Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy ekonomie
Advertisements

Vize, Strategie, Cíle.
O co se snaží makroekonomická teorie?
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Alternativní cíle firmy
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Fiskální a monetární politika
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Mikroekonomie I Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Hospodářská politika.
Cvičení - Úvod do studia ekonomické teorie
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Makroekonomie a hospodářská politika
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A13 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvoření listopad.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl.
Makroekonomie I ( Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Proč studovat makroekonomii?
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Tomáš Paleta Katedra ekonomie
Chicagská škola Rozvoj od 30. let 20. století
Ekonomicko – správní fakulta v Brně Katedra podnikového hospodářství KONKURENCESCHOPNOST PODNIKU VE VZTAHU K ROZVOJI MANAGEMENTU Ing. Viliam Záthurecký,
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_88 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
MAKROEKONOMIE HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA STÁTU, JEJÍ CÍLE A ÚČINNOST
Ekonomie, makro a mikroekonomie Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika. Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Ing. Veronika Dostálková MBA
FILOsOFIE A VĚDA.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Hospodářská politika státu
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Úvod, základní principy a cíle
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Organizace.
Makroekonomie a hospodářská politika
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Makroekonomie Základní východiska zkoumání

O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit reálné jevy v ekonomice (národním hospodářství). –Zhodnotit, zda jsou tyto jevy v souladu s našimi očekáváními… –…a pokud nejsou, pak se snaží doporučit tvůrcům hospodářské politiky přijetí opatření, která povedou k požadovanému stavu národního hospodářství… –…a pokud jsou, pak se snaží doporučit tvůrcům hospodářské politiky přijetí opatření, která povedou k udržení tohoto stavu národního hospodářství.

Narážíme však na problém… …některé jevy mají více vysvětlení (interpretací, výkladů), ale které je tedy to správné? …každé vysvětlení poskytuje různé hodnocení a hlavně navrhuje různé (často i protichůdné) kroky k nápravě současného stavu ekonomiky O různých teoriích mohou diskutovat ekonomové na kongresech či v odborných médiích… …ale v praxi je nutné, aby někdo na základě těchto teorií provedl konkrétní kroky a opatření, jež budou mít dopad na celou společnost. Jakou teorii si ale vybrat? Komu máme věřit? Co máme dělat? Toť otázka… Jakou teorii si ale vybrat? Komu máme věřit? Co máme dělat? Toť otázka…

Jak chápat ekonomické teorie? Veškeré ekonomické teorie jsou v podstatě různými výklady reálných či očekávaných jevů v ekonomice a jsou vždy založené na určitých předpokladech Těmito předpoklady jsou například: platnost základních ekonomických zákonů, předpoklad rigidity určitých veličin (ceteris paribus) nebo určité události, jež jsou příčinou určitého (většinou očekávaného) chování různých subjektů. Ekonomická teorie pak popisuje, že za daných podmínek se bude popisovaný jev vyvíjet určitým předpokládaným způsobem

Jsou zde však rozpory… Důvodem rozporuplnosti různých teorií není jen to, že by předpovídaly jiný vývoj popisovaného jevu, ale i to, že často vycházejí také z různých předpokladů. Například keynesiánci a neoklasici se často neshodnou, protože jedni preferují krátkodobý pohled a druzí dlouhodobý pohled na realitu. Tak může být často mnoho teorií správných (avšak každá je založena na jiných předpokladech), otázkou je však, kterým předpokladům odpovídá realita, a kterou teorii tedy v praxi aplikovat…

…tím se dostáváme k praktickým problémům makroekonomické teorie: Jakými ukazateli popsat a jak zhodnotit současný stav ekonomiky/společnosti? Popisují tyto ukazatele současný stav, nebo snad díky určitému zpoždění již stav minulý? Jak tyto ukazatele interpretovat a k jaké teorii/teoriím „přiřadit“ výsledky této interpretace? Jaká opatření by podle této teorie měla být provedena? Jsou tato opatření přijatelná společensky, politicky, morálně, atd.?

Zasahovat či nezasahovat? Otázka nutnosti státních zásahů do ekonomiky je neustále předmětem mnoha diskuzí. Faktem je, že všechny subjekty svým chováním do ekonomiky zasahují a ovlivňují ji (defacto ji také vytvářejí). Jde však o to, zda má být toto chování centrálně kontrolováno (regulováno). Užitečnost makroekonomické teorie je tedy také v tom, že odhaduje, jaké důsledky bude mít chování určitých (agregovaných) subjektů na celé hospodářství či jeho určitou část. Na základě toho se můžeme rozhodovat, zda dané chování podpoříme, či eliminujeme.