ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČANSKÁ SPOLEČNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

ÚVOD DO ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I VÝVOJ NEZISKOVÉHO SEKTORU V ČR.
Veřejná moc a veřejná správa
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Základy veřejné správy
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČAN A OBČANSTVÍ
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Veřejná správa – úvod.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
ÚVOD Management a marketing
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČAN A JEHO OBEC Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Členění a organizace veřejné správy
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Právní forma organizace
Marketingové prostředí
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Demokracie a její hodnoty
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Občanská společnost VY_INOVACE_32_OBN_920 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: leden 2013 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Občanská práva a povinnosti
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Občanská práva a povinnosti
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Práva a svobody a veřejná moc
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Zásahy do tržního mechanismu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ OBČANSKÁ SPOLEČNOST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009

„NECHCEME TU ŽÁDNÝ KLONDAJK!“ PŘÍBĚH ZE ŽIVOTA „NECHCEME TU ŽÁDNÝ KLONDAJK!“ Na břehu Zlatého potoka nedaleko Kašperských hor na Šumavě jsou naleziště zlata. Podle geologického průzkumu, který provádí kanadská firma TVX Gold Inc., by těžba zlata v této oblasti byla rentabilní. Pokud by se zde zlato těžilo, místním občanům by to přineslo řadu výhod: zlepšení infrastruktury ve městě, zvýšení tržeb ve městě, zvýšení možností zaměstnání, nárůst oběhu zboží a rozšíření sortimentu. Přesto jsou obyvatelé Kašperských hor proti těžbě. Výhody na jedné straně jsou provázeny řadou nevýhod na straně druhé: devastace krajiny a neporušené přírody ukládáním vytěžené hlušiny v krajině, jež by měla být krajinou turistického ruchu, nebezpečí úniku jedovatého kyanidu používaného v chemičce při úpravě železné rudy by mohlo znamenat zamoření pramenů řek, které jsou zdrojem pitné vody.

PŘÍBĚH ZE ŽIVOTA Mají občané naději na ochranu (možná dokonce záchranu) svého životního prostředí? Jakým způsobem mohou dát najevo, že nesouhlasí s těžbou zlata ve svém regionu? Mají možnost ovlivnit budoucnost svého kraje? +

OBČANSKÁ SPOLEČNOST „Záruka práv člověka a občana vyžaduje existenci veřejné moci; tato moc je tedy zřízena ve prospěch všech a ne tedy k osobnímu užitku těch, kterým je svěřena.“ článek XII. Deklarace práv člověka a občana „Občan (lat. civis) je člen obce, ten, kdo užívá práva a plní povinnosti definované zákony a mravy obce: Občanství je především výsledkem společenské integrace, takže civilizovat nejprve znamená „udělat občanem.“ Gérard Durozoi a André Roussel +

OBČANSKÁ SPOLEČNOST Občanská společnost není jen „společnost občanů“ ani „protiklad státu“. Občanská společnost představuje sociální „meziprostor“ mezi světem soukromých, neekonomických zájmů a „světem“ státu. Je vždy oblastí veřejnou. +

OBČANSKÁ SPOLEČNOST V moderní době se realizuje formou různých občanských organizací, sdružení, spolků atd., které jsou výrazem iniciativ občanů pro vyjádření jejich konkrétních zájmů v rámci celé pospolitosti. V našem případě občané založili sdružení občanů Kašperských hor pro zachování přírodního prostředí. +

RYSY OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI Všechny iniciativy občanů vyjadřují zájmy občanů v rámci principů vlády zákona, tzn., že jsou výrazem právně garantovaných individuálních práv a svobod. Tato práva a svobody občanů jsou v OS uplatňována prostřednictvím horizontálně působících společenských institucí (organizací, asociací, spolků atd.) a nikoli vertikálně působících vztahů (tj. na principu nadřízenosti a podřízenosti). Tím dochází k omezování a relativizování primárně mocenské funkce státu. +

RYSY OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI Řada problémů je řešena bez toho, že by se nejdříve musely stát předmětem politického boje. Tím se brání či zamezuje tendencím například politických stran převést původně věcný problém na stranický spor, kdy je pak tento problém posuzován z hlediska výhodnosti či nevýhodnosti pro určitou stranu. Struktura občanské společnosti (vztahy a její instituce) musí být nezávislá na státní moci. +

RYSY OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI Stát nezasahuje do jejích aktivit (pokud nejsou v rozporu se zákonem), nejsou na státu závislé ani ekonomicky – prostředky získávají ze soukromých zdrojů, od sponzorů, nadací apod. Stát však může některé jejich aktivity dotovat a může vytvořit příznivé podmínky, aby neziskové organizace mohly co nejlépe fungovat. +

FUNKCE OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI brání tomu, aby stát pronikal i do sféry, jež mu nepřísluší, tzn. do zájmových veřejných aktivit občanů, prostřednictvím institucí OS dostává politická sféra nejspolehlivější zpětnovazební signály, protože občané svými aktivitami upozorňují na problémy, které pociťují jako palčivé, a tím nutí politiky, aby se jimi zabývali, OS je „školou“ demokracie – umožňuje účast občanů na rozhodování a řešení problémů, posiluje vědomí odpovědnosti a sounáležitosti občanů za „své věci“. +

SHRNUTÍ OS je pospolitost občanů, která umožňuje jednotlivým občanským skupinám prostřednictvím horizontálně působících společenských institucí (asociací, sdružení, společenských organizací, církví, odborů, spolků atd.) – tedy nezávisle na státu - uplatnění a prosazení jejich zájmů. +

ZÁJMOVÁ SAMOSPRÁVA Občanská sdružení, spolky – jako nevládní neziskové organizace – ze zákona představují tzv. zájmovou samosprávu: občanská sdružení církve a náboženské společnosti veřejnoprávní korporace (profesní komory) nadace obecně prospěšné společnosti +

ZÁJMOVÁ SAMOSPRÁVA Podstatou uvedených organizací je, že jsou: nezávislé na státu, zřizovány za účelem dosažení společných zájmů a nikoli za účelem dosažení zisku, samosprávné,tj. vznikají stanovením společných cílů, zásad a stanov, slouží veřejnému prospěchu, jejich účely přesahují soukromé zájmy. +

KONTROLNÍ OTÁZKY Vysvětlete, co znamená být občanem. Vysvětli pojem „občanská společnost“. Vyjmenuj a vysvětli znaky občanské společnosti. Vysvětli, jaké funkce občanská společnost plní. Jaké občanské instituce tvoří tzv. zájmovou samosprávu? Nejlépe ve svém okolí, případně na základě médií, zjisti, jaké jsou projevy občanské iniciativy, jakými problémy se zabývají, jaké jsou jejich úspěchy či nezdary, jak jsou organizovány.

OBČANSKÁ SPOLEČNOST Použity následující materiály a www stránky: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použity následující materiály a www stránky: http://obcan.ecn.cz/ http://www.svod-cz.info/ Občan v demokratické společnosti, V. Jirásková: Slon, Praha 1999 Občanská nauka pro SOŠ, V. Dudák a kol.: SPN, Praha 2003