Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA
Identifikátor školy: Jméno autora: Antonín Ďopan Datum vytvoření: Šablona VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, Státy Laplatské nížiny a tropické LA Ročník: 7.

2 Státy Laplatské nížiny
Typickou krajinou je pampa – step. Dokážeš odvodit z učiva o biosféře, jak bude zaměřené hospodářství států Laplatské nížiny? ARGENTINA Argentina je středně vyspělou zemí Laplatské nížiny. Vyváží hovězí maso a kůže, pšenici a kukuřici. Známou postavou jsou gaučové – honáci skotu. Velmi populární je fotbal. Na snímku vidíme Náměstí Republiky v hlavním městě Buenos Aires.

3 PARAGUAY Paraguay je jednou z nejchudších zemí JA. Vyváží pouze zemědělské produkty – bavlník, sóju, kávu a cukrovou třtinu. Hlavním městem je Asunción. URUGUAY Uruguay je také jednou z nejchudších zemí JA. Obyvatelstvo se zabývá především chovem ovcí a skotu na pampách. Hlavním městem je Montevideo.

4 Státy tropické JA BRAZÍLIE Co víme o přírodních podmínkách v Brazílii?
Víš nějaké zajímavosti o Amazonce a Amazonské nížině? Zjisti, jak je Brazílie osídlená. Zkus domyslet příčinu. Jakým se v Brazílii hovoří jazykem? Jaké náboženství Brazilci vyznávají? BRAZÍLIE Jaká je rasová skladba brazilského obyvatelstva?

5 Barevné a drahé kovy, diamanty
Brazílie je průmyslově zemědělským státem (středně vyspělý) Brazilský průmysl vychází z nerostných surovin – najdeš v atlasu, které se tu těží? Doplň, co se z Brazílie na základě těžby vyváží a vyrábí: Železná ruda => Bauxit (hliník) => Barevné a drahé kovy, diamanty => Těžba diamantů v Brazílii

6 Vyhledej v atlasu plodiny, které se v Brazílii pěstují:
Které další zemědělské činnosti v Brazílii najdeme? Opět pracuj s atlasem: Která průmyslová odvětví budou navazovat na zemědělskou činnost?

7 Brasília – hlavní město Sao Paulo
Rio de Janeiro – socha Krista Pláž Copacabana – centrum života

8 A proslavený karneval v Riu – svátek tance a hudby (samba)

9 Nejpopulárnějším sportem v Brazílii je fotbal
Nejpopulárnějším sportem v Brazílii je fotbal. Na snímku vidíme Pelého, uznávaného jako nejlepšího fotbalistu všech dob. Brazilský národní tým je nejúspěšnějším v historii mistrovství světa. Maracaná – jeden z největších fotbalových stadionů světa s kapacitou diváků. Původní však byla

10 V Kourou najdeme kosmodrom, odkud startují evropské rakety Ariane.
Na severu tropické Jižní Ameriky najdeme tři menší státy – Surinam, Guyanu a Francouzskou Guyanu. Jsou to rozvojové státy zaměřeně na pěstování a vývoz tropických plodin a nerostných surovin.. Hlavním městem Francouzské Guyany je Cayenne. Říká ti něco tento název? Zapátrej u vás v kuchyni… V Kourou najdeme kosmodrom, odkud startují evropské rakety Ariane.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_268_Státy Laplatské nížiny a tropické JA"

Podobné prezentace


Reklamy Google