Udržitelný nerůst Mgr. Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno 15.7.2012 | LA SZ Výštice kresby: Katka Jelínková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Environmentálna politika v SR; Ružomberok Environmentální politika v ČR Ing. Vladislav Bízek, CSc. Ředitel inženýrsko-konzultační společnosti.
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
Mezinárodní konkurenceschopnost, její faktory a aplikace na ČR
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
a víceúrovňové vládnutí
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Kritika konceptu udržitelného rozvoje
Sociální politika a Welfare State
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Společnost vědění/učící se společnost
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Společenská odpovědnost organizací
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Politika zaměstnanosti Programové návrhy ČSSD „Nezaměstnanost je sociální zlo“ Lord Beveridge , Kulturní dům Krakov.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
IEEP IREAS Ekologická daňová reforma – mýtus a realita Optimální fiskální politika nebo efektivní environmentální politika: politický oxymorón? Univerzita.
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Magické slovo Sustainability  Udržitelnost je jako „megatrend“ hlavním strategickým tématem kterékoliv stavební firmy, pojmy udržitelná strategie, finance,
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Nástroj změny v místním prostředí
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Úvod, základní principy a cíle
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Udržitelný nerůst Mgr. Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno | LA SZ Výštice kresby: Katka Jelínková

Na úvod pár otázek … Kdo má pocit, že ví, co znamená pojem udržitelný nerůst? Kdo si myslí, že je udržitelný nerůst nutný? Kdo si myslí, že je udržitelný nerůst možný? Kdo si teď dovede představit udržitelný nerůst jako součást politického programu SZ? Kdo si ho dovede v programu SZ představit dlouhodobě?

Zdroje nerůstové argumentace ekologická/environmentální etika, spiritualita, etika anti-utilitarismu psychologie, kritika životního způsobu založeného na závislosti či posedlosti růstem, kritika ekonomismu, Easterlinův paradox bioekonomie, ekologická ekonomie industriální ekologie, Jevonsův paradox kritika rozvoje, včetně tzv. developmentalismu demokracie, vč. otázek technologického rozvoje téma spravedlnosti, ekonomické, sociální i environmentální, vnitro- i mezigenerační, nerůst nerovností (volně dle Demaria et al. 2012)

Možné výklady nerůstu (dle van den Bergh 2011 – sympatizující kritik udržitelného nerůstu) nerůst, resp. snižování HDP (pouze by-produkt, nikoli hlavní motiv) nerůst spotřeby (výrobků a služeb, a tedy i přírodních zdrojů) nerůst pracovní doby (součást návrhů nerůstových politik, nikoli hlavní cíl) radikální nerůst (celý soubor radikálních změn v celé ekonomice – preferencí, trhů, vlastnictví atd.) fyzický nerůst (zmenšení fyzického objemu ekonomiky) nerůst GDP fetišismu, a-growth

Definice nerůstu „politický slogan s teoretickými důsledky.“ (Latouche 2010:519) „sociálně spravedlivé postupné snižování produkce a spotřeby, které zvyšuje lidskou spokojenost a zlepšuje ekologické podmínky na lokální i globální úrovni, v krátkodobém i dlouhodobém horizontu.“ (Schneider et al. 2010:512) „sociálně spravedlivý (eqitable) a demokratický přechod k menší ekonomice s menším množstvím produkce a spotřeby.“ Martínez-Alier et al. (2010:1742) „Udržitelný nerůst může být z ekologicko-ekonomické perspektivy definován jako sociálně udržitelné a spravedlivé snižování (a případně stabilizace) [materiálového a energetického] průtoku na úrovni společnosti.“Kallise (2011:874) (Průtok je přitom dle Dalyho (1996) vymezen jako hmota a energie, kterou daná společnost/společenský systém vytěží, přepraví, přerozdělí, spotřebuje, a vrátí zpět do prostředí ve formě odpadu.)

