Zdravá výživa Michaela Šrámková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Složení potravy.
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
HOBITI.
Výživa.
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
AUTOR: Blanka Petlánová
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Zdravá výživa Michaela Šrámková

Odkazy Hlavní téma O zdravé výživě Co je špatné? Co je správné? Zdravý styl života Proč žít zdravě? Mé plány po maturitě

Hlavní téma Pod pojmem "zdravá výživa" si každý představí žvýkání kořínků a jedení sucharů. O tom to ale není. Cílem zdravé výživy je upravit množství tuků přijímaných v potravě, omezit cukry a přidat do jídelníčku co nejvíce zeleniny a ovoce. Tyto složky potravy jsou dnes velmi zanedbávané a vytlačované rychlými občerstveními, tzv. fast foody.

Zdravá výživa skutečně nejsou jen BIOporaviny a výhonky bez chuti Zdravá výživa skutečně nejsou jen BIOporaviny a výhonky bez chuti. Zdravá výživa- to je vyvážené množství všech životně důležitých složek potravy.

Zdravý životní styl je velice důležitý. Špatný a nezdravý životní styl vede zejména k:  - obezitě a zdravotním problémům s ní spojených - nemocem zažívacího ústrojí, pálení žáhy, rakovina tlustého střeva, hemoroidy... - diabetes - celkové nerovnováze organismu, únavě, člověk je bez energie O zdravé výživě

Nadměrný tuk, nadměrné sacharidy, cigarety, alkohol, drogy, nedostatek pohybu, fast food, bílé pečivo, nedostatek spánku... Co je špatné?

Co je správné? Ovoce, zelenina, celozrné pečivo, pohyb (vycházky, cvičení, plavání...), nenasycené mastné kyseliny (zdravé tuky), libové maso, čistá voda aj.

Zdravý životní styl Jedním z hlavních důvodů proč máme ve své každodenní stravě dodržovat následující poměr: 50% sacharidů, 20% bílkovin a 30% tuků, je udržení životní energie. Při nedostatku energie se ogranismus špatně vyrovnává s únavou a stresem. Sacharidy jsou zdroj energie, který tělo zpracovává jako první. Nabízejí snadno a rychle štěpitelnou energii, potřebnou pro nejrůznější funkce organismu. Jsou obsaženy v potravinách bohatých na minerální látky, vitamíny a vlákninu. Najdeme je rovněž v čerstvém ovoci, zelenině, luštěninách, bramborech, těstovinách v obilovinách a jejich výrobcích.

Bílkoviny vstupují do meta- bolického štěpení až po spálení energie ze sacharidů a jsou základní stavební jednotkou organismu. Najdeme je v bílém i červeném mase, mléku, mléčných výrobcích a luštěninách. Většina tuků, které zkonzu-mujeme by měla pocházet z rostlinných zdrojů - především kvůli hladině cholesterolu v krvi a příjmu nenasycených mastných kyselin. Jsou obsaženy v rost-linných olejích, neztužených margarínech, semenech, ořechách, rostlinných máslech apod. Vyhýbat bychom se zcela určitě měli smaženým jídlům, omáčkám, párkům, uzeninám, zákuskům, majonézám apod.

Proč žít zdravě? Ten, kdo se stravuje zdravě, má vyvážený biorytmus a celkově zdravě žije, se může těšit vyváženému organismu, dobrému zažívání a celkové tělesné i duševní kondici. V kombinaci s větším množstvím pohybu jsou vidět výsledky i v podobě štíhlé linie a pevných, ale zdravých křivek.

Oproti tomu nezdravý životní styl a špatné stravovací návyky vedou k civilizačním chorobám, vysokým výdajům za případnou lékařskou péči, hrozí diabetes, nemoci trávicího ústrojí apod. Strava založená na minimu zeleniny, ale maximu tuků má za následek i nadváhu, až obezitu. Člověk je bez kondice, bez energie, a má stále větší potřebu to „vyrovnávat“ zase jídlem - a zcela nezdravým.

Mé plány po maturitě Nejvíce se těším, až ze mě spadnou všechny povinnosti, až si oddychnu a zarelaxuji  V létě mě čeká několik hudebních festivalů Po prázdninách snad nastoupím na vysokou školu, výsledky přijímacího řízení mi ještě nejsou známy Kdybych se nedostala na školu, uvažuji o roční pracovní cestě do zahraničí, či jazykové škole A KONEČNĚ SI POŘÁDNĚ UKLIDÍM POKOJ!!! 