Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Advertisements

Voda a její okolí.
Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími atmosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
KYSLÍK.
VY_32_INOVACE_13_VZDUCH Anotace Rozšíření poznatků o vzduchu Autor
Krajina a životní prostředí
ATMOSFÉRA.
 člověk vypouští zplodiny do ovzduší, ty potom brání odchodu slunečního záření a působí jako skleník, pokud by se znečištění nesnížilo, tak hrozí oteplení.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VZDUCH.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Filip Bordovský.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Vznik a vývoj atmosféry Země
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Vzduch Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Atmosféra.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Problémy Ozónové vrstvy.
ATMOSFÉRA.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková ATMOSFÉRA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková 1

Jméno autora: Jitka Dvořáková Datum (období) vytvoření: prosinec 2011 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: člověk a příroda Obor: přírodopis Tematický okruh: neživá příroda Učivo: Země – vznik a stavba - atmosféra Očekávané výstupy: Objasní pojem atmosféra, její vliv na vývoj a stavbu Země. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčové slovo: Atmosféra Druh učebního materiálu: prezentace k učivu, test k ověření znalostí učiva Cílová skupina: Žák II. Stupně, 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání - druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

stratosféra (50 km) , je zde zvýšené množství ozónu VZDUŠNÝ OBAL ZEMĚ vrstvy atmosféry : troposféra (15 km) stratosféra (50 km) , je zde zvýšené množství ozónu ozonosféra (15-30 km) pro organismy nejdůležitější TROPOSFÉRA

Složení vzduch v spodní vrstvě atmosféry 78% dusíku 21% kyslíku 1% vzácné plyny 0, 03% oxid uhličitý na zachování této rovnováhy se podílejí organismy: rostliny - fotosyntézou všechny ostatní - dýcháním

Oxid uhličitý - stoupá jeho množství !!! - důsledek spalování ropy, uhlí a zemního plynu tzv. fosilních paliv - skleníkový jev, který snižuje únik tepelného záření ze Země do vesmíru (změny podnebí, tání ledovců, zatopení oblastí)

OZON - zachycuje ve vyšších vrstvách atmosféry ultrafialové záření, tím chrání organismy - freony ničí ozon, obsahují chlor, vyskytují se ve sprejích, ledničkách a ostatních chladících zařízeních V případě zvýšeného UV záření hrozí vznik rakoviny kůže a ohrožení života organismů.

VODNÍ PÁRA 0 % – 4 % celkového objemu vzduchu Vodní srážky: déšť sníh kroupy … Dle teplotních podmínek.

TEPLOTNÍ INVERZE = teplotní zvrat čím větší výška, tím teplota klesá teplý vzduch stoupá vzhůru studený klesá k zemi Při teplotní inverzi dochází k zvratu, to znemožní normální proudění vzduchu a rozptyl nečistot v ovzduší (v nížinách může být chladno a mlha a na horách svítí slunce).

ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ - sopečná činnost – popílek, kouř - lidské činnosti – automobily, průmysl, topení Oxid siřičitý a oxid dusíku, ozon….

1./ Která z vrstev atmosféry je nejdůležitější pro život organismů? tratosféra troposféra pedosféra ozonosféra litosféra geosféra 2./ Kterého plynu je ve vzduchu obsaženo nejvíce? Nakresli kruhový graf a popiš. 3./ K čemu slouží ozon a co jej poškozuje? 4./ Jak se chráníme před škodlivým UV zářením? 5./ Vyskytuje se v atmosféře vodní pára? 6./ Pokus se popsat co teplotní inverze a jak vzniká? 7./ Jakým způsobem lidé znečišťují ovzduší, co k tomu přispívá?