouhouchý.

Pálava Jeskyně Na Turoldu

Pálava Vodstvo V chráněné krajinné oblasti Pálava je celkově nedostatek povrchových i podzemních vod. K významnějším vodním plochám patří Nové Mlýny, které navazují na Pálavu při její severní hranici. V roce 1986 byla dekretem UNESCO Programu člověk a biosféra vyhlášena Biosférická rezervace (BR) Pálava. V roce 2003 byly završeny snahy o rozšíření území biosférické rezervace vznikla tak podstatně větší Biosférická rezervace Dolní Morava.

Pálava Nové Mlýny

Pálava Otázky: 1.V kterém roce byla Pálava vyhlášena CHKO? 2.Jak se jmenuje soška nalezená v této oblasti? 3.Jak se jmenuje nejvyšší vrchol Pálavy? 4.Jmenuj aspoň jeden hrad nacházející se v této oblasti. 5.Jmenuj 3 chráněné rostliny rostoucí na Pálavě. 6.Jak se jmenuje největší vodní plocha v CHKO? Otázka pro bystré hlavy: Co je to lužní les?

Pálava Zápis: -Pálava byla vyhlášena chráněnou krajinnou oblastí v roce 1976 -existovala zde pravěká tábořiště lovců mamutů, po nichž zbyly skládky mamutích kostí a pozůstatky ohnišť -byla zde nalezena soška Věstonické Venuše -nejvyšším vrcholem Pálavy je Děvín(554 m n.m) -najdeme zde 3 zříceniny středověkých hradů-Sirotčí hrádek, Kozí hrádek, Dívčí hrady(Děvičky) -vyjímečné jsou zdejší stepi, lesostepi ,doubravy, lužní lesy a slanisko -rostou tady tyto chráněné rostliny:-nízký kosatec modrý a žlutý -hvozdík pálavský -písečnice velkokvětá -šalvěj etiopská

Pálava Zápis: -žijí tu tito chránění živočichové:-roháč obecný -tesařík obrovský -kudlanka nábožná -otakárek feniklový -orel mořský -dudek chocholatý -netopýr vrápenec -nejdůležitější vodní plochou jsou Nové Mlýny -v roce 1986 byla Pálava vyhlášena Biosférickou rezervací,která byla v roce 2003 rozšířena na Biosférickou rezervaci Dolní Morava

Pálava Prameny: Vše platné ke dni 20.1.2012 http://itras.cz/palava/ http://cestovani.idnes.cz/igcechy.aspx?r=igcechy&c=A050615_113547_igcechy_tom http://www.mikulov.cz/turistika/aktivni-pobyt/pesi-turistika/chko-palava/ http://www.palava.ochranaprirody.cz/wps/portal/cs/palava/o-sprave-chko/!ut/p/c5/hc_LboMwEAXQL6ps82ZpMBjIg0eCAG8qklDLxdhtqaqEry_ZVa2iziyPrmYuYGBd1X8J3n8KrXoJWsCc53xb-nZsW5D6NYbpxo-c6kBQnrurdz_9aNqr1yYO6tCAFP2TzgDjUp_WOw05j1eiMScRqeYlgDI5GVmeUhFlB42jXSKfJuXeimCE59LsuCaTOgr7o12KUroSplShRgzW9pXCeRMaXavQhd08g7LliopZxPP7xatJWMjK4S_uTpsxaO59H34I99Zv_9vv7vDBYAj2iZ4G8Da1yzBW3jfF6fMi/dl3/d3/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/ Vše platné ke dni 20.1.2012

KONEC