Commedia dell'arte znamená (přeloženo z italštiny)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Móda za 1. světové války Zlatý věk
Advertisements

(Literární výchova - 7. ročník)
Řecké divadlo Dějepis 2. stupeň
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Kdo to byl William Shakespeare
KLASICISMUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_371_Česká literatura 18. a 19. století AUTOR: Mgr. Markéta.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
COMMEDIA DELL´ARTE Italská improvizovaná komedie (Tato prezentace je určena pro studující oboru Taneční a pohybové divadlo a výchova) Václav Cejpek -
Josef Kajetán Tyl
Literatura období klasicismu
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
2. V zajetí řádu klasicismu 3. Jen konat povinnost Ó krutý hlase cti! Čím přimět tě k té ráně! Pierre Corneille.
Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585.
ITALSKÉ DIVADLO V 18. STOLETÍ
Baroko v Evropě Itálie Torquoto Tasso/ /, dvorský básník /inspiroval J.W.Goetha-drama:T.Tasso/ Nábožensko-hrdinský epos:Osvobozený Jeruzalém/25.
DIVADLO – Zpracovali: M. Richtrmoc, 1.B a A. Slezáková, 1.A
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
22. základní škola Na Dlouhých 49 Plzeň
37.1 Drama, hudebně-dramatické žánry
2. Sentimentalismus a preromantismus
Řecké divadlo.
2. V zajetí řádu klasicismu
William Shakespeare 1564 *
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
D R A M A Mgr. Michal Oblouk. DRAMA Slovo odvozeno z řeckého pojmenování dráma = čin, jednání, skutek Literární dílo určené k jevištnímu provedení Divadelní.
Molière Anna Coufalová C1B.
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
KAREL ČAPEK BÍLÁ NEMOC Helerová, C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
COMMEDIA DELL´ARTE Italská improvizovaná komedie.
S TAROŘECKÉ DRAMA Úplné počátky nejasné Obrat r. 534 př. n. l. – v Athénách poprvé vyhlášena soutěž o nejlepší tragédii Vyvinulo se z řecké rituální písně.
Divadlo španělského zlatého věku 2
Divadlo By : Vanessa Thorne.
FRANCOUZSKÁ RENESNACE
Náš mazlík Husky Autor: David Pšenička.
Italská improvizovaná komedie
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
TÉMA: PROJEKT DIVADLO - MOLIÉRE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
BAROKO významní představitelé
ITALSKÉ DIVADLO V 18. STOLETÍ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Commedia dell'arte znamená (přeloženo z italštiny) „komedie profesionálních herců“. Jde o druh improvizovaného divadla barokní Itálie. Největšího rozmachu dosahovala v letech 1570-1650. Kočovné herecké společnosti commedie dell'arte ovlivnily herce a dramatiky ve všech evropských zemích, kam doputovaly.

HLAVNÍ ZNAKY Komedie dell'arte je založena na pevných, ustálených charakterech postav a improvizaci. Existovaly typy postav, které se objevovaly v každém představení (s mírnými změnami). Všechny postavy měly vlastní masku, takže obecenstvo je hned poznalo. Před vystoupením se dohodla pouze jakási osnova děje (zápletka, konec), které se všichni drželi, ale samotné dialogy byly dílem herců přímo na jevišti. Představení tedy bylo spontánní a schopné pružně se přizpůsobit konkrétním reakcím diváků

3 skupiny postav VECCHI – STAŘÍ MUŽI,PÁNI (Pantalone, Dottore, Capitano) Brání mladým v lásce. Služebnictvo jim dělá všelijaké potíže. ZANNI – SLUHOVÉ (Brighella,Pedrolino,Harlekýn,Kolombína) Zanni jsou sluhové, které najal jeden z pánů. INNAMORATI – MILENCI Nemívali masky a byli oblečeni dle poslední módy. Zamilují se a po různých peripetiích a trápení (hlavně ze strany starých) jsou na konci hry konečně spolu. Většinou byly dva páry milenců .

POSTAVY KOMEDIE DELL‘ARTE Harlequin,Pantalone,Pulcinella,Colombina

HARLEKÝN - ARLECCHINO (ZANNI) Harlekýn (Arlecchino) je komickým sluhou jednoho z pánů, velmi oblíbený u publika. Většinou bývá zamilovaný do Kolombíny, ale jeho touha soupeří s hladem či strachem z pána. Je mazaný až zlomyslný, často myslí hlavně na sebe. Diváci ho poznají podle mnohobarevného kostkovaného obleku a černé škrabošky.

HARLEKÝN A KOLOMBÍNA

KOLOMBÍNA (ZANNI) Je služka zaměstnaná u pana Pantalona, stará se o jeho dceru. Pomáhá jí vyjádřit její city k milému, zařizuje schůzky a odstraňuje jim Pantalona z cesty. Ten jí také často dělá neslušné návrhy.Bývá nejchytřejší ze všech, umí intrikovat a klamat. Zároveň je mileneckým protějškem Harlekýna, kterého občas využívá ku prospěchu milencům. Její představitelky se velmi silně líčily kolem očí, ale masku nenosily. Obléká se do záplatovaných šatů.

PANTALONE (VECCHI) Jeho kostým je červený, má plášť. Je lakomý, chlípný a bohatý obchodník. Je otcem jednoho z milenců (častěji má dceru). Dělává se mladším a dvoří se jedné z mileneckých postav. Jindy má zase mladou ženu, které připadá odporný. Jeho sloužící mu provádějí nejrůznější naschvály a pokaždé ho napálí. Jeho kostým je červený, má plášť.

DOTTORE – DOKTOR (VECCHI) Je právníkem nebo lékařem. Je velmi bohatý. Myslí si, že všechno ví. Neustále se snaží předvádět své znalosti, střílí latinské a řecké citáty. Postrádá ale smysl pro logiku, jeho myšlenky nemají spojitost. Také je extrémně požitkářský (jídlo, víno či ženy), dělá si kruté žerty z opačného pohlaví. Nejčastější jsou dialogy s Pantalonem, ať už jako přítelem nebo protivníkem. Nosí černý doktorský talár.

PIEROT Pierot je původní postava francouzského lidového divadla. Většinou se objevuje v pantomimě, obvykle je to komická postava, často zhrzený milovník. Vystupuje v dlouhých bílých šatech s velkými knoflíky, se širokým bílým baretem a bíle nalíčeným obličejem. PIEROT

Vliv komedie dell'arte Mnoho spisovatelů použilo vytvořené postavy ve svých dílech. Ku příkladu William Shakespeare(Bouře,Prospero=Dottore) Molière (Lakomec, Lakomec=Pantalone) Edmond Rostand (Cyrano de Bergerac, de Guiche=Capitano) Carlo Goldonni (Sluha dvou pánů, Pantalone, Brighella) J.K.Tyl (Strakonický dudák, Pantalon Vocilka)