Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Šablona: ICT PRV ČAJZ Složky potravy- pracovní listy Anotace: základy zdravého způsobu stravování Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Člověk a jeho svět Člověk a jeho zdraví
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název Výživová pyramida
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Krizová situace Člověk a jeho zdraví. Krizová situace Člověk a jeho zdraví.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ANOTACE Šablona: ICT PRV ČAJZ Silnice Anotace: zásady bezpečného chování na silnici Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová Jazyk :Čeština Očekávaný výstup:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: Moderní škola
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví

ANOTACE Šablona: ICT2-2-46 PŘ ČAJZ Potravinový talíř Anotace: základy zdravého způsobu stravování, potravinový talíř Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová Jazyk :Čeština Očekávaný výstup: uplatňuje základní dovednosti a návyky související s podporou zdraví a jeho preventivní ochranou, využívá poznatků o lidském těle k vysvětlení základních funkcí jednotlivých orgánových soustav a podpoře vlastního zdravého způsobu života Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova : potravinový talíř, bílkoviny, sacharidy, škroby, tuky, vitamíny, minerály, vláknina Druh učebního materiálu :prezentace ppt. Druh interaktivity: výklad/aktivita Cílová skupina :Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň, 2. období Typická věková skupina 9-11 let Celková velikost – 196 kB-soubor ppt.

Pozorně si prohlédni tento potravinový talíř. Co myslíš, že znázorňuje?

Obilniny Jsou stavebním kamenem jídelníčku – pečivo, těstoviny, ovesné vločky, cornflakes, rýže, výrobky z kukuřice, pohanka, proso… Zdraví prospěšnější je mouka celozrnná, tedy tmavá, a výrobky z ní. Proč jsou obilniny důležité? Obsahují minerální látky, bílkoviny, polysacharidy (složené cukry – hlavně škrob), vitamíny a vlákninu.

ZELENINA Zelenina je také zdrojem vlákniny, ale i škrobu. Dále obsahuje vitamíny a řadu látek, které působí preventivně proti některým onemocněním, například nádorovým či kardiovaskulárním.

Ovoce Ovoce, které také patří k základům pyramidy Lze jíst syrové či tepelně zpracované - s výjimkou takové úpravy, jako jsou například sladké marmelády, zákusky – ty řadíme mezi sladká jídla Ovoce je dobrým zdrojem sacharidů, vitamínu C a dalších vitamínů, stejně jako karotenoidů, minerálních látek, antioxidantů. Neméně důležitý je i obsah nestravitelné vlákniny a pektinu, který umí snížit hladinu cholesterolu.

Mléko a mléčné výrobky Mléko je zdrojem kvalitních bílkovin, laktózy a také nasycených mastných kyselin. Mléko je zdrojem vitamínu A, D, vitamínů skupiny B a minerálních látek, zejména pak vápníku, který hraje důležitou roli při stavbě kostí a zubů, při srážení krve i činnosti svalstva. Vápníku je více ve tvrdých sýrech než v mléce, jogurtech a tvarohu.

Maso a masné výrobky Maso je ve správné výživě důležité, jen se to s ním nesmí přehánět a nemělo by se upravovat převážně smažením, uzením či grilováním. Z masných výrobků bychom měli preferovat takové, které neobsahují příliš tuku a soli. V mase je kromě tuku a cholesterolu i mnoho minerálů, zejména železo a zinek, ale i vitamínů A, D, B. Velmi zdravé je i rybí maso, které kromě bílkovin obsahuje i minerální látky jako je fosfor a jod a vitamíny A a D. Důležitý je i rybí tuk, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které potřebujeme jako prevenci onemocnění srdce a cév. Do tohoto patra se řadí i luštěniny a "vegetariánské maso", tedy soja a sojové maso.

Vejce a výrobky z nich Konzumací vajíčka získáme nejen plnohodnotnou a kvalitní bílkovinu z bílku, ale i tuky, vitamíny A, D, E, K, vitamíny skupiny B, karoteny a minerální látky, hlavně železo. Na druhou stranu ale obsahují i cholesterol.

Sladkosti Jsou zdrojem jednoduchých cukrů a tuků, tělu dodají rychlou energii, ale žádné prospěšné látky. Jsou vlastně jen "na chuť", a tak by s nimi mělo být také zacházeno. Měly by se na náš stůl dostat výjimečně.

Tuky Mnoho lidí je bere jako strašáka, ale jsou pro tělo velmi důležité. Bez tuku neumíme zpracovat vitamíny A, D, E a K z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamín D a pohlavní hormony Tuková vrstvička chrání naše orgány před chladem… Jen jich nesmí být v potravě moc a měli bychom střídat tuky rostlinné s živočišnými.

Doplň do talíře pojmy: ovoce a zelenina, Maso-bílkoviny, mléčné výrobky, obilniny, výrobky bohaté na cukry a tuky

Zdroje: VYŠÍNOVÁ, Renata. Ordinace.cz: Co na talíř?. Ordinace.cz [online]. 2010 [cit. 2013-02-07]. Dostupné z: http://www.ordinace.cz/clanek/co-na-talir-napovi-pyramida/