Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost."— Transkript prezentace:

1

2 VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

3 Divadlo Járy Cimrmana Divadlo, které se od svého začátku snaží obnovit památku jednoho velkého Čecha – Járy Cimrmana. Tento vynikající lékař, učitel, básník, novinář, spisovatel, vynálezce, detektiv, řemeslník… se proslavil snad ve všech světových oborech. Ke smůle všem je tato postava vymyšlená. Autoři tohoto divadla však českou veřejnost naprosto zmátli, velká část si myslí, že J. C. skutečně existoval.

4 Vznik divadla 1966 – vznik divadla – myšlenka Jiřího Šebánka S nápadem přišel za Zdeňkem Svěrákem, Ladislavem Smoljakem a Miloňem Čepelkou. 1967 – první divadelní představení Divadlo se několikrát stěhovalo po celé Praze, dnes se nachází v divadle na Žižkově. Ve všech hrách hrají pouze muži (i ženské role).

5 Divadelní hry Afrika, Akt, České nebe Blaník, Dlouhý, Široký a Krátkozraký Hospoda na mýtince, Vyšetřování ztráty třídní knihy Dobytí severního pólu, Lijavec Vražda v salónním coupé, Švestka Záskok, Němý Bobeš Cimrman v říši hudby, Posel z Liptákova

6 O divadle Autoři her jsou Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. L. Smoljak v roce 2010 zemřel. Velká většina herců tohoto divadla nejsou původně herci. Velkým problémem divadla je vysoký věk herců, v poslední době jich několik zemřelo (L. Smoljak, P. Vondruška…)

7 V čem hledat úspěch Během pár let se stalo Divadlo Járy Cimrmana slavným. Autoři si zakládají na inteligentním humoru, diváci často musí zapojit své znalosti, bez kterých velkou část scének nepochopí. Divadlo hostuje po celé ČR, několikrát se objevilo i ve Zlíně (cena lístku cca 500,-). Vždy je během pár hodin beznadějně vyprodáno. Jára Cimrman se stal v ČR legendou.

8 Datum vytvoření: 5. 11. 2011 Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: ČJ Anotace: Po ověření tohoto materiálu žáci pochopí humor tohoto divadla, poznají autory her a fungování celého divadla.


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google