Argentina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Státy Jižní Ameriky.
Samsung Daniel Krčál, 5.A.
Fotbal Kopaná Fočus.
Občanská výchova 9. ročník
Příležitosti a hrozby rozvíjejících se trhů BRICS Ing. Olga Girstlová
Island.
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Evropská unie.
Francie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
RUMUNSKO România Zípek Jan 3.C.
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
AMERIKA Hospodářství, obyvatelstvo III2-Z7-I-07
Argentinská republika
Jižní Amerika.
VY_52_INOVACE_03/2/5_ZEMĚPIS
IDENTIFIKÁTOR MATERÍÁLU: EU –
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Světové hospodářství.
Kamerun.
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
ARGENTINA Natálie Vašková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
ŘECKO Marie Šťovíčková.
TEST 17. POLITOLOGIE
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Historie Starověkého Řecka
DUBAJ.
Nejznámější klub ve Španělsku!
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Politický systém Itálie
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: duben 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ JIŽNÍ AMERIKA ARGENTINA A BRAZÍLIE.
Mimoevropské regiony – Jižní Amerika - Argentina Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ARGENTINA Martin Saňka.
BRAZÍLIE Jan Dušek.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_88 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Mexiko. Dějiny Indiánské kultury Mexiko bylo již od 1. tis. př.n.l. zemí vyspělých civilizací. První vrchol představovala kultura Olméků v období 900.
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
PREZENTACE ARGENTINA PARAGUAY URUGUAY. Obecné informace Název státu: špan. República Argentina Rozloha: km² Počet obyvatel: (31.
Americké regiony Země jižního rohu VY_32_INOVACE_11_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Hlavní město – Lisabon Počet obyvatel (80. na světě) Jazyk – portugalština Náboženství - katolické 93 % - protestantské 3 % Rozloha - 92.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Laplatské země.
Právní základy státu.
Soudobý svět Ekonomický pohled
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Mezinárodní ekonomická integrace
VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA
Bolívie
Transkript prezentace:

Argentina

Poloha a rozloha Argentina se nachází v Jížní Americe Rozloha: 2.780.092 kilometrů čtverečních Poloha a rozloha

Hlavní město , členství a počet obyvatel Hlavní město je Buenos Aries A členství je ECLAC,IADB,OAS Počet obyvatel 35 672 000 Atlas Hlavní město , členství a počet obyvatel

Měna a jazyk Argentinské peso (1 USD = 1 peso) HDP (v milionech USD ) 295 131 HDP na 1. oboyv. 8380 Jazyk: Španělština Atlas Měna a jazyk

V předkolumbijském období v Argentině: kočovné kmeny indiánů živící se lovem, které nevytvořily žádný státní subjekt v podobě jako známe z Evropy či jako v Americe byly říše Inků (ta, ale pravděpodobně ovládala i severozápadní část území dnešní Argentiny) či Aztéků. Podle různých odhadů na začátku 16. století, kdy začala evropská kolonizace Argentiny, jich zde žilo kolem 300. tisíc. Zdroj : http://www.i-cestovani.com/strucna- historie-argentiny-122 Historie

Literatura Argentinská literatura zaujímá v literatuře španělsky mluvících zemí výrazné místo. Stačí jen zmínit Martína Fierra z konce 19. století, jehož knihy byly přeloženy do více než 70 jazyků, nebo z 20. století Jorgeho Luise Borges, Julia Cortázara, Adolfa Bilte Casrese, Ernesta Sábata nebo Juana Gelmana. Hudba Nejznámějším argentinským tancem je pravděpodobně tango. Je to taneční a hudební styl, který se zrodil na předměstí Buenos Aires, je silně spojen s Argentinou a Uruguayí, nejvíce však s argentinským hlavním městem. Titul krále tanga je připisován ke Carlosi Gardelovi a celosvětově je uznávaný také rodák z Mar de Plata Astor Piazzolla. Argentinský folklor se sbírá většinou z uměleckých projektů z vnitrozemí státu. V mnoha oblastech dnes převládají tradiční styly (například zambas, cuecas, chacarerar, chamarritas, chamamés, malambo), ale i přesto se produkují po celé zemi. Mezi největší producenty těchto stylů patří Atagualpa Yupanqui, Mercedes Sosa a Soledad Pastorutti. Kultura

https://www.youtube.com/watch?v=- taUfmQL4-w Tango

Pato Samotní Argentinci za svůj národní sport považují pro Evropany celkem neznámý sport „Pato“. V roce 1941 byla založená argentinská federace tohoto sportu, v roce 1953 pak byl prohlášen za sport národní. Fotbal Velké popularitě se těší také fotbal. Argentina je členem Mezinárodní fotbalové organizace FIFA, zúčastnila se čtrnácti z osmnácti fotbalových světových mistrovství, dvakrát jej dokonce vyhrála (1978 na domácí půdě, 1986 v Mexiku-s pověstným Maradonovým gólem rukou, kterým vyřadila Anglii), kromě toho třikrát došla do finále (1930 v Uruguayi, 1990 v Itálii a 2014 v Brazílii). Dvakrát také Argentinci kralovali Olympijským hrám (2004 v Aténách, 2008 v Pekingu) a celkem čtrnáctkrát ovládli Copa América (Uruguay 15×, Brazílie 8×, Paraguay a Peru 2×, Kolumbie a Bolívie 1×). Za jednoho z nejlepších argentinských fotbalistů historie je považován kontroverzní útočník Diego Armando Maradona a také Lionel Messi, byť na loňském Copa América 2011 příliš nezazářil ("domácí" prohra a vyřazení s pozdějším mistrem Uruguayí již ve čtvrtfinále). Formule 1 Nejznámějším argentinským pilotem formule 1 je Juan Manuel Fangio, který se v padesátých letech pětkrát stal mistrem světa http://cs.wikipedia.org/wiki/Argentina#Sport Sport