Specifika nerůstu explicitní opozice současnému mainstreamovému ekonomickému systému (X koncept udržitelného rozvoje, zelené ekonomiky apod.) ambice ovlivnit také celospolečenskou úroveň (X dobrovolná skromnost) napřed sociální hnutí, až následně akademická reflexe (X jednotlivé myšlenky a argumenty samozřejmě starší) zastřešující rámec úvah, ne konkrétní program či soubor opatření – konkrétní opatření by měla být výsledkem celospolečenské debaty cílem v prvé řadě vytvořit prostor pro kritickou reflexi a celospolečenskou debatu o současném systému, v rámci ní pak hledat konkrétní řešení

Některé návrhy politik snížení počtu pracovních hodin instituce zajišťující minimální zdravotní a ekonomické zajištění, např. základní příjem politiky v oblasti práce, které umožní menší tlak na produktivitu a vyšší zaměstnanost v sektorech jako je školství či zdravotnictví redistributivní zdanění, zdanění mezinárodních kapitálových transakcí a větší kontrolu daňových rájů, které umožní získat finance na potřebné změny v dalších sektorech zavedení lokálních komplementárních měn, podpora místních potravin decentralizaci bank a finančních institucí zdanění environmentálních škod, emisí CO 2 a jaderné energetiky zavedení caps na emise CO 2, spotřebu energie i materiálů a znečištění moratoria na další těžbu některých zdrojů a budování nové infrastruktury zákaz některých velmi škodlivých aktivit, včetně zákazu reklamy (dle Kallis 2011)

Politické projevy nerůstu Francie 2000: počátky současného hnutí nerůstu 2002: prezidentský kandidát Pierre Rabhi: udržitelný nerůst 2005/2006: Partir pour la decroissance (PPLD) 2007/2008: Association d‘Objecteurs de croissance (AdOC) –Mouvement d‘Obejcteurs de Croissance (MOC) 2007: prezidentský kandidát José Bové 2009: volby do Evropského parlamentu, kampaň Evropa – nerůst 2010: Parti des Objecteurs de Croissance (POC) 2012: prezidentský kandidát Clément Wittman Více viz Baykan (2007) Belgie 2009: Mouvement politique des Objecteurs de Croissance (MPOC)

Zdroje zahraniční Baykan From limits to growth to degrowth within french green politics. Environmental Politics, Volume 16, no. 3, pp Daly, H. E Beyond growth: the economics of sustainable development. Boston: Beacon Press. Demaria et al What is degrowth? From an activist slogan to a social movement. Environmental Values, in press. Kallis G In defence of degrowth. Ecological Economics 70 : Latouche S Degrowth. Journal of Cleaner Production 18 : Latouche S. Malé pojednání o poklidném nerůstu. Za tratí Martinez-Alier J Sustainable degrowth: Mapping the context, criticism an future prospect of an emergent paradigm. Ecological Economics 69, pp Schneider F. et al Crisis or opportunity? Economic degrowth for social equity and ecological sustainability. Introduction to this special issue. Journal of Cleaner Production, Volume 18, Issue 6, pp Další informace, videa, odkazy atd. - web skupiny Research and Degrowth: - nerůstová encyklopedie:

Další zdroje česky Latouche, Serge (2012): Malé pojednání o poklidném nerůstu. Za tratí, Beroun. Johanisová, Naďa (2012): Spor o ekonomický růst: K otázkám dluhu, životního prostředí a ekonomického (ne)růstu. Respekt, roč. 23, č. 19, , str Johanisová, Naďa (2011): Růst, či nerůst? Sedmá generace, roč. 20, č. 1, str. 3 – 5. Johanisová, Naďa (2010): Nerůst, odrůst, úbytek: Západní hnutí Decroissance navrhuje, jak uniknout ekonomii. A2, kulturní čtrnáctideník, č. 8 r. 6, str. 35. Fraňková, Eva (2012): Nerůst jako příležitost klást si podstatné otázky. Britské listy, Fraňková, Eva (2012): Pro myšlenku nerůstu je krize přínosem. Rozhovor s Françoisem Schneiderem. Sedmá generace, roč. 21, č. 1, str. 7 – 10. Fraňková, Eva (2011): Prosperita bez ekonomického růstu. Sedmá generace, roč. 20, č. 1, str. 8 – 9. Více viz český web:

Díky za pozornost Kontakt: Eva Fraňková Katedra environmentálních studií FSS MU Brno Joštova Brno