Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585."— Transkript prezentace:

1 William Shakespeare *1564 ve Stratfordu nad Avonou †1616 ve Stratfordu nad Avonou

2 Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585 se připojil ke kočovným divadelníkům spolumajitel jedné z nejlepších divadelních společností, která roku 1599 začala hrát v divadle Globe; autor skoro 40 dramat – tragédií, komedií i historických her; říká se, že takový počet dramat nemohl zvládnout Shakespeare sám, že mu pomáhal i filozof Francis Bacon.

3 Dílo 1. období – do roku 1600 Komedie: Komedie plná omylů;
Zkrocení zlé ženy; Sen noci svatojánské; Mnoho povyků pro nic; Veselé paničky windsorské…

4 Hry inspirované antickými a anglickými dějinami:
Jindřich IV.; Jindřich VI. ; Richard II.; Richard III.; Julius Caesar… První tragédie: • Romeo a Julie

5 2. období – 1601 – 1608: Tragédie, ve kterých se stupňuje intenzita a naléhavost tragických osudů hrdinů i společnosti: - Hamlet, kralevic dánský; Othello, mouřenín benátský; Král Lear; Macbeth; Tragédie s antickým námětem: Antonius a Kleopatra.

6 3. období – po roce 1608 Tragikomedie a romance s pohádkovými motivy:
- Cymbelín; Zimní pohádka; Bouře; • Sonety

7

8 Znaky jeho díla Porušil tradiční jednotu času, místa a děje;
střídá prózu s verši – ty jsou psány blankversem – pětistopým nerýmovaným veršem; líčí kladné i záporné vlastnosti hrdinů, mísí tragické i komické prvky; rozporuplné a živoucí postavy, postavy jsou psychologicky rozpracované; vynikají ženské postavy, charakteristické rázností a samostatností, často představují opak středověkého pojetí ženy-světice; Shakespeare stylově odlišuje jazyk svých postav.

9

10 Romeo a Julie Děj se odehrává ve 14. století v italském městě Verona;
dva šlechtické rody - Montekové a Kapuleti; Velký svár těchto dvou rodů po mnoho let; tragická láska dvou mladých lidí ze znepřátelených rodů.

11 Děj Děj jedné z nejznámějších Shakespearových tragedií Romeo a Julie se odehrává ve Verone vleklý spor mezi dvěma slavnými rody – Capulety a Monteky. Jednoho dne se na plese setká Romeo, syn Monteka, se čtrnáctiletou dcerou rodiny Capuletů Julií. Oba se do sebe okamžitě zamilují a druhý den se nechají tajně oddat. Ještě v den svatby však Tybalt, Juliin bratranec, zabije Romeova přítele Mercucia a Romeo následně zabije Tybalta, za což je vyhoštěn z města.

12 Aby se Julie vyhnula svatbě s hrabětem Parisem, za kterého ji chce provdat její otec, vypije nápoj od otce Vavřince, který je oddával. Po jeho požití Julie vypadá, jako by zemřela,i když jen spí.Když se Romeo vrátí do Verony, objeví Julii, o které je přesvědčený, že je mrtvá, a proto se rozhodne také zemřít - otráví se. Julie se probudí,najde vedle sebe mrtvého Romea. Uchopí jeho dýku a probodne se. Touto tragedii skonči věčný spor mezi oběma znepřátelenými rody

13 Hlavní myšlenka: To, co je bohatší, než se dá popsat,
netřeba ještě přikrášlovat slovy. Jen chudák změří svoje bohatství. Suma mé lásky je tak nekonečná, Že bych se nikdy nedopočítala

14 William Shakespeare Zemřel 23. dubna 1616;
jeho ostatky byly uloženy dva dny po jeho smrti v kapli Holy Trinity Church.

15 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585."

Podobné prezentace


Reklamy Google