Argentinská ústava z roku 1853, revidovaná roku 1994, rozděluje moc na výkonnou, zákonodárnou a soudní a to na národní a regionální úrovni. Prezident a viceprezident jsou voleni přímo na dobu 4 let. Oba mohou být zvoleni pouze na 2 po sobě následující volební období. Prezident jmenuje vládu, je tak zároveň předsedou vlády. Argentinský parlament má dvě komory: Sněmovnu poslanců s 257 členy a senát se 72 členy. Od roku 2001 jsou senátoři voleni přímo, za každou provincii tři. Volební období senátorů trvá 6 let. Jedna třetina senátu je obměňována každé 2 roky. Sněmovna poslanců je volena přímo na 4 roky poměrným systémem. Každé dva roky je obměňována polovina sněmovny. Současnou prezidentkou Argentiny je manželka bývalého prezidenta Kirchnera Cristina Fernández de Kirchner. http://cs.wikipedia.org/wiki/Argentina#Politika Politika

Argentina využívá velkého přírodního bohatství, hodně gramotné populace, hospodářství zaměřeného na vývoz a diverzifikovaného průmyslu. Od 70. let si země vytvořila velké dluhy a mezi lety 1989 a 1991 vzrostla inflace někdy až na 200 % za měsíc. V rámci boje s ekonomickou krizí se vláda vydala na cestu liberalizace obchodu, deregulace a privatizace. V roce 1991 zavedla radikální peněžní reformy, které spojily peso s americkým dolarem. Počáteční úspěchy v omezení inflace a nastolení růstu HDP vystřídalo opětovné zhoršení situace od roku 1999 kvůli ekonomickým krizím v Mexiku, Asii, Rusku a Brazílii. Vláda zvyšovala daně a snižovala výdaje rozpočtu, aby omezovala deficit. Ekonomická situace se dále zhoršovala v roce 2001. Pokusy vlády o nulový deficit, stabilizaci bankovního systému a nastolení ekonomického růstu se ukázaly nedostačujícími. 21. prosince byl prezident De La Rua zbaven moci po nepokojích střední třídy; sněmovna zvolila Eduarda Duhaldeho za dočasnou hlavu státu. Duhalde se setkal se zástupci MMF, aby vyjednal další půjčku 20 miliard dolarů, ale ta nestačila. Spojení pesa s dolarem bylo opuštěno v lednu 2002 a v únoru se kurz pesa vzdálil od dolaru. 23. prosince 2001 vyhlásil prozatímní prezident moratorium na dluhy. V letech 2010 až 2012 se odehrávají spory Argentiny s Mezinárodním měnovým fondem, jejichž poslední fáze dostala název Válka dvou Kristýn (podle prezidentky Cristiny Kirchner a šéfky MMF Christine Lagarde).Jde o spor o monetární suverenitu Argentiny a o souboj keynesiánského a neoliberálního přístupu.[4] V letech 2010–2011 činil HDP Argentiny v přepočtu na kupní sílu na hlavu 17 660 USD, což ji stavělo přibližně na úroveň Chorvatska, Litvy nebo Lotyšska. http://cs.wikipedia.org/wiki/Argentina#Ekonomika Ekonomika

Hospodářství aneb bohatství z Pamp Hlavním zdrojem argentinského bohatství byly rozlezené úrodné pláně zvané Pampy, které zabírají centrální část země. Argentina se stala jedním z největších světových producentů pšenice a kukuřice. Významným vývozním artiklem byla také vlna a skopové, dále hovězí maso a usně. Slavné období hospodářské růstu se datuje z let až 1853 až 1950. Kniha Hospodářství aneb bohatství z Pamp

Skopové maso Hovězí maso Vlna Usně Pšenice Kukuřice atd… Výrobky

Doprava Možnosti cestování a dopravy V Argentině funguje rozsáhlá síť železnic (zahrnující asi 34 463 km) i silnic (215 471 km), hojně jsou využívány přístavy (např. ahia Blanca, Buenos Aires, Comodoro Rivadavia, Concepcion del Uruguay, La Plata, Mar del Plata, Necochea, Rio Gallegos, Rosario, Santa Fe a Ushuaia). Kniha Doprava

Co jsme nenašli na internetu ? To jsme našli v těchto knihách: Ilustruvaný Atlas světa pro nové století (str. 230), Vše o Zemi (str. 38), Ilustrovaná encyklopedie lidské vzdělanosti (str. 424) Co jsme nenašli na internetu ?

Konec!!!! Děkujeme za pozornost Vytvořili : Michla Buček a Alena Berková Konec!!!!